Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Η νέα δέσμη μέτρων που θα ανακοινώσει απόψε ο πρωθυπουργός

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης για επιχειρήσεις και καταναλωτές που θα γνωστοποιήσει στις 19:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης - Άυριο, Παρασκευή 6 Μαΐου στις 08:30 η εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς

Τη νέα δέσμη μέτρων που δρομολογεί η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσει του ηλεκτρικού ρεύματος και τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς, θα ανακοινώσει απόψε, στις 19:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το νέο πακέτο στήριξης έρχεται με δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, καθώς οι παρεμβάσεις που αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση προβλέπει την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής με επιδοτήσεις, αλλά και την αναδρομική ενίσχυση νοικοκυριών με φουσκωμένους λογαριασμούς. Το μέτρο θα εφαρμοστεί τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο. «Η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια στήριξης που διαθέτει», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με την ΕΡΤ, με το βλέμμα στις απογευματινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Όπως έχει δημοσιεύσει το neakriti.gr, θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών, οι οποίες θα ισχύσουν και για καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατόρες το μήνα. Επίσης, η στήριξη θα είναι οριζόντια και θα αφορά όλα τα νοικοκυριά και όχι μόνο στις παροχές κύριας κατοικίας. Βασικός στόχος των κευβερνητικών παρεμβάσεων είναι ο τελικός λογαριασμός για τα νοικοκυριά να πέσει στα επίπεδα του 2020.

Από εκεί και ύστερα οι παρεμβάσεις έχουν ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου και όπως έχει διαρρεύσει θα προβλέπουν πλαφόν στην τιμή χονδρικής του ρεύματος όπως και αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφορικά με την πηγή της χρηματοδότησης για την υλοποίηση των εν λόγω παρεμβάσεων, ουσιαστικά το Μαξίμου έχει επιλέξει να αντλήσει πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ταμείο πράσινης μετάβασης, απ' όπου χρηματοδοτούνται οι υφιστάμενες επιδοτήσεις και από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα υπερκέρδη μπορούν να αγγίξουν τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα διατεθεί στην  ενίσχυση της τσέπης των νοικοκυριών.

Η εξειδίκευση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, 6 Μαΐου και ώρα 8:30 το πρωί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια