Εκκρεμείς συντάξεις: Μειώνεται η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων στην Κρήτη - Πότε θα μηδενιστούν

Κρήτη
Εκκρεμείς συντάξεις: Μειώνεται η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων στην Κρήτη - Πότε θα μηδενιστούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στην Κρήτη οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις ''αγγίζαν'' τις 4.291 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, που μεταφράζεται σε μείωση εκκρεμοτήτων περίπου 35% σε σχέση με έξι μήνες πριν», ανέφερε μιλώντας στο neakriti.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος

Τον μηδενισμό των εκκρεμών αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης έως το 2018, ανακοίνωσε σε συνέντευξη του χθες, Κυριακή 15 Μαΐου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι για το 2016-17-18 έχουν σβήσει όλες οι οφειλές, ενώ για το 2019 τον Μάρτιο είχε αποπληρωθεί το 97,5% των κύριων συντάξεων. Στα τέλη Απριλίου όπως είπε θα απομένει να πληρωθεί ένα ποσοστό της τάξεως του 1%.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε διπλή αύξηση από την πρωτοχρονιά του 2023, η οποία θα προκύψει από αλγόριθμο που θα λαμβάνει υπόψιν του την αύξηση του ΑΕΠ σε συνάρτηση με την αύξηση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΕΦΚΑ, Ομήρου Τσαπαλου, οι εκκρεμότητες έκδοσης συντάξεων περιορίζεται πλέον, κυρίως στο δεύτερο μισό του 2020 και έπειτα.

Ο κ. Τσάπαλος, μιλώντας στο neakriti.gr υπογράμμισε πως «σταματάμε πλέον να κάνουμε λόγο για πολυετείς καθυστερήσεις στην έκδοση κύριων συντάξεων» και πρόσθεσε ότι «οι συνολικές εκκρεμότητες φτάνουν περίπου τις 75.000 συντάξεις, εκ των οποίων οι 60.000 αφορούν το 2021 και οι εναπομείνασες 15.000 κυρίως το β’ μισό του 2020. Πριν από αυτό το διάστημα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι εκκαθαρίσεις έχουν ολοκληρωθεί». Μάλιστα, όπως επεσήμανε και αυτές οι εκκρεμότητες θα είχαν λυθεί, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη για δυο λόγους: 

  • «Πρώτον, το 2021 υπεβλήθησαν 40.000 περισσότερες αιτήσεις σε σχέση με το 2020, και συγκεκριμένα 200.000 το 2021 και 160.000 το 2020.
  • Δεύτερον, στο πλαίσιο της προσπάθειας εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, βρέθηκαν 30.000 ξεχασμένες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Από αυτές τις διαφορές, προέκυψαν οι εναπομείνασες 75.000, περίπου, εκκρεμείς συντάξεις».

Αναφορικα μέ τον στόχο να έχουν εκκαθαριστεί στο σύνολό τους οι εκκρεμείς συντάξεις, μέχρι τον Ιούνιο, ο κ. Τσάπαλος σημείωσε πως «είναι απολύτως ρεαλιστικό». Όπως είπε, σειρά θα λάβουν στην συνέχεια οι συντάξεις του 2022.

Τι ισχύει στην Κρήτη

Στην μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ρυθμό απονομής κύριων συντάξεων και στην Κρήτη, αναφέρθηκε ο Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο neakriti.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις «αγγίζαν» τις 4.291 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 στην Κρήτη, που μεταφράζεται σε μείωση εκκρεμοτήτων περίπου 35% σε σχέση με έξι μήνες πριν.

Οι ληξιπρόσθεμες συντάξεις στην Κρήτη ανέρχονταν στις 6.500 τον Φεβρουάριο του 2022, όταν τον Αύγουστο του 2021 «άγγιζαν» τις 11.000.

«Στόχος του ΕΦΚΑ είναι ο δικαιούχος να λαμβάνει την οριστική και πλήρη σύνταξη, 90 ημέρες μετά την αίτηση του», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι ληξιπρόθεσμες λογίζονται οι συντάξεις που εκκρεμούν για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.

Χατζηδάκης: Στον ΕΦΚΑ υπήρχε μία απερίγραπτη κατάσταση

«Στον ΕΦΚΑ υπήρχε μία απερίγραπτη κατάσταση, την οποία διορθώνουμε κάθε μέρα» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας ενδεικτικά κάποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες του υπουργείου που υλοποιήθηκαν για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως είναι, για παράδειγμα, ο ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου, η προμήθεια νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι δύο νέοι θεσμοί: οι «συντάξεις εμπιστοσύνης» και οι fast track συντάξεις, αλλά και ο νόμος που ψηφίστηκε για τον ΕΦΚΑ, ο οποίος προβλέπει την προσέλκυση στελεχών από την αγορά και, γενικότερα, την αναδιοργάνωσή του, κ.ά..

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη ανακοινώσει ότι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) πέτυχε τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων μερισμάτων και ότι μηδενίστηκαν οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις στο ΝΑΤ.

«Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα καινούργιων και σοβαρών μεθόδων» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι προγραμματίζεται και η βράβευση των καλύτερων εισηγητών και διευθυντών, με βάση τα στοιχεία που αποδεικνύουν ποιοι έχουν εκδώσει περισσότερες συντάξεις. «Θέλουμε να υπάρχει μία λογική κινήτρων και ελέγχων μέσα στον ΕΦΚΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι έχει ήδη σημειωθεί μία σχετική αποκλιμάκωση στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων και συμπλήρωσε ότι με την επίλυση του θέματος των εκκρεμοτήτων των κύριων συντάξεων θα «τρέξει» πολύ πιο γρήγορα η διαδικασία.

//--> //-->
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News