Λογαριασμοί ρεύματος: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα αναδρομικά των καταναλωτών

Κρήτη
Λογαριασμοί ρεύματος: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα αναδρομικά των καταναλωτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα - Ποιοι θα πάρουν πίσω έως και 600 ευρώ

Στην εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης για το ηλεκτρικό ρεύμα και την ενέργεια που εξήγγειλε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Μαΐου 2022, προχώρησαν σήμερα το πρωί οι αρμόδιοι υπουργοί.

Διευκρινίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα υποβάλλουν την αίτηση για την καταβολή του επιδόματος έως 600 ευρώ, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς ανέφερε ότι τον Ιούνιο, όταν θα έχουν ενσωματωθεί και οι λογαριασμοί του Μαΐου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα.

Οι δικαιούχοι θα κάνουν εκεί τη δήλωση τους για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ειδικότερα, ο καταναλωτής θα πρέπει να υποβάλλει τα στοιχεία κατοικίας του και στη συνέχεια οι αρμόδιες αρχές θα αντλήσουν τα στοιχεία για τους λογαριασμούς από τους παρόχους.

Στην διαδικασία θα λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, καθώς και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του φορολογικού έτους 2020 που δηλώθηκε το 2021.

Η καταβολή των ποσών θα γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς (στους αριθμούς ΙΒΑΝ) που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Για τον προσδιορισμό του ποσού που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα υπολογίζεται η επιπλέον επιβάρυνση που προέκυψε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 εξαιτίας της εφαρμογής της «ρήτρας αναπροσαρμογής».

Στη συνέχεια, από την επιπλέον επιβάρυνση θα αφαιρείται η κρατική επιδότηση και επί του υπολοίπου ποσού που θα απομένει θα επιστρέφεται το 60%.

Αν όμως το 60% της καθαρής επιβάρυνσης είναι μεγαλύτερο των 600 ευρώ το ύψος του τελικού ποσού θα περιορίζεται στα 600 ευρώ.

Οι τέσσερις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Οι τέσσερις παρεμβάσεις στην αγορά της ενέργειας, προκειμένου να απορροφηθεί το 70%- 80% του κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του έτους (εκ των οποίων το 1,1 δισ. θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό)

Παράλληλα, από τις παρεμβάσεις αυτές θα επέλθει μείωση στον πληθωρισμό κατ' ελάχιστο μισή μονάδα και έως μια μονάδα.

  • Συνεχίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για όλες τις κατοικίες (κύριες και δευτερεύουσες) και για πρώτη φορά καλύπτονται και οι καταναλώσεις άνω των 300 Kwh. Το κόστος θα ανέλθει σε 900 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και το Ειδικό Τέλος 90% στους παραγωγούς ενέργειας.
  • Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022 και η οποία δεν έχει καλυφθεί από τις εκπτώσεις. Αφορά στους οικιακούς καταναλωτές για την κύρια κατοικία και για οικογενειακά εισοδήματα έως 45.000 ευρώ. Καλύπτονται το 90% των νοικοκυριών, με την ελάχιστη επιστροφή να ανέρχεται σε 18 ευρώ και την ανώτατη σε 600 ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί (μέσω ειδικής πλατφόρμας) στον τραπεζικό λογαριασμό του καταναλωτή. Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν επιδοτηθεί οι καταναλώσεις για την α' κατοικία με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταναλωτές έχουν επωμισθεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ. Οπότε, το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.
  • Συνεχίζεται να επιδοτείται στην πηγή το πετρέλαιο κίνησης (diesel) για τον Μάιο και τον Ιούνιο με 15 λεπτά το λίτρο. Το κόστος ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.
  • Από τον Ιούλιο και έως ένα έτος ενισχύεται οριζόντια ο λογαριασμός εκπτώσεων στο ρεύμα για να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική. Ταυτόχρονα, θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση η επιδότηση στη λιανική, προκειμένου οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, χαμηλότερες από αυτές τους προηγούμενους μήνες και ελαφρά υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα. Στόχος είναι, οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε χαμηλότερα επίπεδα ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου.

Θα επιδοτηθούν σημαντικά τα οικιακά τιμολόγια, οι καταναλωτές για το σύνολο των κατοικιών τους, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις (μικρές, μικρομεσαίες, μεγάλες) και οι αγροτικές επιχειρήσεις. Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2 δισ. ευρώ για το β' εξάμηνο του έτους. Ο προϋπολογισμός θα καταβάλει 800 εκατ. και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος.

Επιδοτήσεις Μαΐου - Ιουνίου

Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια, όπως τόνισε ο υπουργός. Η επιδότηση αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

  • Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh θα απορροφηθεί το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.
  • Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.
  • Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.
  • Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.
  • Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτούμε τη συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.
  • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.
  • Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.
  • Με τις παρεμβάσεις αυτές όλα τα νοικοκυριά θα δουν σημαντική μείωση στους λογαριασμούς τους.

Ο υπουργός ανέφερε μερικά παραδείγματα για τον Μάϊο:

  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ - έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.
  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ - έκπτωση 51%.
  • Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ - έκπτωση 44%.

Γ. Οικονόμου: Από δω και πέρα οι λογαριασμοί θα έρχονται φθηνότερα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας

«Από δω και πέρα οι λογαριασμοί θα έρχονται φθηνότερα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σχετικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση άργησε να πάρει αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ανέφερε: «Μέτρα είχαμε πάρει και το προηγούμενο διάστημα που αφορούσαν τις καταναλώσεις μέχρι 300 kWh, τους πιο ευάλωτους, που είχαν προσφέρει μια πολύ ουσιαστική στήριξη».

Αναγνώρισε ότι για τους υψηλότερης κατανάλωσης πολίτες, τη μεσαία τάξη, οι ανατιμήσεις είχαν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. «Δεν ήταν εύκολη η άσκηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού» είπε επισημαίνοντας πως η συνετή οικονομική διαχείριση, η πολύ μελετημένη και προσεκτική δουλειά και η παράλληλη κινητικότητα που αναπτύξαμε στην Ευρώπη, μας οδήγησαν στο να είμαστε τώρα έτοιμοι να ανακοινώσουμε αυτό το σχέδιο χωρίς να περιμένουμε την ευρωπαϊκή απάντηση, την οποία θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε.

«Το σχέδιο αυτό μειώνει δραστικά, πολύ ουσιαστικά, τις αυξήσεις στο ρεύμα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, για όλες τις καταναλώσεις σε διάφορες φάσεις όπως ανακοινώθηκε. Από δω και πέρα οι λογαριασμοί θα έρχονται φθηνότερα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ θα δουν μία επιστροφή χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μιλάμε δηλαδή για επιστροφή απευθείας στην τσέπη των καταναλωτών». Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σχέση ούτε με τον πάροχο ούτε με τον λογαριασμό της ενέργειας αλλά θα είναι λεφτά στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, είτε είναι ιδιοκτήτης είτε ενδεχομένως και ο ενοικιαστής. Θα υπάρξει μία πλατφόρμα που θα είναι εξαιρετικά αναλυτική και εύχρηστη που θα λειτουργήσει από αρχές Ιουνίου και στην πλατφόρμα αυτή μέσω της αίτησης θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό οι Έλληνες πολίτες που έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ επιστροφή έως και 600 ευρώ, το 60% δηλαδή των αυξήσεων μετά τις εκπτώσεις που τους έχουν ήδη δοθεί από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάιο. Εξήγησε πως μπορούμε βάσιμα να υπολογίσουμε ότι από τα μέσα με τέλη Ιουνίου, ανάλογα με το πώς θα πηγαίνουν και οι δηλώσεις, ο κόσμος θα αρχίσει να βλέπει πίσω τα χρήματα στους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Πρόσθεσε ότι «τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρχει πέραν από εκείνα που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα οριζόντια 50% έκπτωση του αυξημένου τιμολογίου για όλες τις καταναλώσεις, επιχειρήσεις, νοικοκυριά κύριας και δεύτερης κατοικίας και ίσως η πιο ουσιαστική παρέμβαση στην ενεργειακή πολιτική στην Ευρώπη είναι το τρίτο δηλαδή αυτό που θα ισχύει από τον Ιούλιο μ' έναν ορίζοντα έως και 12 μήνες, που με τη διπλή παρέμβαση και στη χονδρική και στη λιανική αποσυνδέει επί της ουσίας της τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από τις διακυμάνσεις του φυσικού αερίου. Αναστέλλει, εξουδετερώνει θα μπορούσαμε να πούμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν κατά 70%-80% φθηνότερα, στις αυξήσεις, το ηλεκτρικό ρεύμα, όλοι. Επαναλαμβάνω όλοι», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποσυνδέοντας την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου για ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα αδρανοποιεί ουσιαστικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής που αν ίσχυε θα είχε ως αποτέλεσμα υψηλούς λογαριασμούς.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι αυτό που θα ισχύει αφορά τους πάντες και τις επιχειρήσεις. «Αυτό που πρέπει να κρατήσει ο κόσμος είναι ότι από τον Ιούλιο και μετά σε 500.000 νοικοκυριά που είναι τα πιο ευάλωτα, κάτοχοι κοινωνικού τιμολογίου, επιδοτείται το 100% των αυξήσεων. Στο σύνολο των καταναλώσεων, στους οικιακούς καταναλωτές, κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, η επιδότηση των αυξήσεων θα φθάσει από 70% έως και 85% σε κάποιες περιπτώσεις. Εξουδετερώνοντας δηλαδή τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα πληρώνουμε 70%-80% λιγότερο πάνω στην αύξηση, στην kWh, από αυτό που θα πληρώναμε προηγουμένως. 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δουν και αυτές πολύ μεγάλες μειώσεις σε ό,τι αφορά την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Και οι αγρότες, γιατί είναι κι αυτό πάρα πολύ σημαντικό, θα πληρώνουν από 80%-85% φθηνότερα το ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με τις αυξήσεις».

(Φωτογραφία IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News