Οικονομία

Bloomberg: Τη Δευτέρα 23 Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθεί η έξοδος της Ελλάδας απο την ενισχυμένη εποπτεία

Με βάση την τελευταία μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η χώρα μας εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της, κάτι που αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg ,

Τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία και για την εκταμίευση των δύο τελευταίων δόσεων από τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα η  Eυρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό έρχεται ως συνέπεια του ότι, με βάση την τελευταία μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η χώρα μας εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της, κάτι που αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg , το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει τους συμφωνημένους όρους παρά τον αντίκτυπο από την πανδημία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται δε, πως η έκθεση της Κομισιόν για την 14η και τελευταία μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, 23 Μαΐου.

Τι αναφρέρει η Bloomberg

Σε μία εν πολλοίς συμβολική κίνηση, σημειώνει το Bloomberg, «που θα σηματοδοτήσει το τέλος της ελληνικής 10ετούς κρίσης», η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει τον Αύγουστο από το αυστηρό καθεστώς της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Το Eurogroup αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις – τόσο για την εκταμίευση των δόσεων που απομένουν από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όσο και για τον τερματισμό του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας – στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Με τη συμφωνία του 2018 για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προβλεπόταν η επιστροφή στην Ελλάδα τμηματικά των κερδών που είχαν εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα στην περίοδο της κρίσης, με την κάθε δόση να αντιστοιχεί σε 644 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η Ελλάδα απαλλάσσεται από την πληρωμή επιπλέον επιτοκίου 2% για δάνειο που είχε πάρει από τον EMS το 2021, εξοικονομώντας άλλα περίπου 100 εκατ. ευρώ με κάθε δόση.

Η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, στην ατζέντα του Eurogroup βρίσκονται οι μακροικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Κλάους Ρέγκλινγκ στην ηγεσία του ESM και τα επικαιροποιημένα δημοσιονομικά προγράμματα της Γερμανίας και της Πορτογαλίας.

Ειδικότερα:

Μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη
Οι υπουργοί θα συζητήσουν για τις μακροοικονομικές εξελίξεις με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής. Με βάση τις επικαιροποιημένες οικονομικές προοπτικές, το Eurogroup θα συζητήσει την κατάλληλη πολιτική αντίδραση, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις, με έμφαση στις δημοσιονομικές πολιτικές.

Επικείμενη κένωση της θέσης διευθύνοντος συμβούλου του ΕΜΣ
Μετά την πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΕΜΣ, οι υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις υποβληθείσες υποψηφιότητες.

Σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων
Οι υπουργοί θα ενημερωθούν από παρουσίαση από την Επιτροπή για τις γνώμες της όσον αφορά τα επικαιροποιημένα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων της Γερμανίας και της Πορτογαλίας.

Φωτογραφία: Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια