Οικονομία

Fuel Pass: Βήμα βήμα η διαδικασία όταν έρθει η ειδοποίηση για τη ψηφιακή κάρτα

Τι μπορούν να κάνουν οι δικαιούχοι όταν δεν έχουν λογαριασμό στη Viva Wallet ή το κινητό τους δεν υποστηρίζει την τεχνολογία NTC

Πάνω από 1,5 εκατομμύρια αιτήσεις έχουν ήδη γίνει για την επιδότηση καυσίμων, για το Fuel Pass, τόνισε χθες Τρίτη 3 Μαίου 2022, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Ήδη το 1,2 εκατομμύρια έχουν προωθηθεί στα πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα για να γίνει η πίστωση στους iban είτε για να εκδοθούν οι προπληρωμένες κάρτες. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι περίπου το 30% του συνολικού αριθμού, που έχει εγκριθεί αφορά κάρτες αντί για πίστωση σε iban. Και αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα αλλαγή διότι οι προπληρωμένες κάρτες στα κινητά τηλέφωνα έχουν την διάσταση ότι αφορούν πληρωμή μόνο για αυτόν τον σκοπό», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «το συνολικό πλήθος των δικαιούχων είναι περί τα 3 εκατομμύρια, η πλατφόρμα έχει ανοίξει για όλα τα ΑΦΜ, όλες οι πληροφορίες είναι στο voucher.gov.gr, να μπούνε οι πολίτες να δούνε αν είναι δικαιούχοι κι από κει και πέρα νομίζω ότι είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση σε σχέση με το πώς μπορούν να χρησιμοποιούμε πλέον τέτοιου τύπου τεχνολογίες και εργαλεία σε ό,τι αφορά την προνοιακή πολιτική».

Εν τω μεταξύ, η πλατφόρμα Fuel Pass παραμένει και σήμερα ανοικτή, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες υποβάλλουν αιτήσεις για την επιδότηση καυσίμων, ενώ ήδη έχουν πιστωθεί τα χρήματα σε περίπου 900.000 δικαιούχους.

Τα προβλήματα του Fuel Pass

Αρχικά, επικράτησε σύγχυση με τα ΑΦΜ και τις προθεσμίες που έδινε το ΦΕΚ, ενώ τελικά η πλατφόρμα άνοιγε με μία νέα έκπληξη κάθε μέρα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν πολλοί να χάσουν την ημερομηνία και να πρέπει να περιμένουν τελικά μέχρι το περασμένο Σάββατο, οπότε και άνοιξαν οι αιτήσεις ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Αφού λύθηκε αυτό το ζήτημα, πλέον, σημειώνονται καθυστερήσεις στις πληρωμές, ενώ υπάρχουν δικαιούχοι που επέλεξαν ψηφιακή κάρτα αλλά δεν έχουν Alpha Bank, ή άλλοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το κινητό τους και την τεχνολογία NTC.

Fuel Pass χωρίς λογαριασμό στη Viva Wallet

Σύμφωνα με τις οδηγίες για το Freedom Pass, όσοι προτιμήσουν την ψηφιακή κάρτα για δωρεάν καύσιμα, αντί για πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό, θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην Alpha Bank και τη Viva Wallet. Αν πάλι δεν έχουν Alpha Bank, τότε η Viva είναι μονόδρομος. Αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε:

Όταν λάβετε την ενημέρωση μέσω email και SMS ότι η κάρτα σας είναι έτοιμη, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να μπορέσετε να τη δείτε μέσα στην πλατφόρμα της Viva Wallet:

  • Αρχικά στο email που λάβατε, επιλέξτε τον σύνδεσμο Δες το Fuel Pass

Αν δεν έχετε λογαριασμό Viva Wallet:

  • Δημιουργήστε τον κωδικό πρόσβασης σας ο οποίος θα πρέπει να αποτελείται από 5 έως 16 χαρακτήρες, να περιέχει τουλάχιστον ένα ψηφίο (1-9) και έναν ειδικό χαρακτήρα (π.χ. !@@#$%^*).
  • Καταχωρήστε ξανά τον κωδικό πρόσβασης για επιβεβαίωση
  • Καταχωρήστε τον κωδικό που λάβατε μέσω SMS στο κινητό σας τηλέφωνο και επιλέξτε Επιβεβαίωση

Αν έχετε λογαριασμό Viva Wallet:

  • Πραγματοποιήστε είσοδο με το κινητό σας τηλέφωνο και το password σας
  • Επιλέξτε την ένδειξη Fuel Pass
  • Για την Alpha Bank, η διαδικασία είναι πιο απλή. Αφού κάνετε την αίτηση στο gov.gr και ακολουθήσετε όλα τα απαραίτητα βήματα, θα σας μεταφέρει στην εφαρμογή του e-banking όπου και θα βρείτε εύκολα την άυλη ψηφιακή κάρτα.

Το NTC και τι κάνετε αν δεν βλέπετε την ψηφιακή κάρτα στο κινητό

Ακόμη ένα ζήτημα προέκυψε με εκείνους που επέλεξαν την πίστωση σε smartphone προκειμένου να λάβουν το «μπόνους» των έξτρα 5 ευρώ της επιδότησης καυσίμων, όμως το κινητό τους δεν υποστηρίζει την τεχνολογία NFC για τις ανέπαφες συναλλαγές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, σε αυτή την περίπτωση οι δικαιούχοι θα πρέπει να ζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουν το smartphone ενός συγγενικού προσώπου.

 «Μία εύκολη πρακτική λύση για κάποιον ο οποίος έχει στην οικογένειά του κάποιον που έχει smartphone, να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτό το κινητό τηλέφωνο, βεβαίως όταν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της οικογένειας. Θα προσπαθούσε να πάρει την ψηφιακή κάρτα σε άλλο κινητό. Δεν είναι επίσημη σύσταση, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς.»

Καθυστερήσεις στην πληρωμή του Fuel Pass

Δεν ήταν λίγοι οι δικαιούχοι, στους οποίους χρειάστηκαν παραπάνω από δύο εργάσιμες ημέρες για να πιστωθούν τα χρήματα. Ο κ. Αναγνωστόπουλος απάντησε για αυτό το θέμα πως επρόκειτο για ζήτημα που προέκυψε λόγω των διακοπών του Πάσχα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια