Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Ποια η διαδικασία - Η διαφορά με το Fuel Pass

Οικονομία
Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Ποια η διαδικασία - Η διαφορά με το Fuel Pass

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ύψος της επιδότησης - Ποιες συσκευές θα αφορά

Για την ενεργειακή κρίση που πλήττει τα νοικοκυριά, την πλατφόρμα για την έκπτωση στο ρεύμα που αναμένεται να ανοίξει από αρχές Ιουνίου, την ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά και το πρόγραμμα για την για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα, για την απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών, τόνισε πως «θέλουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα. Άρα τις επόμενες εβδομάδες. Εκεί θα έχουμε 35 έως 50% επιδότηση. Ανεξαρτήτως εισοδήματος. Όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με την διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα). Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους».

Μάλιστα, επεσήμανε πως όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί τα νοικοκυριά θα έχουν μειώσει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος, ενώ όπως είπε αν υπάρχει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «θα βρούμε τρόπο να το παρατείνουμε».

Τόνισε πως «στόχος μας το 70% της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι θα γλυτώσουμε 1 δισ. από εισαγωγή αερίου».

//--> //-->

Το ύψος της επιδότησης - Ποιες συσκευές αφορά

Τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες:

Air condition: 300 ευρώ.

Ψυγείο: 300 ευρώ.

Καταψύκτης: 150 ευρώ.

Υπογραμμίζεται πως δεν πρόκειται για πλαφόν επιδότησης, καθώς τα ποσά μπορεί να κυμαίνονται ψηλότερα, ωστόσο, αυτός είναι ο μέσος όρος της επιδότησης που υπολογίζεται ότι θα δοθεί στους δικαιούχους καταναλωτές ανά συσκευή.

Το ποσό της επιδότησης θα είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ σε 350.000 νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλιών συσκευών, ενώ θα επιδοτηθεί η αντικατάσταση έως τριών συσκευών. Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη δράση είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών.

Στόχος είναι το καλοκαίρι να έχουν αντικατασταθεί εκατοντάδες χιλιάδες κλιματιστικά μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας με καινούργια, καθώς καταναλώνουν 30% – 40% λιγότερο ρεύμα από εκείνα της περασμένης δεκαετίας.

Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, με τη μέση επιδότηση να είναι στα 500 ευρώ.

Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Θα χρειαστεί να έχετε τα εξής δύο στοιχεία:

  • Κωδικούς Taxisnet
  • ΑΦΜ

Όπως έχει δηλώσει το παρελθόν ο κ. Σκρέκας, ο ενδιαφερόμενος, είτε μόνος του, είτε μέσω του λογιστή του θα μπορεί να δηλώσει ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Η διαφορά με Fuel Pass και Power Pass

Υπογραμμίζεται πως σε αυτή την επιδότηση, δεν θα γίνει πίστωση ποσού, όπως με το Fuel Pass, ή με το επίδομα ρεύματος, αλλά ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει αυτόματα ένα κουπόνι, που ενδεχομένως να είναι με τη μορφή ψηφιακής κάρτας στο κινητό.

Το ποσό της έκπτωσης θα διαμορφώνεται και θα αφαιρείται, απευθείας με την αγορά στο κατάστημα. Θα μπορείτε ελεύθερα να επιλέξετε όποια συσκευή επιθυμείτε, απλά θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News