ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσσονται 13.000 ιδιοκτήτες με τροπολογία – Ποιους αφορά

Οικονομία
ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσσονται 13.000 ιδιοκτήτες με τροπολογία – Ποιους αφορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τη «διόρθωση», τα εκκαθαριστικά για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες αναμένεται να εκδοθούν σήμερα και παρά την καθυστέρηση αποστολής του λογαριασμού από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου έως τις 31 Μαΐου όπως οι υπόλοιποι

Δεν θα κληθούν τελικά να πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φέτος περίπου 13.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που κατέχουν μικρά ποσοστά συνιδιοκτησίας (έως 5%) σε οικόπεδα, και οι οποίοι δεν είχαν λάβει μέχρι τώρα εκκαθαριστικό από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ιδιοκτήτες οικοπέδων με συνολικά 19.500 εμπράγματα δικαιώματα, οι οποίοι έχουν ποσοστό συνιδιοκτησίας σε οικόπεδο (χαμηλότερο του 5%), που όμως με βάση το σύστημα υπολογισμού του φόρου «ανεβάζει» ανάλογα την περίπτωση το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, καθώς συνυπολογιζόταν μέχρι πρότινος στην αξία του ακινήτου, με αποτέλεσμα αρκετοί ιδιοκτήτες οικοπέδων, να χρεώνονται με πρόσθετο φόρο.

Πληρωμή έως 31 Μαϊου

Μετά τη «διόρθωση»,  τα εκκαθαριστικά για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες αναμένεται να εκδοθούν σήμερα και παρά την καθυστέρηση αποστολής του λογαριασμού από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου έως τις 31 Μαΐου όπως οι υπόλοιποι.

Στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζεται ότι: «Δεν υπολογίζεται ΕΝΦΙΑ σε δικαίωμα επί οικοπέδου, με ή χωρίς κτίσμα, όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας του υποκειμένου στον φόρο επί του εν λόγω οικοπέδου δεν υπερβαίνει το 5%.

Το δικαίωμα επί του οικοπέδου λαμβάνεται υπόψη για τη συνολική αξία της περιουσίας, δεν λαμβάνεται όμως υπόψη για την εφαρμογή του συντελεστή φόρου ανά κλιμάκιο αξίας.

Επίσης ορίζεται ότι ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ έτους 2022, εφόσον η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί μέχρι και την 20ή Μαΐου 2022, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 31η Μαΐου 2022».

Κατάργηση αντισυνταγματικών επιβαρύνσεων ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

Άδικη αλλά και αντισυνταγματική είναι η διπλή διαφορετική μεταχείρισh που επιφυλάσσει ο νέος νόμος για τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ.

Υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή της, ότι επιβαρύνει ακόμη και με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας το καθένα, αλλά και όσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ, σε συνδυασμό και με τεράστιες κατά περιοχές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους, και ιδιαίτερα των (απρόσοδων) αστικών οικοπέδων, που οδηγούν σε «τρελές» κυριολεκτικά φορολογικές χρεώσεις!

Οι ρυθμίσεις αυτές παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, όπως έχει επισημάνει στην έκθεσή της και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, αλλά και το άρθρο 21 για την προστασία της οικογένειας, δεδομένου ότι εισάγει ρυθμίσεις βαρύτατης υπερφορολογήσης της οικογενειακής περιουσίας.

Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί το υπουργείο Οικονομικών να προβεί άμεσα σε διορθωτική παρέμβαση, αφενός καταργώντας όλες αυτές τις νέες δυσμενείς ρυθμίσεις των ενοτήτων Γ και Ε του νέου ΕΝΦΙΑ, οι οποίες έχουν σήμερα πολλαπλασιάσει στοχευμένα το φορολογικό βάρος στους ιδιοκτήτες που εμπίπτουν στις διατάξεις τους, και αφετέρου θέτοντας ως συνολικό «πλαφόν» τα ποσά που τους χρεώθηκαν το 2021, υπό την ισχύ μάλιστα του συμπληρωματικού φόρου που δήθεν καταργήθηκε, τη στιγμή που, συμφώνως προς το υπουργείο Οικονομικών, η πλειοψηφία των φορολογουμένων απολαμβάνει σημαντικότατες μειώσεις του φόρου αυτού.

Φωτογραφία: In time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News