Οικονομία

Κρήτη: «Φαρμάκι» οι τιμές στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα - Τι ζητούν οι φαρμακοποιοί (βίντεο)

Τρελή ανηφόρα που φτάνει στον υπερδιπλασσιασμό της τιμής, έχουν πάρει πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία μάλιστα χρησιμοποιούνται ευρέως - Φαρμακοποιοί, ζητούν όπως και στα συνταγογραφούμενα να υπάρχει πλαφόν και στα μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα.

«Φαρμακώνουν» οι τιμές στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς οι ανατιμήσεις σε όλα τα αγαθά, έχουν παρασύρει και την τιμή των φαρμάκων σε δυσθεώρητα επίπεδα, που φτάνουν στον πολλαπλασιασμό της προηγούμενης τιμής.

Για άκρατη κερδοσκοπία έκαναν λόγο οι φαρμακοποιοί που ζήτησαν όπως τα συνταγογραφούμενα να μπορεί να υπάρχει πλαφόν σε όλα τα φάρμακα, την ώρα που ακόμη και μηδενικές συμμετοχές σε συνταγογραφούμενα φάρμακα , όταν δεν υπάρχουν γενόσημα ή πρόκειται για ειδικά βρεφικά γάλατα, πληρώνονται αδρά από τους πολίτες.

Σαν κερασάκι στην τούρτα έρχεται όπως τόνισαν οι φαρμακοποιοί και η πληροφορία ότι μια σειρά από φαρμακευτικά σκευάσματα επιχειρείται να εξαιρεθούν από τα συνταγογραφούμενα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον οικονομικό προϋπολογισμό των πολιτών, εν μέσω του ραγδαίου κύματος ακρίβειας.

Διαβάστε επίσης

Αντιικά χάπια: Πώς γίνεται η διάθεση από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, οι ανατιμήσεις έχουν οδηγήσει σε φαρμακερές τιμές πολλά φάρμακα και κυρίως εκείνα που δεν συνταγογραφούνται και άρα το σύνολο του κόστους καλύπτει ο ασθενής.

Μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη αύξηση οι φαρμακοποιοί, προκειμένου να μην  τεθεί θέμα δημόσιας υγείας καθώς πολλοί αδυνατώντας να πληρώσουν δεν λαμβάνουν τη θεραπεία τους, ζητούν όπως και στα συνταγογραφούμενα να υπάρχει πλαφόν και στα μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Η αύξηση των τιμών όμως επηρεάζει δραματικά τους ασθενείς και στις περιπτώσεις που υπάρχουν πρωτότυπα όμως όχι και γενόσημα σκευάσματα, ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουν ως ασφαλισμένοι μηδενική συμμετοχή, καθώς το σύστημα μπορεί ναι μεν να τους καλύπτει στο 100% ωστόσο επειδή δεν υπάρχουν γενόσημα, χρεώνονται κανονικά στο ποσό που αντιστοιχεί στο φάρμακο.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση της μηδενικής συμμετοχής που δεν είναι μηδενική συμμετοχή είναι οι ταινίες ζαχάρου και τα ειδικά βρεφικά γάλατα. Ο ασφαλιστικός φορέας καλύπτει μέχρι ένα ποσό, το σκεύασμα όμως έχει διπλάσιο κόστος, οπότε ο ασθενής για να το έχει, πρακτικά θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που οδηγεί όπως εξηγούν σε φαινόμενα ακραίας φτώχιας, οι φαρμακοποιοί ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας, προσθέτοντας ότι αν τα σενάρια ότι κάποια πολύ γνωστά σκευάσματα αφαιρεθούν –και υπό την πίεση των εταιρειών- από τις λίστες των συνταγογραφούμενων, το κόστος για φάρμακα για τις οικογένειες μέσα σε λίγα χρόνια, σχεδόν θα διπλασιαστεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια