Εξοχικά στην Κρήτη: Πόσο κοστίζει η διαμονή για μια οικογένεια - Οι περιζήτητες περιοχές (πίνακες)

Κρήτη
Εξοχικά στην Κρήτη: Πόσο κοστίζει η διαμονή για μια οικογένεια - Οι περιζήτητες περιοχές (πίνακες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης της Κρήτης, καταγράφονται συνολικά 13.623 ακίνητα που αφορούν σε ολόκληρα διαμερίσματα ή αυτοτελείς κατοικίες - Αναλυτικά οι τιμές για 16 περιοχές στην Κρήτη - Αύξηση 306% στην ζήτηση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2022

Ως ιδανική ευκαιρία για την «εκτίναξη» της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Κρήτη λειτούργησε η πανδημία, με την εγχώρια αγορά να σημειώνει σημαντική ανάπτυξη μέσα σε δυο χρόνια. Συγκεκριμένα, τη διετία 2020 – 2022 υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των χρηστών οι οποίοι έκαναν κράτηση σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών Airdna, που συγκεντρώθηκαν έως την 1η Μαρτίου 2022 για το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2022, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση της ζήτησης κατά 232% σε σχέση με το 2021. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Κρήτη αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στην ζήτηση, σημειώνοντας αύξηση 306%, το αντίστοιχο διάστημα. Η άνοδος στα Δωδεκάνησα «αγγίζει» το 302%, 248% στην Αθήνα, στις Κυκλάδες 233%, στα Ιόνια Νησιά 230% και στη Πελοπόννησο 135%. 

Η Ελλάδα είναι πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τους ρυθμούς ζήτησης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ξεπερνώντας την δεύτερη Πορτογαλία με 196% και την Κροατία που ακολουθεί και σημειώνει αύξηση της ζήτησης κατά 151%.

«Οι ενδιαφερόμενοι εκδρομείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι «βασικός ρυθμιστής του κόστους αλλά και της διαθεσιμότητας, δηλαδή να μπορείς να έχει τη δυνατότητα να επιλέξεις κατοικία σύμφωνα με τις ανάγκες σου αλλά και το πορτοφόλι σου, αποτελεί ο χρόνος της κράτησης. Όσον νωρίτερα σχεδιάσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, τόσο καλύτερες ευκαιρίες τιμών μπορούμε να επιτύχουμε», αναφέρει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Ενοικίαση κατοικιών σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, για 5 διανυκτερεύσεις στην Κρήτη

Τα στοιχεία που ακολουθούν αφορούν στις εξής 16 περιοχές της Κρήτης:

Ηράκλειο, Μασταμπάς, Θέρισος, Κοκκίνη Χάνι, Γούβες, Σταλίδα, Ιεράπετρα, Γάζι, Χερσόνσος, Χανιά, Μάλια, Καλαμάκι, Άγιος Νικόλαος, Λουτρό, Ρέθυμνο και Μακρύς Γιαλός.

Αφορούν σε ολόκληρα διαμερίσματα ή αυτοτελείς κατοικίες (όχι βίλες), κατάλληλες για τετραμελή οικογένεια. Το κόστος διαμονής αναδιαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας και η κατοικία στην ίδια τιμή μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα, ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και τα στοιχεία από άλλους νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας:

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, όπως συμβαίνει στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο, έτσι και σε εκείνον της βραχυχρόνιας μίσθωσης, παρατηρείται το φαινόμενο της εποχικότητας. Ειδικότερα, τα 2/3 της ζήτησης στην χώρα μας, καταγράφεται κυρίως το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Στην Κρήτη, η ζήτηση σημειώνει σημαντική άνοδο από την περίοδο του Πάσχα και έπειτα.

Στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης της Κρήτης, καταγράφονται συνολικά 13.623 ακίνητα που αφορούν σε ολόκληρα διαμερίσματα ή αυτοτελείς κατοικίες (όχι βίλες).

Η κατανομή των ακινήτων στους τέσσερις Νομούς της Κρήτης:

  • Νομός Χανίων: 5.525
  • Νομός Ηρακλείου: 3.460
  • Νομός Ρεθύμνου: 2.751
  • Νομός Λασιθίου: 887

Διαβάστε ακόμη:

⇒ «Μαϊάμι» ο Μασταμπάς: Τα ενοίκια για ένα σπίτι 75 τ.μ. - Τιμές πώλησης για 10 περιοχές του Ηρακλείου (Πίνακες)

Βασικός ρυθμιστής του κόστους διαμονής αποτελεί ο χρόνος της κράτησης 

Το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κατοικιών, ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι ολόκληρες κατοικίες άνω των 50τμ - 60τμ, που για μια οικογένεια λειτουργεί ως «εξοχικό». Το κόστος διαμονής για μια τετραμελή οικογένεια σε πολλές περιπτώσεις, δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ για πέντε διανυκτερεύσεις.

Όσο νωρίτερα σχεδιάσει κανείς τις καλοκαιρινές του διακοπές, τόσο καλύτερες ευκαιρίες τιμών θα επιτύχει.

Αλλαγές στο μοντέλο του τουρισμού - Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτέλεσαν «λύση» για τους ταξιδιώτες στη πανδημία

Παράλληλα, η πανδημία του κορωνοϊού μετέβαλλε το σύνολο των καθημερινών μας συνηθειών και αποτέλεσε τον βασικό ρυθμιστή της επόμενης μέρας. Η οικονομία διαμοιρασμού ενίσχυσε την ελληνική οικονομία - πριν την πανδημία του κορωνοϊού - μέσω των εισπραχθέντων φόρων τα τελευταία χρόνια με περισσότερα από 444 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα με 68 εκατ. ευρώ το 2017, 176 εκατ. ευρώ το 2018 και περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019. Η βραχυχρόνια μίσθωση το 2021 ανέκτησε το 94,4% του συνολικού εισοδήματος των ελληνικών βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της Ελλάδας το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια και το 2021 άγγιξαν τα 1,33 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτέλεσε «λύση» στους εν δυνάμει εκδρομείς τόσο εγχώριους, όσο και αλλοδαπούς, τη στιγμή που δεν επιθυμούσαν - σύμφωνα με τα υγειονομικά δεδομένα - να έρχονται σε επαφή με πλήθος κόσμου. Τα αυτοτελή διαμερίσματα/κατοικίες προσφέρουν απομόνωση και αποτέλεσαν ασφαλή επιλογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας που διέθεταν ανεξάρτητες βίλες ή/και bungalows, είχαν πληρότητες που άγγιξαν το 100% στο σύνολο της περσινής καλοκαιρινής σεζόν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Λόγω της πανδημίας, τα δεδομένα άλλαξαν ραγδαία με αποτέλεσμα την δημιουργία νέων τάσεων και μοντέλων στο σύνολο της καθημερινής δραστηριότητας. «Αποτελεί ευκαιρία για τις περιοχές που αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας να ενταχθούν δυναμικά στο τουριστικό χάρτη μέσω της ενεργής συμμετοχής τους στο νέο μοντέλο τουρισμού. Το μοντέλο του τουρισμό αλλάζει, και δεν αλλάζει μόνο στη χώρα μας αλλά σχεδόν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου όπως στην Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία όπου εκμεταλλεύονται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το σκηνικό αλλάζει και δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην εκάστοτε χώρα που θα αντιληφθεί εγκαίρως το νέο μοντέλο, θα κινηθεί γρήγορα και θα ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις της νέας εποχής που έρχεται και ήδη διανύουμε. Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού, ενδεχόμενα να αποτελεί ένα κομμάτι του νέου μοντέλου που ήδη διαμορφώνετε και παράλληλα να αποτελεί ευκαιρία τόσο για τους εγχώριους και μη επενδυτές, όσο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων», επεσήμανε ο κ. Μπάκας και πρόσθεσε πως «Το τουριστικό μοντέλο αρχίζει να προσανατολίζεται σε ένα μοντέλο υψηλότερων προδιαγραφών, με αυτοτελείς κατοικίες και διαμερίσματα μακριά από τα γνωστά σε όλους βραχιολάκια και τον μαζικό τουρισμό».

Βασικό κίνητρο για τις οικογένειες οι πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες

Στην επιλογή της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, εκτός από την ανάγκη αποφυγής του συνωστισμού, έδρασε καταλυτικά σύμφωνα με τον κ. Μπάκα και το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα στις αντίστοιχες πλατφόρμες, διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών που χρειάζεται μια οικογένεια. Την ίδια στιγμή, αποτέλεσε «λύση» για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο budget, καθώς τα έξοδα γευμάτων και ποτών ανεβαίνουν εκθετικά με την ύπαρξη περισσότερων μελών. 

Η δυνατότητα του να μπορεί κάποιος να φτιάξει τον καφέ του, να μαγειρέψει εντός της κατοικίας του και να απασχολήσει τα παιδία αν είναι μικρά ηλικιακά, αύξησε τις ημέρες διακοπών ως αποτέλεσμα της εξοικονόμησης εισοδήματος, γεγονός που μοιάζει κρίσιμο ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπου το κόστος ζωής λόγω του πληθωρισμού αλλά και της ενεργειακής κρίσης έχει «εκτοξευτεί».

Άνθηση των «road trips» και το καλοκαίρι του 2022 λόγω του κόστους μετακίνησης

Τη φετινή χρονιά όπως και το καλοκαίρι του 2020-2021, αναμένεται περαιτέρω άνθιση των «road trips» σε κοντινούς προορισμούς, ιδίως στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, τόσο λόγω της πανδημικής κρίσης όσο, κυρίως, του κόστους μετακίνησης.

Τα πρώτα δείγματα, σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, καταγράφηκαν τις ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, όπου δημοφιλείς και μη προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα κατέγραψαν υψηλή κινητικότητα. Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο, και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την επιλογή των εκδρομέων τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνεπώς, αρκετοί εκδρομείς, με χαμηλότερο διαθέσιμο budget, αναμένεται να προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News