Συντάξεις: Τροπολογία για την επιτάχυνση των διαδικασιών - Πόσες εκκρεμούν στην Κρήτη

Κρήτη
Συντάξεις: Τροπολογία για την επιτάχυνση των διαδικασιών - Πόσες εκκρεμούν στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μειώνεται η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων στην Κρήτη - Πότε θα μηδενιστούν

Κατατέθηκε στη Βουλή το πρωί του Σαββάτου 21 Μαΐου, η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με την οποία «δεν θα ακολουθείται η διαδικασία προηγούμενης ακρόασης ασφαλισμένου (άρθρο 46 ν.2676/1999) στις περιπτώσεις αιτήσεων για την απονομή σύνταξης που υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο, κατόπιν ταυτοποίησης, στον δικτυακό τόπο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (-Ε.Φ.Κ.Α.) (άρθρο 17 ν.4670/2020)».

Η τροπολογία εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» το οποίο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Τρίτη, 24 Μαΐου 2022. Η εν λόγω ρύθμιση θα καταλαμβάνει και τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που είναι εκκρεμείς κατά τη δημοσίευση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου.

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση καταργείται ρητώς, για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, το στάδιο προηγούμενης ακρόασης, το οποίο προβλέπει το άρθρο 46 του ν. 2676/1999. Το άρθρο 46 του ν. 2676/1999 προβλέπει ότι, όταν πρόκειται να εκδοθεί απορριπτική απόφαση επί της αίτησης συνταξιοδότησης, καλείται ο ασφαλισμένος να υποβάλει, εντός μηνός, τις απόψεις του. Όμως η διάταξη του άρθρου 17 του ν. 4670/2020 προέβλεψε μια νέα διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και επεξεργασίας των αιτήσεων συνταξιοδότησης, την οποία περιγράψει διεξοδικά και η οποία δεν περιλαμβάνει τέτοιο στάδιο. "Η ρητή κατάργηση της διαδικασίας αυτής αποσκοπεί στην άρση τυχόν ερμηνευτικών αμφιβολιών" τονίζεται στη αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η ρύθμιση "αναμένεται να συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής συντάξεων, η οποία με τη σειρά της θα δώσει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να μειώσει το απόθεμα εκκρεμών συντάξεων και να κατα8άλει σημαντικό μέρος από τις εκκρεμείς υποχρεώσεις του".

Μειώνεται η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων στην Κρήτη - Πότε θα μηδενιστούν

Τον μηδενισμό των εκκρεμών αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης έως το 2018, ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε ότι για το 2016-17-18 έχουν σβήσει όλες οι οφειλές, ενώ για το 2019 τον Μάρτιο είχε αποπληρωθεί το 97,5% των κύριων συντάξεων. Στα τέλη Απριλίου όπως είπε θα απομένει να πληρωθεί ένα ποσοστό της τάξεως του 1%.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε διπλή αύξηση από την πρωτοχρονιά του 2023, η οποία θα προκύψει από αλγόριθμο που θα λαμβάνει υπόψιν του την αύξηση του ΑΕΠ σε συνάρτηση με την αύξηση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΕΦΚΑ, Ομήρου Τσαπαλου, οι εκκρεμότητες έκδοσης συντάξεων περιορίζεται πλέον, κυρίως στο δεύτερο μισό του 2020 και έπειτα.

Ο κ. Τσάπαλος, μιλώντας στο neakriti.gr υπογράμμισε πως «σταματάμε πλέον να κάνουμε λόγο για πολυετείς καθυστερήσεις στην έκδοση κύριων συντάξεων» και πρόσθεσε ότι «οι συνολικές εκκρεμότητες φτάνουν περίπου τις 75.000 συντάξεις, εκ των οποίων οι 60.000 αφορούν το 2021 και οι εναπομείνασες 15.000 κυρίως το β’ μισό του 2020. Πριν από αυτό το διάστημα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι εκκαθαρίσεις έχουν ολοκληρωθεί». Μάλιστα, όπως επεσήμανε και αυτές οι εκκρεμότητες θα είχαν λυθεί, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη για δυο λόγους: 

  • «Πρώτον, το 2021 υπεβλήθησαν 40.000 περισσότερες αιτήσεις σε σχέση με το 2020, και συγκεκριμένα 200.000 το 2021 και 160.000 το 2020.
  • Δεύτερον, στο πλαίσιο της προσπάθειας εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, βρέθηκαν 30.000 ξεχασμένες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Από αυτές τις διαφορές, προέκυψαν οι εναπομείνασες 75.000, περίπου, εκκρεμείς συντάξεις».

Αναφορικα μέ τον στόχο να έχουν εκκαθαριστεί στο σύνολό τους οι εκκρεμείς συντάξεις, μέχρι τον Ιούνιο, ο κ. Τσάπαλος σημείωσε πως «είναι απολύτως ρεαλιστικό». Όπως είπε, σειρά θα λάβουν στην συνέχεια οι συντάξεις του 2022.

Τι ισχύει στην Κρήτη

Στην μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ρυθμό απονομής κύριων συντάξεων και στην Κρήτη, αναφέρθηκε ο Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο neakriti.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις «αγγίζαν» τις 4.291 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 στην Κρήτη, που μεταφράζεται σε μείωση εκκρεμοτήτων περίπου 35% σε σχέση με έξι μήνες πριν.

Οι ληξιπρόσθεμες συντάξεις στην Κρήτη ανέρχονταν στις 6.500 τον Φεβρουάριο του 2022, όταν τον Αύγουστο του 2021 «άγγιζαν» τις 11.000.

«Στόχος του ΕΦΚΑ είναι ο δικαιούχος να λαμβάνει την οριστική και πλήρη σύνταξη, 90 ημέρες μετά την αίτηση του», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι ληξιπρόθεσμες λογίζονται οι συντάξεις που εκκρεμούν για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News