Μυστικά για μεγάλη οικονομία ρεύματος στο σπίτι (βίντεο)

Οικονομία
Μυστικά για μεγάλη οικονομία ρεύματος στο σπίτι (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη δύνη της οικονομικής επιβάρυνσης που βρίσκονται οι πολίτες λόγω της ενεργειακής κρίσης, μηχανολόγοι και μηχανικοί απαντούν σε ζητήματα καθημερινότητας και κατά πόσο απλές συνήθειες μέσα στα σπίτια μας, μπορούν να αυξήσουν το κόστος για το ρεύμα χωρίς να το γνωρίζουμε

 

  • Η σωστή χρήση θα κάνει τη διαφορά στους λογαριασμούς ρεύματος
  • Συσκευές σε κατάσταση αναμονής σπαταλούν ενέργεια και «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς
  • Αλλάξτε συνήθειες που κοστίζουν
  • Ρυθμιστές σωστά το κλιματιστικό ή τα ηλεκτρικά σώματος

Χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, με αποτέλεσμα την ρύθμισή τους, με ορατό τον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης. Την ίδια ώρα σωτήρια αποδεικνύεται - όπως όλα δείχνουν - η επιλογή ιδιοκτητών ακινήτων να ενταχθούν στο πρόγραμμα Εξοικονομώ, που αθροιστικά όπως εξηγούν οι γνωρίζοντες, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση σε ρεύμα μέχρι και κατά 60%.

Ειδικότερα, μικρές καθημερινές συνήθειες που δεν ξέρουμε ότι μας κοστίζουν σε ρεύμα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στους λογαριασμούς, υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης που έχει εκτοξεύσει στα ύψη τους λογαριασμούς.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η σωστή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών και μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος, δεν σημαίνει μόνο ότι χρησιμοποιούμε τη συσκευή όταν την έχουμε ανάγκη, αλλά και πως όταν πάψουμε να τη χρησιμοποιούμε καλό είναι να μην την αφήνουμε σε θέση αναμονής.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η τηλεόραση όταν την κλείνουμε μόνο από το τηλεκοντρόλ, όταν δηλαδή αφήνουμε στην πρίζα το φορτιστή του κινητού, όταν δεν κάνουμε τερματισμό λειτουργίας του υπολογιστή, ναι μεν μπορεί να μην καταναλώνεται το ίδιο ρεύμα με τις ώρες που οι συσκευές χρησιμοποιούνται, ωστόσο εξακολουθούν να έχουν κατανάλωση.

Παράλληλα από τις συσκευές που όταν είναι στην πρίζα - καίνε ακόμη και χωρίς να χρησιμοποιούνται - είναι και οι φούρνοι μικροκυμάτων. Απλές καθημερινές λύσεις που δεν υπόσχονται θαύματα, αλλά είναι δυνατό να μειώσουν έστω και λίγο τους υπερφουσκωμένους λογαριασμούς.

Χωρίς να είναι ιδιαίτερα γνωστό, επιβάρυνση στο ρεύμα  μπορεί να υπάρχει και λόγω διαρροών που είναι συνηθέστερη στις παλιές εγκαταστάσεις. Για το λόγο αυτό πέραν από τους λόγους ασφαλείας, ηλεκτρολογικός έλεγχος προβλέπεται και νομοθετικά κάθε δέκα χρόνια για τις οικίες και κάθε πέντε χρόνια για τους επαγγελματικούς χώρους.

Πάντως με φόντο την ακρίβεια - σχεδόν λυτρωτική για χιλιάδες ιδιοκτήτες - ήταν η χρήση του προγράμματος Εξοικονομώ που όπως λένε οι γνωρίζοντες, δύναται να περιορίσει την κατανάλωση μέχρι και σε ένα ποσοστό 60%.

Άλλωστε τα στοιχεία για το 2021 αποτύπωσαν αυτή την τάση, καθώς το ενδιαφέρον για το εξοικονομώ έσπασε κάθε ρεκόρ, αφού οι αιτήσεις έφτασαν πανελλαδικά τις 87 χιλιάδες, εκ των οποίων οι 40.145 είναι οι «καταρχήν επιλέξιμες» και οι 47.433 οι επιλαχούσες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News