ΟΠΕΚΑ: «Μπαράζ» πληρωμών μέχρι την Παρασκευή - Ποια επιδόματα καταβάλλονται

Κρήτη
ΟΠΕΚΑ: «Μπαράζ» πληρωμών μέχρι την Παρασκευή - Ποια επιδόματα καταβάλλονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σειρά επιδομάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου

Τα καθιερωμένα και προγραμματισμένα επιδόματα που δικαιωματικά λαμβάνουν κάθε χρόνο - με ελάχιστες εξαιρέσεις κυβερνητικών παροχών λόγω ακρίβειας - θα μπορούν να “δουν” από σήμερα στα βιβλιάριά τους, ενώ θα τα εισπράξουν αύριο Παρασκευή 29 Απριλίου, περίπου 700 χιλιάδες δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Ακολουθούν επόμενες πληρωμές σε άλλα επιδόματα.

Όπως αναφέρει ο Φοροτεχνικός Μανόλης Καφτάκης, «τα περισσότερα δεν είναι κάτι το καινούργιο. Σε επιδόματα που πρέπει ο πολίτης να ακολουθήσει κάποιες διαδικασίες μέσω πλατφόρμας για να μη χάσει τα δικαιώματά του, καλό θα είναι εμπιστευτεί το λογιστικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται. Μία λεπτομέρεια, πολλές φορές, μπορεί να γίνει η αιτία να χάσει την επιδότηση που δικαιωματικά θα μπορούσε να είχε πάρει».

Αναλυτικότερα, ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα θα καταβάλει τα εξής επιδόματα:

  • Επίδομα στέγασης: Δικαιούχοι 278.796.
  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Δικαιούχοι 219.941.
  • Αναπηρικά: Δικαιούχοι 168.239.
  • Στεγαστική Συνδρομή: Δικαιούχοι 780.
  • Ομογενών: Δικαιούχοι 6.194.
  • Σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων (Ν. 1296/1982): Δικαιούχοι 18.215.
  • Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υπερήλικων: Δικαιούχοι 16.728.
  • Επίδομα γέννησης: Δικαιούχοι 12.114.
  • Ορεινών μειονεκτικών: Δικαιούχοι 21.
  • “Κόκκινα” δάνεια: Δικαιούχοι 2.574.
  • Πρόγραμμα επιδότησης Α’ κατοικίας λόγω COVID-19/“Γέφυρα”: Δικαιούχοι, 6.596.
  • Επίδομα αναδοχής: Δικαιούχοι 416.

Το επίδομα παιδιού Α21

Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή μέχρι τα μέσα Μαΐου, ώστε όσοι δεν πληρώθηκαν τη μιάμιση δόση του επιδόματος παιδιού Α21 να την πληρωθούν μαζί με τη διμηνιαία δόση που θα καταβληθεί στις 31 Μαΐου 2022.

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγό του, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του TAXISnet.

Τα πεδία της αίτησης Α21 προσυμπληρώνονται, αντλώντας στοιχεία από τον ΑΜΚΑ. Κατά το στάδιο της υποβολής - μέσω on line διασύνδεσης της ΗΔΙΚΑ με την ΑΑΔΕ - προσυμπληρώνονται στην αίτηση τα ετήσια εισοδήματα των μελών της οικογένειας που συμμετέχουν στο Α21.

Το επίδομα γέννησης

Σε ό,τι αφορά το επίδομα γέννησης, συνολικά η ενίσχυση ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ.

Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού, και η 2η δόση μετά από πέντε μήνες από τον μήνα της γέννησης του παιδιού.

Έτσι όσοι λάβουν αύριο Παρασκευή 29 Απριλίου την πρώτη δόση θα λάβουν τη δεύτερη δόση στις 31 Αυγούστου 2022.

Η αίτηση υποβάλλεται:

α) Στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ή

β) Στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού, εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων (θα είναι διαθέσιμο σε μεταγενέστερο χρόνο).

Το επίδομα στέγασης

Το επίδομα στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα συνεκτική στεγαστική πολιτική και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας σε τέτοια κλίμακα.

Το ποσό του επιδόματος στέγασης ορίζεται ως ακολούθως:

  • Για τον δικαιούχο 70 ευρώ τον μήνα.
  • Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα.

Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος.

Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε δίνει έμφαση στο παιδί, με προφανή στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ποσών, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού. Δε γίνονται δεκτά μισθωτήρια με ποσό μικρότερο των 10 ευρώ.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρ. ΚΕΑ) από τον ΟΠΕΚΑ ορίζεται ως ακολούθως:

  • 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό).
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος τηρείται υποχρεωτικά σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Η ενίσχυση δεν καταβάλλεται εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτηση για ένταξη στο ΚΕΑ αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Ωφελούμενοι είναι:

α) Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: Κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β) Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: Όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται: φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ) Άστεγοι: Τα άτομα που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος.

Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δε δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ - Στις 30 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ο Μανόλης Καφτάκης, «ο κόσμος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να ξεκινήσει να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ. Φέτος η ανάρτηση εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στις 30 Απριλίου και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 30 Μαΐου».

Ο φοροτεχνικός Μανόλης Καφτάκης, τονίζει ότι ο κόσμος έχει πραγματικά από τη μια στιγμή στην άλλη βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση από τους υπέρογκους λογαριασμούς. «Το αν θα κάνει ρυθμίσεις ή όχι είναι στην επιλογή του καθενός. Πάντως, εγώ για τη ΔΕΗ θα συνιστούσα να μπει ο κόσμος στο my home για να “κλειδώσει” την κιλοβατώρα του, έναντι των επόμενων αυξήσεων. Να πληρώσουν δηλαδή σε μία αυξημένη κιλοβατώρα το ρεύμα τους από αυτήν που πληρώνουν τώρα, για να αποφύγουν τη ρήτρα, όπου εκεί υπάρχουν κάποια περιθώρια να εξοικονομήσουν χρήματα».

Τέλος, ο Μανόλης Καφτάκης απαντάει θετικά στο ερώτημά μας αν σε κάθε οικογένεια επιδοτούνται τα καύσιμα όσων αυτοκινήτων υπάρχουν. «Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα σήμερα ως προς τις περιπτώσεις εκείνες που οι σύζυγοι έχουν δύο αυτοκίνητα αλλά “50-50” ο καθένας. Πάντως, άκουσα ότι τις επόμενες μέρες θα λυθεί αυτό το θέμα. Όμως, αυτό θα το δούμε. Δεν μπορούμε σήμερα να το ξέρουμε σίγουρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, προς το παρόν, το σύστημα στις περιπτώσεις αυτές πετάει και τους δύο συζύγους έξω σαν μη δικαιούχους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News