Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι - Οι δυο επιλογές για το voucher

Οικονομία
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι - Οι δυο επιλογές για το voucher

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα 150 εκατομμύρια ευρώ τοποθετεί τον προϋπολογισμό του προγράμματος ο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

«Θέλουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα. Άρα τις επόμενες εβδομάδες. Εκεί θα έχουμε 35 έως 50% επιδότηση. Ανεξαρτήτως εισοδήματος. Όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα). Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους».

Το ποσοστό της επιδότησης θα κυμανθεί από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό ανάλογα το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. 

Στο διαδικαστικό κομμάτι η αίτηση υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα με ηλεκτρονικ΄ή αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Η επιδότηση θα χορηγείται με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.

Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης. 

Σε θέσεις μάχης οι μεγάλες αλυσίδες

Θέση μάχης έχυον πάρει η μεγάλοι παίκτες της αγοράς ηλεκτρικών ειδών εν όψει της προκήρυξης του προγράμματος. Ως προς τις τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την μάρκα και την ενεργειακή κλάση. Ενδεικτικά, ένα κλιματιστικό 9.000 BTU A++ όχι πολύ γνωστής εταιρίας, κοστίζει 350 ευρώ. Με την επιδότηση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμανθεί από 30% έως 50% ανάλογα με τα εισοδήματα και τα κοινωνικά κριτήρια, τα νοικοκυριά θα πληρώσουν για το ίδιο προϊόν από 175 ευρώ έως 245 ευρώ.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News