Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι θα δείξει ο λογαριασμός με την εφαρμογή των νέων μέτρων

Οικονομία
Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι θα δείξει ο λογαριασμός με την εφαρμογή των νέων μέτρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για έναν εκκαθαριστικό λογαριασμό των 1.200 ευρώ, μετά την εφαρμογή των μέτρων, ο λογαριασμός αυτός δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει τα 700 ευρώ»

Στα 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, ανέρχεται το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο.

Ο φοροτεχνικός Βαγγέλης Αμπελιώτης έκανε λόγο για μέτρα με θετική απόχρωση, καθώς έχουν αναδρομική ισχύ. Η αναστολή της ρήτρας από την 1η Ιουλίου θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις, που σε ευάλωτους θα φτάσει ακόμη και το 100%. Για τους αγρότες η μείωση θα ξεπεράσει το 90% και στα υπόλοιπα νοικοκυριά θα πλησιάσει το 80%. Συνεπώς θα υπάρξει θωράκιση του καταναλωτή από τον Ιούλιο και έπειτα.

Για τον Μάιο και τον Ιούνιο, θα έχουμε επιδότηση του 50% της κατανάλωσης, ανέφερε ο φοροτεχνικός. Παράλληλα, φέροντας ως παράδειγμα ένα ποσό της τάξεως των 1.200 ευρώ για εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο κ. Αμπελιώτης τόνισε πως με την εφαρμογή των μέτρων, ο λογαριασμός αυτός δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει τα 700 ευρώ. «Οι λογαριασμοί αναμένεται να κυμανθούν στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2021, το πολύ με μια αύξηση 10%», επεσήμανε.

Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να διευκρινιστούν αναφορικά με τους φοιτητές, τους κληρονόμους και το αν τα μέτρα αφορούν και όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς.

//--> //-->

Ειδικότερα, λόγος γίνεται για το μέτρο σχετικά με την αναδρομική κάλυψη, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο, του 60% της πρόσθετης επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για καταναλώσεις κύριας κατοικίας πάνω από 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρόκειται για κατοικίες που είχαν εξαιρεθεί των επιδοτήσεων, ενώ υπάρχει «ταβάνι» τα 600 ευρώ.

Το εισοδηματικό κριτήριο του ετήσιου εισοδήματος των 45.000 ευρώ στοχεύει στη διόρθωση της αδικίας για τη μεσαία τάξη. Ενδεικτικό της έκτασης που είχε προσλάβει το πρόβλημα είναι πως περίπου 1.000.0000 νοικοκυριά θερμαίνονται το χειμώνα με ηλεκτρικό ρεύμα αυξάνοντας την κατανάλωσης ενέργειας η οποία δεν επιδοτούνταν εκτινάσσοντας τους λογαριασμούς τους στα ύψη.

Επιστροφή ως 600 ευρώ: Παραδείγματα

Η ανακούφιση αναμένεται μεγάλη, καθώς για έναν λογαριασμό 1.500 ευρώ στον οποίο η επιδότηση το εξάμηνο Δεκεμβρίου - Μαΐου ήταν 500 ευρώ το κράτος θα επιστρέψει το 60% της επιβάρυνσης των υπόλοιπων 1.000 ευρώ, δηλαδή τα 600 ευρώ.

Αντίστοιχα όμως σε περιπτώσεις που οι λογαριασμοί ανήλθαν στα 3.000 ευρώ και το ποσό της επιδότησης ήταν 1.200 ευρώ, το 60% του υπόλοιπου ποσού αντισοιχεί σε 1.080 ευρώ, ωστόσο και αυτοί οι δικαιούχοι θα λάβουν 600 ευρώ που είναι το ανώτερο ποσό που μπορεί να επιστραφεί.

«Η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι παρεμβάσεις:

  • Συνεχίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για όλες τις κατοικίες (κύριες και δευτερεύουσες) και για πρώτη φορά καλύπτονται και οι καταναλώσεις άνω των 300 Kwh. Το κόστος θα ανέλθει σε 900 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και το Ειδικό Τέλος 90% στους παραγωγούς ενέργειας.
  • Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022 και η οποία δεν έχει καλυφθεί από τις εκπτώσεις. Αφορά στους οικιακούς καταναλωτές για την κύρια κατοικία και για οικογενειακά εισοδήματα έως 45.000 ευρώ. Καλύπτονται το 90% των νοικοκυριών, με την ελάχιστη επιστροφή να ανέρχεται σε 18 ευρώ και την ανώτατη σε 600 ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί (μέσω ειδικής πλατφόρμας) στον τραπεζικό λογαριασμό του καταναλωτή. Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν επιδοτηθεί οι καταναλώσεις για την α' κατοικία με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταναλωτές έχουν επωμισθεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ. Οπότε, το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.
  • Συνεχίζεται να επιδοτείται στην πηγή το πετρέλαιο κίνησης (diesel) για τον Μάιο και τον Ιούνιο με 15 λεπτά το λίτρο. Το κόστος ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.
  • Από τον Ιούλιο και έως ένα έτος ενισχύεται οριζόντια ο λογαριασμός εκπτώσεων στο ρεύμα για να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική. Ταυτόχρονα, θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση η επιδότηση στη λιανική, προκειμένου οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, χαμηλότερες από αυτές τους προηγούμενους μήνες και ελαφρά υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα. Στόχος είναι, οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε χαμηλότερα επίπεδα ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου.

Θα επιδοτηθούν σημαντικά τα οικιακά τιμολόγια, οι καταναλωτές για το σύνολο των κατοικιών τους, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις (μικρές, μικρομεσαίες, μεγάλες) και οι αγροτικές επιχειρήσεις. Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2 δισ. ευρώ για το β' εξάμηνο του έτους. Ο προϋπολογισμός θα καταβάλει 800 εκατ. και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News