Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι δικαιούνται 700 ευρώ και δωρεάν διακοπές - Αναλυτικά η διαδικασία (βίντεο)

Κρήτη
Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι δικαιούνται 700 ευρώ και δωρεάν διακοπές - Αναλυτικά η διαδικασία (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι τα επτά προγράμματα της Αγροτικής Εστίας - Αναλυτικά η διαδικασία για την υποβολή αίτησης

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα επτά προγράμματα της Αγροτικής Εστίας και ΟΠΕΚΑ, με έμφαση στον κοινωνικό τουρισμό και τις παιδικές κατασκηνώσεις. Δικαιούχοι είναι κυρίως αγρότες και δικαιούχους προνοιακών επιδόματων.

Τα επτά προγράμματα της Αγροτικής Εστίας - Οι δικαιούχοι

  • Κοινωνικός τουρισμός: 50.000 δικαιούχοι από 5 Ιουλίου 2022 έως 30 Μαίου 2023
  • Ιαματικός τουρισμός: 3.500 δικαιούχοι συνταξιούχοι
  • Παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα: 1.500 παιδιά
  • Εκδρομικό πρόγραμμα: 12.500 δικαιούχοι
  • Δωρεάν παροχή βιβλίων: 130.000 δικαιούχοι
  • Δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου: 32.500 δικαιούχοι
  • Χρηματικά βοηθήματα ύψους 700 ευρώ: 1.000 πολύτεκνες μητέρες αγρότισσες και 4.000 τρίτεκνες μητέρες αγρότισσες.

Δικαιούχοι των προγραμμάτων, είναι όσοι λαμβάνουν παροχές ΕΦΚΑ/ ΟΓΑ/ ΟΠΕΚΑ.

Οι αιτήσεις για τα επτά προγράμματα, υποβάλλονται από τις 23 Μαΐου μέχρι 15 Ιουνίου στα ΚΕΠ. Σημειώνεται ωστόσο, πως ειδικά για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα, οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά από 23 Μαΐου μέχρι 7 Ιουνίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

//--> //-->

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Περιορισμένη η διαθεσιμότητα στην Κρήτη

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας των αιτήσεων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2022, το οποίο αρκετές οικογένειες περιμένουν έχοντας μεγάλες προσδοκίες, καθώς αποτελεί χρυσό εισιτήριο, αφού χωρίς το πρόγραμμα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο ή και αδύνατο να ξεφύγουν από τον προϋπολογισμό τους. 

Οι δικαιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις, θα έχουν την ευκαιρία για ένα διάλειμμα από τα άγχη της καθημερινότητας, πραγματοποιώντας από 1 έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν ελεύθερα από το μητρώο του ΟΑΕΔ.

Πάντως, τουλάχιστον σε επίπεδο Κρήτης, η διαθεσιμότητα είναι ήδη αρκετά περιορισμένη έως και μηδαμινή, τουλάχιστον για τους μήνες αυξημένης επισκεψιμότητας.

Στα θετικά πως από 30 σε 35 εκατομμύρια αυξήθηκε φέτος ο προϋπολογισμός του Προγράμματος από το υπουργείο. Την ίδια ώρα, με σκοπό να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους παρόχους για μεγαλύτερη προσφορά καταλυμάτων, η επιδότηση από πέρυσι έχει αυξηθεί επιπλέον 20%, κάτι που θα ισχύσει και φέτος.

Τι ισχύει για δικαιούχους και παροχές

Με αυξημένο κατά 5 εκατ. ευρώ (από 30 σε 35 εκατ.) αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του κοινωνικού τουρισμού τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι, προκειμένου να υπάρξει αυξημένη διαθεσιμότητα κατά τον Αύγουστο, όπου η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει να πάει διακοπές, η επιδότηση καταλυμάτων θα ενισχυθεί κατά 20% .

Η κατηγορία ΑμεΑ μπορεί να πάρει επιταγή κοινωνικού τουρισμού κάθε χρόνο, ενώ όλοι υπόλοιποι κάθε δύο χρόνια.

Η παροχή του προγράμματος αφορά 6 διανυκτερεύσεις, με πολύ μικρή ιδιωτική συμμετοχή, σε τουριστικά καταλύματα σε όλη τη χώρα.

Για συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Λέσβος, η Λέρος, η Σάμος, η Χίος, η Κως και ο Έβρος, το 6ήμερο μπορεί να γίνει 10ημερο χωρίς καμία ιδιωτική συμμετοχή και επίσης περιλαμβάνει σημαντικές εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Το πρόγραμμα αφορά και ανέργους και εργαζόμενους, ενώ οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμέΑ στην αίτηση τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Οι υπόλοιποι δικαιούχοι μπορούν να παίρνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού χρόνο παρά χρόνο.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού απευθύνεται σε όσους/-ες:

  • Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
  • Πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/-ες 50 ημέρες εργασίας.
  • Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας).

Οι δικαιούχοι και οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Οι δικαιούχοι στις αιτήσεις τους δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News