Λογαριασμοί ρεύματος: «Κλείδωσαν» οι παρεμβάσεις - Οι νέες τιμές από την επιβολή πλαφόν

Κρήτη
Λογαριασμοί ρεύματος: «Κλείδωσαν» οι παρεμβάσεις - Οι νέες τιμές από την επιβολή πλαφόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ναι» της Κομισιόν στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για μειώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος για στήριξη των καταναλωτών - Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών

Ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα, πριν από την οριστική έγκριση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις λεπτομέρειες, για τις παρεμβάσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να τεθεί από την 1η Ιουλίου σε εφαρμογή η νέα δέσμη μέτρων της κυβέρνησης που θα φέρει μειώσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις βασικές αρχές του προτεινόμενου μηχανισμού στήριξης των καταναλωτών ρεύματος, γνωστοποίησε νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο Ενέργειας. Η συμφωνία, σύμφωνα με τον υπουργό, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, από τον Ιούλιο.

Οι παρεμβάσεις κινούνται σε δύο άξονες:

  • Αφενός στην επιβολή πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το κόστος παραγωγής, αφετέρου
  • στη συνέχιση της επιδότησης στις τιμές της λιανικής πώλησης, που έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πλαφόν, μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής η οποία σήμερα - με το ισχύον μοντέλο αγοράς - αποζημιώνεται για την ενέργεια που εισφέρει στο σύστημα με την τιμή της ακριβότερης μονάδας που συμμετέχει στην αγορά, στο εξής με την εφαρμογή του μηχανισμού θα αποζημιώνεται με βάση το κόστος παραγωγής. Το αποτέλεσμα θα είναι η διαμόρφωση χαμηλών τιμών ρεύματος με τις οποίες οι οικιακοί καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τις ποσότητες που καταναλώνουν. Στόχος είναι η κιλοβατώρα να κοστίζει περί τα 0,145 ευρώ για τα νοικοκυριά.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση υπολογίζουν πως θα μπει στα ταμεία ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, από την επιβολή έκτακτου τέλους 90% στα υπερέσοδα των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 ως και τον Ιούνιο του 2022.

«Δίχτυ προστασίας για την κοινωνία»

Το σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης για την εφαρμογή του μηχανισμού πρόκειται να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, «o νέος μηχανισμός σε συνδυασμό με τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για την κοινωνία που δοκιμάζεται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια».

Στη συνάντηση με την Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson και τη Γενική Διευθύντρια Ενέργειας, Ditte Juul Jorgensen επετεύχθη συμφωνία σε ό,τι αφορά στις βασικές αρχές του νέου μηχανισμού, ο οποίος θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα εξής:

  • Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο νομοθετικής διάταξης που θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού.
  • Ο μηχανισμός δεν θα επηρεάσει τους όρους της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Προβλέπεται η επιβολή πλαφόν για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής τους.
  • Η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
  • Με τον νέο μηχανισμό επιτυγχάνεται η αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.
  • Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την ενεργειακή κρίσης που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προβλέπει την επιβολή έμμεσου πλαφόν και στη λιανική αγορά, με την επιπλέον επιδότηση των λογαριασμών.
  • Από τον Μάιο οι επιδοτήσεις ισχύουν για όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Αναφορικά με τις πληρωμές της ΔΕΠΑ προς την Gazprom, η χώρα μας κινείται στο μονοπάτι που ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες και διαμορφώνει προϋποθέσεις - αν δεν υπάρξει ανατροπή του πλαισίου - για συνέχιση της τροφοδοσίας της αγοράς με φυσικό αέριο από την Ρωσία, που αποτελεί σημαντική πηγή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, «παρά τις δυσμενείς εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας, οι οποίες ανατροφοδοτούνται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας εξαντλώντας όλα τα περιθώρια».

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ευρέως οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο REPowerEU. Η ελληνική πλευρά ζήτησε, επίσης, αύξηση των πόρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News