Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Αύξηση 50 ευρώ από σήμερα - Παραδείγματα μισθοδοσίας με βάση την προϋπηρεσία

Συμπαρασύρονται προς τα πάνω επιδόματα και ειδικά εποχικά βοηθήματα - Για ποιους ισχύει το «πάγωμα» στις τριετίες

«Πρεμιέρα» κάνει σήμερα 1η Μαΐου ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος αυξάνεται κατά 50 ευρώ και διαμορφώνεται σε 713 ευρώ μικτά το μήνα, από 663 ευρώ που ήταν τη 1η Ιανουαρίου 2022.

Οι καθαρές αποδοχές, τις οποίες θα δουν οι μισθωτοί στο τέλος του μήνα, θα είναι στα 612 ευρώ.

Αν συνυπολογισθεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού (κατά 2%), προκύπτει συνολική αύξηση κατά 9,7%, ή 63 ευρώ το μήνα μέσα στο 2022 (από 650 ευρώ διαμορφώθηκε στα 713 ευρώ).

Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν από έναν επιπλέον μισθό ετησίως. Με άλλα λόγια, ένας 15ος μισθός προστίθεται στο εξής στο εισόδημά τους.

Αν συνυπολογιστεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2022, προκύπτει αύξηση κατά 9,7% ή 63 ευρώ τον μήνα. Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί, το όφελος από τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 διαμορφώνεται στα 882 ευρώ ετησίως (63 ευρώ επί 14 μισθούς).

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η αύξηση του καθαρού μισθού είναι ακόμα μεγαλύτερη και διαμορφώνεται στο 11,81%, αν συνυπολογιστεί η μείωση κατά 1,63 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, η οποία έχει ήδη υλοποιηθεί. Το σωρευτικό ετήσιο όφελος για έναν εργαζόμενο από τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού το 2022 και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 906 ευρώ».

Για ποιους ισχύει το «πάγωμα» στις τριετίες

Το βασικό ημερομίσθιο αυξάνεται στα 31,85 ευρώ από 29,62 ευρώ.

Όσον αφορά τις λεγόμενες «τριετίες», δηλαδή την προϋπηρεσία των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη διευκρινίσει ότι οι «τριετίες» συνεχίζουν να καταβάλλονται.

Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Κατά συνέπεια, ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30%). Σε αυτήν την περίπτωση, ο κατώτατος μισθός μπορεί να ανέρχεται σε 926 ευρώ συν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Παραδείγματα μισθοδοσίας με βάση την προϋπηρεσία:

  • Ο μισθωτός με προϋπηρεσία από 0 έως 3 χρόνια θα λάβει 713 ευρώ
  • Ο μισθωτός με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια θα λάβει 784.3 ευρώ
  • Ο μισθωτός με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια θα λάβει 855.6 ευρώ
  • Ο μισθωτός με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών ια λάβει 926.9 ευρώ, ενώ αν προστεθεί και το 10% του επιδόματος γάμου για τους έγγαμους ο μισθός φτάνει τα 1018.6 ευρώ

Οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό.

Στα 438 ευρώ αυξάνεται το επίδομα ανεργίας

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει αυξήσεις και σε επιδόματα. Για παράδειγμα, από σήμερα 1η Μαΐου, το επίδομα ανεργίας αυξάνεται σε 438 ευρώ από 407,25 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος και το ημερήσιο επίδομα διαμορφώνεται σε 17,51 ευρώ από 16,29 ευρώ.

Επίσης, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα, λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.

Χατζηδάκης: H αύξηση κινείται στα απώτατα όρια αντοχής της οικονομίας

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνει ότι, από σήμερα, 1η Μαΐου, τίθεται σε ισχύ η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% (ή 50 ευρώ τον μήνα), που θα τον διαμορφώσει στα 713 ευρώ τον μήνα από 663 ευρώ που ήταν προηγουμένως. «Με δεδομένο ότι στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους σχεδόν 650.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν η προηγούμενη συμβολική αύξηση 2% του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Ιανουαρίου, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, μιλάμε για μια σωρευτική αύξηση της τάξης του 11,8%» διευκρινίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως επισημαίνει, «πρόκειται για μια αύξηση η οποία κινείται στα απώτατα όρια αντοχής της οικονομίας - και μάλιστα σε περιβάλλον ισχυρής αβεβαιότητας - που απορροφά σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που "γεννά" η διεθνής ενεργειακή κρίση και τους δίνει μέρισμα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που επετεύχθησαν το 2021. Την ίδια στιγμή, όμως, η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση με διαφόρους τρόπους (μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενεργειακές επιδοτήσεις)».

«Αυτές τις παραμέτρους σταθμίσαμε στην απόφασή μας για μια αύξηση του κατώτατου μισθού, που βάζει στο επίκεντρο τους πιο αδύναμους και δεν πρόκειται ασφαλώς για το μοναδικό "εργαλείο" στήριξης των εργαζομένων» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ευρεία γκάμα μέτρων που αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την άνοδο του κόστους ζωής, ιδίως για τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Μεταξύ αυτών, όπως τονίζει, περιλαμβάνονται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, που είναι μεγαλύτερες για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση καυσίμων, η έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες, η καταβολή διπλής δόσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, κ.ά. «Όλα αυτά είναι εκφάνσεις της συνολικής οικονομικής, αδειοδοτικής, φορολογικής πολιτικής, που οδήγησε αφενός μεν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά το 2021, στην οποία αναμένεται να διατηρηθεί φέτος αφετέρου δε την ανεργία σε θεαματική υποχώρηση από 17,2% το καλοκαίρι του 2019 στο 12,8%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Αντιδράσεις από συνδικαλιστές

Την ίδια ώρα, για ψίχουλα κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές, που περιγράφουν ως αθέτηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης την θέσπιση αυτής της αύξησης με απόφαση του υπουργείου και όχι μετά από διαβουλεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

Οι αυξήσεις όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές δεν είναι σε καμία περίπτωση τέτοιες που να αντιμετωπίζουν τα σοβαρά προβλήματα ακρίβειας που βιώνει ο κόσμος της εργασίας, καυτηριάζοντας ότι παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις, η Κυβέρνηση απέφυγε να δώσει την ευκαιρία διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό και έλαβε απόφαση που πάντως ανταποκρίνεται σε ψίχουλα, με δεδομένες τις ανατιμήσεις σε όλα τα αγαθά.

Ο κατώτατος μισθός, θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, ωστόσο το μνημονιακό μέτρο για το πάγωμα των τριετιών από το 2012, θα σημάνει πράσινο φως για αυξήσεις και στις τριετίες, όσων είχαν στο ανώτατο όριο συμπληρώσει τρεις τριετίες, μέχρι το Φεβρουάριο του 2012 στον ίδιο εργοδότη.

Σε ότι αφορά το επίδομα γάμου, γίνεται υποχρεωτικό στις περιπτώσεις που οι απασχολούμενοι εργάζονται για εργοδότες που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια