Δασικοί χάρτες: Οι διορθώσεις δεν βελτίωσαν τα πράγματα στην Κρήτη - «Το υπουργείο βρίσκεται σε γυάλα» (βίντεο)

Κρήτη
Δασικοί χάρτες: Οι διορθώσεις δεν βελτίωσαν τα πράγματα στην Κρήτη - «Το υπουργείο βρίσκεται σε γυάλα» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δικηγόρος Νίκος Κοτζαμπασάκης εξήγησε την νέα πραγματικότητα που ξημερώνει από 1η Ιουνίου αν δε δοθεί παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, τονίζοντας πως οι «Κρητικοί θα ξυπνήσουν και θα είναι κάτοικοι Άλπεων, Ελβετίας, αλλά χωρίς τα προνόμια της χώρας»

Στις 31 Μαΐου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, τη στιγμή που ένα μικρό μόλις ποσοστό των ιδιοκτητών της Κρήτης έχει καταθέσει ενστάσεις, γεγονός που πυροδοτεί τον κίνδυνο να χαθούν περιουσίες.

Οι φορείς της Κρήτης δηλώνουν πως θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης γύρω από τους δασικούς χάρτες, διεκδικώντας να δοθεί περαιτέρω μεγάλη παράταση για τη συνέχιση υποβολής αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών και να μη λήξει η προθεσμία στις 31 του μήνα, όπως ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.

Ωστόσο, μετά την ολιγοήμερη παράταση που λήγει στις 31 Μαΐου, η κυβέρνηση αρνείται να δώσει μεγαλύτερης διάρκειας παράταση για μία τόσο σοβαρή υπόθεση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δικηγόρος, Νίκος Κοτζαμπασάκης, που ασχολείται ενδελεχώς με το ζήτημα των δασικών χαρτών, οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν χειροτέρεψαν τα πράγματα αντί να τα βελτιώσουν ενώ χαρακτήρισε «έκτρωμα» τους δασικούς χάρτες.

«Οι διορθώσεις που έγιναν στον χάρτη της Κρήτης είναι απειροελάχιστες και πολλές φορές είναι επί τα χείρω, δηλαδή γεωργικές εκτάσεις πέρσι φέτος είναι δασικές. Το τραγικότερο όλων είναι ότι έχουμε μια ασφυκτική προθεσμία, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος περίμενε, με βάση τις διαβεβαιώσεις της πολιτείας, ότι θα υπάρξει το νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει αυτεπάγγελτες διορθώσεις χωρίς αντιρρήσεις, κόστος και ταλαιπωρία, ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κοτζαμπασάκης, τόνισε πως το υπουργείο είναι ο μοναδικός φορέας που δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη παράτασης των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες. «Μέχρι και η ελληνική δασολογική εταιρεία, η κατεξοχήν ενδιαφερόμενη για την προστασία των δασών, έχει με επίσημη ανακοίνωση της ζητήσει το αυτονόητο. Το υπουργείο είναι σε γυάλα ή νομίζει ότι όλοι εμείς είμαστε σε γυάλα».

Ο κ. Κοτζαμπάκης αναρωτήθηκε για το λόγο που η πολιτεία αρνείται να δώσει παράταση, ενώ εξήγησε πως ο κ. Αμυράς απάντησε ότι διαφορετικά η κυβέρνηση δεν θα είναι εντάξει απέναντι στην μνημονιακή της υποχρέωση τον Σεπτέμβριο του 2022. «Ερωτώ, αν τελειώσει η προθεσμία στις 31 Μάιου, έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές που θα εξετάσουν τις αντιρρήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί; Δηλαδή ο χάρτης θα έχει κυρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 έτσι ώστε η κυβέρνηση να είναι εντάξει απέναντι στη μνημονιακή της υποχρέωση, όταν ο ίδιος ο κ. Αμυράς, τόνισε από τη Βουλή ότι από τις 174.000 ενστάσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι το 2017, έχουν εξεταστεί μόνο οι 50.000; Θα τα έχει ολοκληρώσει όλα αυτά η κυβέρνηση για να πάρουμε την επόμενη δόση τον Σεπτέμβριο»;

Ξημερώνει νέα πραγματικότητα στην Κρήτη

Ο δικηγόρος Νίκος Κοτζαμπασάκης εξήγησε την νέα πραγματικότητα που ξημερώνει από 1η Ιουνίου αν δε δοθεί παράταση, αναφέροντας πως «οι πολίτες, οι Δήμοι, τα μοναστήρια, η Περιφέρεια, οι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί φορείς θα ξυπνήσουν και θα δουν ένα γιγαντιαίο ποσοστό ιδιοκτησιών, ιδίως σε Χανιά και Ρέθυμνο αλλά και σε Ηράκλειο και Λασίθι, να έχουν χαρακτηριστεί δασικά και να μην καλύπτονται από τις τροπολογίες της κυβέρνησης. Θα ξυπνήσουν και θα είναι κάτοικοι Άλπεων, Ελβετίας, αλλά χωρίς τα προνόμια της χώρας αυτής. Δεν μπορώ να σας το πω πιο απλά».

«Η μόνη επιλογή που θα έχει ο πολίτης θα είναι να προσφύγει κατά του χάρτη στο ΣτΕ, όταν όμως δεν έχει υποβάλλει αντιρρήσεις δεν μπορεί να πάει στο ΣτΕ για πρώτη φορά να καταθέσει ένσταση. Πρόκειται για ξαφνικό θάνατο των ιδιοκτησιών, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα», ανέφερε ο δικηγόρος.

Σε ερώτηση για τον αν πιστεύει, σε κάποιο ποσοστό, ότι υπάρχει η λανθασμένη κουλτούρα του Έλληνα ότι πάμε από παράταση σε παράταση χωρίς να κινητοποιούμαστε, ο κ. Κοτζαμπασάκης επεσήμανε ότι η ίδια η πολιτική τάξη και η δημόσια διοίκηση εκπαίδευσε τους πολίτες σε αυτό. «Σε πολύ σοβαρότερα ζητήματα, η πολιτεία δίνει παρατάσεις στον εαυτό της. Για να νομιμοποιήσει τις δικές της στρεβλώσεις έχει εκπαιδεύσει και τους πολίτες σε αυτό».

«Δεν θα πληρώσει ο πολίτης για κάτι που δεν έγινε πριν 50 χρόνια ή πριν τις τρεις γενιές, όταν ο δασικός χάρτης κλείσει στις 1 Ιουνίου, για αυτόν που έχει χαρακτηριστεί δασικό το ακίνητο του, υποθηκεύεται και στο Κτηματολογίο η σχετική δήλωση ιδιοκτησίας του. Ναρκοθετούμε το ιδιοκτησιακό δικαίωμα των πολιτών, δεν πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση. Είναι καταλυτικό ζήτημα για την επιβίωση της κοινωνίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News