«Εξοικονομώ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Τα προγράμματα που «τρέχουν» τους επόμενους μήνες

Κρήτη
«Εξοικονομώ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Τα προγράμματα που «τρέχουν» τους επόμενους μήνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δρομολογούνται εξελίξεις για τα νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία θα περιλαμβάνουν ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων, συστήματα θερμότητας, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων και ηλεκτρικά οχήματα διανομής - Ποιες εταιρείες θα επιδοτηθούν έως 50%

Τρία νέα προγράμματα αναμένεται να «τρέξουν» τους επόμενους τέσσερις μήνες, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κατοικιών και επιχειρήσεων, αλλά και την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την προστασία νοικοκυριών και παραγωγικών διαδικασιών, απέναντι στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, που αποτελεί στόχο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, την επόμενη πενταετία η κυβέρνηση σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. «Με τις νέες δράσεις, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και ο δημόσιος τομέας, θα περιορίσουν σε σταθερή βάση το ενεργειακό τους κόστος για τη θέρμανση, ψύξη και τον φωτισμό των κτιρίων τους», έχει επισημάνει σχετικά ο κ. Σκρέκας, προσθέτοντας πως από το φθινόπωρο θα υπάρχει πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και τοποθέτησης φωτοβολταϊκών και μπαταριών στη στέγη ή σε όμορα οικόπεδα ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα ετοιμάζεται και για τα νοικοκυριά.

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως τον Ιούνιο, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα του «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», που θα καλύπτει μέρος του κόστους για την απόσυρση των παλαιών, ενεργοβόρων συσκευών, με στόχο να επωφεληθούν 350.000 νοικοκυριά.

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται το πρόγραμμα για τα δημόσια κτίρια «Ηλέκτρα», μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 640 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιήσουν κεφάλαια έως και 1 δισ. ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης θα κυμαίνεται από 50% και μπορεί να ξεπεράσει και το 80%, ανάλογα με την περίπτωση. Οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων κτιρίων αφορούν σε αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού, συστήματα φωτισμού χώρων, συστήματα αυτοματισμού, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, κ.α.

«Εξοικονομώ Επιχειρώντας»

Μέχρι το φιθνόπωρο, ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο αναμένεται το αντίστοιχο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος θα είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποφέροντας εξοικονόμηση κατ' ελάχιστον 30%. Οι παρεμβάσεις του προγράμματος για τις επιχειρήσεις θα έχουν ορίζοτα υλοποίησης περίπου τρία χρόνια, μετά την αξιολόγηση και την έγκριση των αιτήσεων. Δικαιούχοι θα είναι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες αλλά και μεγαλύτεροι καταναλωτές, ενώ στόχος είναι η υλοποίηση των παρεμβάσεων όπως ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή και τον δευτερογενή τομέα για μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται αφορούν στην εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.), στην αποθήκευση, στη διανομή προϊόντων, καθώς και στη λειτουργία των εταιρειών (π.χ. αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων).

Πιο αναλυτικά, θα χρηματοδοτείται η αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και θα προβλέπεται η διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης.

Με την εφαρμογή του, εκτιμάται ότι θα υποστηριχθούν τουλάχιστον 9.700 επιχειρήσεις (8.500 πολύ μικρές και 1.200 μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες) από διάφορους παραγωγικούς τομείς όπως τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό κ.ά., αλλά και ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.

Φωτοβολταϊκά για οικιακή χρήση

Τέλος, η κυβέρνηση αναζητά τους αντίστοιχους πόρους για τον επόμενο κύκλο του Εξοικονομώ για κατοικίες, με παράλληλη δράση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση.

Συγκεκριμένα, μέσα στο μήνα αναμένεται να σταλούν οι σχετικές προτάσεις στην Κομισιόν για την περίοδο 2021- 2027, με στόχο να εγκριθούν το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να δημοσιευτούν οι σχετικές προκηρύξεις.

Στόχος είναι όλα τα προγράμματα να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις παρεμβάσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, αλλά και να τονώσουν τον κατασκευαστικό κλάδο και όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται οτι μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των πρώτων 50.000 δικαιούχων του προγράμματος «Εξοικονομώ» με κοινωνικά κριτήρια, καθώς το 20% των αιτήσεων ήταν από ευάλωτα νοικοκυριά, με 75% επιδότηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News