ΕΛΣΤΑΤ: Ισχυρή ανάπτυξη 7% - Προβληματισμός για την κατανομή των καρπών στην κοινωνία

Κρήτη
ΕΛΣΤΑΤ: Ισχυρή ανάπτυξη 7% - Προβληματισμός για την κατανομή των καρπών στην κοινωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης Σταύρος Καρτέρης, υποστήριξε πως ο αναπτυξιακός δείκτης ασφαλώς δίνει ανάσες αισιοδοξίας

Στο 7% έφτασε η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ., με «ατμομηχανές» τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση. Ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, που η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων.

Όπως επισημαίνουν πάντως οι οικονομολόγοι, είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα ο αναπτυξιακός δείκτης της χώρας μας από τη διάχυσή του στην κοινωνία και πιο συγκεκριμένα στους μισθούς και στις συντάξεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 7% μετά και την άρση της πλειοψηφίας των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν για το πρώτο τρίμηνο του 2021 λόγω της πανδημίας. αλλά με παρόντα τον υψηλό πληθωρισμό κυρίως από καύσιμα και πρώτες ύλες, ο οποίος πήρε διαστάσεις το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, δείχνοντας, αν μη τι άλλο, την ανθεκτικότητα που έχει αποκτήσει η οικονομία σε περιόδους κρίσης.

Η εξέλιξη του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου δίνει και ένα πρώτο μήνυμα, ότι η ετήσια πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,1% μπορεί να αποδειχθεί συντηρητική. Τούτο με δεδομένο ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου διαμορφώθηκε από τις επιμέρους αυξήσεις εξαγωγών και επενδύσεων, οι οποίες αυξάνουν το ποσοστό τους στο ΑΕΠ από το 2020, αλλάζοντας το αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο παλαιότερα χρόνια αφορούσε σε ποσοστό 67,5% την αύξηση της κατανάλωσης.

Η αύξηση που ανακοίνωσε χθες η ΕΛ.ΣΤΑΤ. οφείλεται σε επιμέρους αυξήσεις:

  • Της συνολικής τελικής καταναλωτικής δαπάνης, η οποία παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
  • Τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, δηλαδή τις επενδύσεις οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
  • Τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 23,0%.

Η «ΝΚ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης Σταύρο Καρτέρη, ο οποίος υποστήριξε πως ο αναπτυξιακός δείκτης ασφαλώς δίνει ανάσες αισιοδοξίας. Ωστόσο, πρέπει να δούμε τους επόμενους μήνες και μεγέθη, όπως είναι ο πόλεμος στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, που έχει ξεσπάσει από τον Φεβρουάριο, αλλά και ο τουρισμός, που προσφέρει στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

«Το 7% προκύπτει με βάση την ανάπτυξη που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η μεταβολή στηρίζεται στην κατανάλωση και στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Ως προς τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, υστερούμε τα τελευταία χρόνια. Είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι για την ανάπτυξη που έχουμε στη χώρα μας οφείλονται οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Εμείς αναμέναμε, και πράγματι έτσι έγινε, πως οι καταθέσεις που είχαν συσσωρευτεί την περίοδο της πανδημίας θα τροφοδοτήσουν την αγορά τόσο σε επίπεδο κατανάλωσης, όσο και σε επίπεδο παγίων επενδύσεων. Το πρώτο τρίμηνο είναι θετικό. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πως από τα τέλη του Φεβρουαρίου έχουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις ανατιμήσεις των καυσίμων να είναι μεγάλες. Έπειτα, πρέπει να δούμε και πώς θα πάει ο τουρισμός φέτος. Ο αναπτυξιακός δείκτης έδειξε 7%. Όμως δε σημαίνει ότι θα διαχέεται στην κοινωνία και με τρόπο ισοδύναμο», υποστήριξε ο κ. Καρτέρης.

Ο οικονομολόγος Γιάννης Νικηφόρος υποστήριξε πως είναι ιδιαιτέρως περίεργο το πώς η Ελλάδα σημειώνει τέτοιους αναπτυξιακούς δείκτες.

«Μου φαίνεται ιδιαίτερα παράξενο που σημειώθηκε τόσο υψηλός αναπτυξιακός δείκτης. Δεν μπορώ να δώσω επαρκείς εξηγήσεις. Σίγουρα ο συγκεκριμένος δείκτης δε μεταφράζεται με κοινωνικούς όρους και πιο συγκεκριμένα δε σημαίνει διάχυση της ανάπτυξης στην κοινωνία», υποστήριξε.

Εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό - Οι προβλέψεις για την οικονομία

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας κύκλος υποβαθμίσεων στις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία - όπως και για τις υπόλοιπες της Ευρωζώνης. Η ING περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 2,9% φέτος, 2,4% το 2023 και 2,2% το 2024. Ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 8,1% φέτος, στο 2,4% το 2023 και στο 2% το 2024. Οι προβλέψεις της UniCredit κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3,3% φέτος και 3% το 2023.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News