ΡΑΕ: Υπό επεξεργασία τα δεδομένα για τα κέρδη στην αγορά ενέργειας

Οικονομία
ΡΑΕ: Υπό επεξεργασία τα δεδομένα για τα κέρδη στην αγορά ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την επεξεργασία των δεδομένων θα υπολογιστεί η εισφορά ύψους 90% που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση

Συνεχίζεται η επεξεργασία των δεδομένων που συνέλεξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από την έρευνα στις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να προσδιοριστεί η βάση επί της οποίας θα υπολογιστεί η εισφορά ύψους 90% που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση.

Αυτό ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι το τέλος 90% δεν θα έχει τη μορφή φορολογίας (καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικές εμπλοκές) αλλά εισφοράς αλληλεγγύης από την πλευρά την επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η διερεύνηση από τη ΡΑΕ για το εξάμηνο Οκτωβρίου 2021 με Μάρτιο 2022 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κερδοφορία των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 927 εκατ. Ευρώ, ποσό από το οποίο αφαιρούνται 336 εκατ. που είναι το κόστος των εκπτώσεων που κάνει η ΔΕΗ στους πελάτες της από τον Αύγουστο του 2021. Υπό διερεύνηση είναι το κόστος των σταθερών τιμολογίων που παρέχει η ΔΕΗ στους πελάτες της, τα οποία - με τις ανατιμήσεις που μεσολάβησαν στο κόστος παραγωγής ενέργειας - διαμορφώνονται τώρα κάτω του κόστους σε όλες τις κατηγορίες πελατών.

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλλαγή της αγοράς και την εφαρμογή από 1ης Ιουλίου του μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση το κόστος παραγωγής, μέσω του οποίου θα απορροφάται το επιπλέον κόστος που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση.

Αγανάκτηση προκαλεί η ΡΑΕ – Τι λένε οι ειδικοί για την κατάσταση στον χώρο της ενέργειας

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο δρ. μηχανικός Μεταλλείων-μεταλλουργός μηχανικός ΕΜΠ, τ. διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών και Έργων ΔΕΗ Α.Ε./Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, Χρήστος Κολοβός, με τον ίδιο να υποστηρίζει ευθέως ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, αντί να τα επιλύει, προκαλώντας κοινωνική δυσφορία και αγανάκτηση.

Ο κ. Κολοβός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κωφεύει, ενώ είναι λανθασμένο από κάθε άποψη να κατανοείται η ενεργειακή κρίση ως αποτέλεσμα της γενικότερης κρίσης που υπάρχει στην Ευρώπη. Η ενεργειακή κρίση έχει καθαρά πολιτικό πρόσημο, σύμφωνα με τον κ. Κολοβό.

Αρχικά, προσδιορίσει τη ρήτρα ενέργειας, που είναι ένας σύνθετος μαθηματικός τύπος που πολλαπλασιάζει τα έξοδα στα ελληνικά νοικοκυριά. Ο κ. Κολοβός υποστήριξε πως η ρήτρα αναπροσαρμογής και η τιμή που θα έρθει στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι η προσαρμογή των τιμών του χρηματιστηρίου ενέργειας και μεταφοράς στους λογαριασμούς των πολιτών. Οι τιμές διαμορφώνονται με βάση και το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, καθώς η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στην παραγωγή της ενέργειας και της ζήτησης της ενέργειας. Εάν δεν υπάρχει ισορροπία, οδηγούμαστε σε μπλακ-άουτ. Όταν μπαίνουν αιολικά μέσα στο σύστημα ηλεκτροδότησης, επηρεάζεται το σύστημα παραγωγής και ζήτησης. Το μεσημέρι υπάρχει έντονη διείσδυση των φωτοβολταϊκών», τόνισε.

«Τελικά, είναι 600 εκατομμύρια ευρώ τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας;». Αυτό ήταν το ερώτημα του Γιώργου Σαχίνη, ο οποίος στηρίχθηκε στο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που προσδιορίζει τα αποτελέσματα των εταιρειών κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 με Μάρτιο 2022, όπως παραδόθηκε στην κυβέρνηση. Σε αυτό το πόρισμα, ο κ. Κολοβός είπε: «Η κυβέρνηση έχει πετάξει σανό στον ανεμιστήρα. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όφειλε να δώσει το πόρισμα στη δημοσιότητα ως υποτιθέμενη Ανεξάρτητη Αρχή. Θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα ποια ήταν η μεθοδολογία που ακολούθησε και γενικότερα ποια έρευνα ακολούθησε, ώστε να βγει το συγκεκριμένο πόρισμα».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Το κύριο πρόβλημα που υπάρχει είναι πως οι διαρροές των αρμόδιων παραγόντων δεν εξηγούν γιατί, αφού η ΔΕΗ έχει κάνει το 64% της λιανικής αγοράς, έχει κάνει το 80% των επιπλέον εσόδων. Την ίδια στιγμή, στον Μάρτιο βλέπουμε ότι η ΔΕΗ δεν έχει κέρδη».

Ο κ. Κολοβός υποστήριξε προς πάσα κατεύθυνση πως η ΔΕΗ, ως ένας δημόσιος φορέας και οργανισμός, σε καταστάσεις κοινωνικής έντασης πρέπει να προβάλλει τον κοινωνική της ρόλο.

«Εάν η ΔΕΗ ήταν μια ελεγχόμενη από το Δημόσιο Επιχείρηση, θα έπρεπε να αξιοποιεί σε καταστάσεις κρίσεων τον κοινωνικό και παρεμβατικό της ρόλο υπέρ της ανακούφισης των πολιτών», υποστήριξε.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υποστήριξε με ανακοίνωση πως από την 1η Ιουλίου δε θα προβαίνει σε συστηματικούς ελέγχους. Πώς απαντάει σε αυτήν την ανακοίνωση ο κ. Κολοβός;

«Τα 600 εκατομμύρια ευρώ αμφισβητούνται. Θα πρέπει η Ρυθμιστική Αρχή να δώσει το πόρισμα στη δημοσιότητα. Ο κάθε επιχειρηματίας ξέρει πως μ’ έναν καλό λογιστή μπορεί να “μαγειρέψει” τα στοιχεία του ισολογισμού και να εμφανίζει κέρδη υψηλότερα», τόνισε.

Στο ερώτημα «εάν με μια τροπολογία καταργούνταν η ρήτρα αναπροσαρμογής και το χρηματιστήριο ενέργειας, θα υπήρχε κέρδος;», ο κ. Κολοβός απάντησε: «Το ζήτημα είναι πώς γίνεται το ενεργειακό μείγμα κάθε μέρα. Το να καταργήσεις το χρηματιστήριο της ενέργειας είναι σαν να καταργείς την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως έχω πει σε προηγούμενη συνέντευξη, το πρόβλημα βρίσκεται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μιλώντας για τον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης της ΔΕΗ, ο κ. Κολοβός ανέφερε: «Η ΔΕΗ υπάρχει και θα συνεχίζει να υπάρχει. Η ΔΕΗ έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μετέφερε τις μετοχές της στον ιδιωτικό τομέα. Θα συνεχίζει να υπάρχει γιατί είναι μια ισχυρή βιομηχανική επιχείρηση. Η Ελλάδα αναπτύχθηκε μαζί με τη ΔΕΗ και η ΔΕΗ αναπτύχθηκε μαζί με την Ελλάδα».

«Ένα σοβαρό κράτος δε θα έπρεπε να είχε ένα δημόσιο φορέα ηλεκτροδότησης, που θα ικανοποιεί το συλλογικό συμφέρον;». Στο ερώτημα αυτό του Γιώργου Σαχίνη ο κ. Κολοβός απάντησε: «Αυτό συμβαίνει σε σοβαρά κράτη και όχι σε κράτη που αλλοιώνουν την πολιτική της πράσινης μετάβασης της Ε.Ε. Αυτή η πράσινη μετάβαση, όπως την ευαγγελίζεται η Ε.Ε., διαλύει τα συστήματα ηλεκτροδότησης των χωρών, προκειμένου να συγκεντρωθούν σε λίγα χέρια», κατέληξε ο κ. Κολοβός, ενώ συνέχισε: «Κατά τη γνώμη μου, η κρίση είναι πολιτική και όχι ενεργειακή. Το ψωμί ακριβαίνει και είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής που στηρίζεται στην πράσινη μετάβαση. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τον Μάιο είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της ενέργειας του καταναλωτή. Δυστυχώς, οδηγούμαστε σε πανάκριβη ενέργεια, που καθιστά την οικονομία της χώρας μας λιγότερο ανταγωνιστική στην περιοχή της Μεσογείου, και με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε την οικονομία της Τουρκίας».

Αδαλής: «Εχθρός είναι η ενεργειακή μεταβλητότητα»

Ο οικονομέτρης-αναλυτής Γιώργος Αδαλής αναφέρθηκε στην ενεργειακή μεταβλητότητα, που είναι πανταχού παρούσα, καθιστώντας σαφές πως είναι ένα συνεχόμενο, διαρκές και διηνεκές πρόβλημα. Ο ίδιος έκανε σαφές πως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα νομοσχέδιο που θα αλλάξει άρδην τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

«Ο καινούργιος εχθρός είναι η ενεργειακή μεταβλητότητα. Έχει τρελάνει τους πάντες. Υπάρχει τρομερή μεταβλητότητα στην τιμή της ενέργειας και στους υδρογονάνθρακες. Την προηγούμενη εβδομάδα είχα υποστηρίξει σε παρουσίαση ότι θα έχουμε εκρηκτικές τιμές στο φυσικό αέριο, ανάλογες με τις τιμές των ΗΠΑ. Το έχω υποστηρίξει από πέρυσι. Ο Μπάιντεν αποφάσισε να βγάλει ένα καινούργιο πυρηνικό όπλο. Εξέδωσε ένα νομοσχέδιο, όπου έριξε τις τιμές του φυσικού αερίου στα τάρταρα. Επί της ουσίας, το νέο νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί να παλέψει τα καρτέλ και τις μονοπωλιακές αγορές φυσικού αερίου έναντι της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας. Το νομοσχέδιο πολεμάει τα καρτέλ και πιο συγκεκριμένα εκείνους που έχουν κρατικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Μιλάμε για τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία», ανέφερε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News