Κατώτατος Μισθός: Στα 713 ευρώ μικτά από αύριο - Για ποιους ισχύει το «πάγωμα» στις τριετίες

Κρήτη
Κατώτατος Μισθός: Στα 713 ευρώ μικτά από αύριο - Για ποιους ισχύει το «πάγωμα» στις τριετίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα διαμορφωθούν οι καθαρές αποδοχές - Τι αλλάζει στο επίδομα γάμου - Συμπαρασύρονται τα επιδόματα

Μια ημέρα πριν από την πολυπόθητη αύξηση του κατώτατου μισθού βρίσκεται η χώρα, με τις διαφορές να αρχίζουν να φαίνονται στα χρήματα που θα λάβουν οι εργαζόμενοι στα τέλη Μάιου.

Συγκεκριμένα, στα τέλη του επόμενου μήνα, θα αρχίσουν να πιστώνονται οι αυξήσεις για τους εργαζόμενους ως συνέπεια της αύξησης του κατώτατου μισθού που θα φτάσει τα 713 ευρώ, μικτά, καθώς οι καθαρές αποδοχές θα είναι στα 612 ευρώ.

Ωστόσο, χαοτικό είναι το τοπίο της μισθοδοσίας στις περιπτώσεις που υπάρχουν θεμελιωμένες τριετίες προ του 2012 αλλά και το επίδομα του γάμου.

Οι αυξήσεις σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων

Το βασικό ημερομίσθιο αυξάνεται στα 31,85 ευρώ από 29,62 ευρώ.

Για τους μισθωτούς με προϋπηρεσία ως 9 έτη ως το 2012, ο νέος μισθός θα διαμορφωθεί για τους μεν άγαμους στα 927 ευρώ και για τους έγγαμους στα 1.019 ευρώ, με προσαύξηση ως και 235 ευρώ λόγω της προϋπηρεσίας τους.

Το επίδομα ανεργίας, από τα 407 ευρώ σήμερα, θα ανέλθει στα 438 ευρώ από την 1η Μαΐου, και μαζί με αυτό θα αυξηθούν συνολικά 18 επιδόματα πρακτικής άσκησης, μακροχρόνια ανέργων, μητέρων κ.ά.

Παραδείγματα μισθοδοσίας με βάση την προϋπηρεσία:

  • Ο μισθωτός με προϋπηρεσία από 0 έως 3 χρόνια θα λάβει 713 ευρώ
  • Ο μισθωτός με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια θα λάβει 784.3 ευρώ
  • Ο μισθωτός με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια θα λάβει 855.6 ευρώ
  • Ο μισθωτός με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών ια λάβει 926.9 ευρώ, ενώ αν προστεθεί και το 10% του επιδόματος γάμου για τους έγγαμους ο μισθός φτάνει τα 1018.6 ευρώ

Οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό.

Πώς διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ

Με την αύξηση που θα ισχύσει από 1ης Μαΐου, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 9η θέση ανάμεσα σε 21 χώρες της ΕΕ που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό, από την 11η που βρισκόταν ως τώρα. Συγκεκριμένα με την αύξηση κατά 7,5 % στα 831,8 ευρώ σε 12μηνη βάση, οι κατώτατες αποδοχές στη χώρα μας ανεβαίνουν στην κατάταξη κατά δύο θέσεις, ξεπερνώντας την Πορτογαλία (822,5 ευρώ) και τη Μάλτα (792,26 ευρώ).

Συμπαρασύρονται τα επιδόματα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω και το επίδομα ανεργίας. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 16,29 ευρώ και το μηνιαίο 407,25 ευρώ, ενώ μετά τις ανακοινώσεις διαμορφώνονται στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο, αντίστοιχα.

Ειδικά εποχικά βοηθήματα

Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα 767 ευρώ και από 1η Μαΐου θα φτάσει τα 825 ευρώ.

Αντίστοιχα οι μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οι μουσικοί – τραγουδιστές, χειριστές κιν/φου, ηθοποιοί, ταξιθέτες, χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κλπ. μηχανημάτων δικαιούνται το 70% του 25πλασίου του ημερομισθίου, δηλαδή 508 ευρώ σήμερα και 557 από 1η Μαΐου.

Ειδική παροχή μητρότητας

Ισούται με τον κατώτατο μισθό. Δηλαδή σήμερα είναι 663 ευρώ ενώ θα φτάσει τα 713 ευρώ από 1η Μαΐου.

Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ Μαθητείας

Η αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Άσκησης ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 21,78 ευρώ και από 1η Μαΐου 23,88 ευρώ.

Αντιδράσεις από συνδικαλιστές

Την ίδια ώρα, για ψίχουλα κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές, που περιγράφουν ως αθέτηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης την θέσπιση αυτής της αύξησης με απόφαση του υπουργείου και όχι μετά από διαβουλεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

Οι αυξήσεις όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές δεν είναι σε καμία περίπτωση τέτοιες που να αντιμετωπίζουν τα σοβαρά προβλήματα ακρίβειας που βιώνει ο κόσμος της εργασίας, καυτηριάζοντας ότι παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις, η Κυβέρνηση απέφυγε να δώσει την ευκαιρία διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό και έλαβε απόφαση που πάντως ανταποκρίνεται σε ψίχουλα, με δεδομένες τις ανατιμήσεις σε όλα τα αγαθά.

Ο κατώτατος μισθός, θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, ωστόσο το μνημονιακό μέτρο για το πάγωμα των τριετιών από το 2012, θα σημάνει πράσινο φως για αυξήσεις και στις τριετίες, όσων είχαν στο ανώτατο όριο συμπληρώσει τρεις τριετίες, μέχρι το Φεβρουάριο του 2012 στον ίδιο εργοδότη.

Σε ότι αφορά το επίδομα γάμου, γίνεται υποχρεωτικό στις περιπτώσεις που οι απασχολούμενοι εργάζονται για εργοδότες που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News