Κρήτη: 200.000 αφίξεις τον Απρίλιο - Οι νέες αγορές που προσεγγίζουν το νησί

Κρήτη
Κρήτη: 200.000 αφίξεις τον Απρίλιο - Οι νέες αγορές που προσεγγίζουν το νησί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απώλεια Ρώσων, Λευκορώσων και Ουκρανών προσεγγίζει το 10% - Στόχος της φετινής τουριστικής σεζόν είναι να φτάσουν οι αφίξεις το 80-85% του 2019

Με 200.000 τουρίστες αναμένεται να κλείσει ο φετινός Απρίλιος για την Κρήτη, σκορπώντας την αισιοδοξία σε τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους, οι οποίοι με δηλώσεις τους κάνουν λόγο για μια αρκετά καλή τουριστική περίοδο, που θα θυμίζει εκείνη του 2019, που ήταν η τελευταία πριν την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Όπως αναφέρουν, η φετινή τουριστική περίοδος θα πιάσει τον προσδοκώμενο στόχο του 80-85% του 2019, ο οποίος ήταν ακόμη μεγαλύτερος πριν την πολεμική αντιπαράθεση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η απώλεια Ρώσων, Ουκρανών και Λευκορώσων, ανήλθε σε 350.000 για την Κρήτη, που ισοδυναμεί στο 10% των συνολικών τουριστικών αφίξεων.

Πιο συγκεκριμένα, θετικά κλείνει ο Απρίλιος του 2022, με πολλούς τουριστικούς παράγοντες να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι ύστερα από δύο νεκρούς “Απρίληδες” του 2020 και του 2021. Η υγειονομική κρίση έβαλε περιορισμούς, δημιουργώντας υγειονομικά πρωτόκολλα σε περίπτωση που κάποιος επιθυμούσε να επισκεφτεί τη χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή η έναρξη μιας κρίσης σηματοδοτεί την αβεβαιότητα και τη μη θετική ψυχολογία, πράγμα που έχει ως άμεση συνέπεια να μην υπάρχει ιδιαίτερο ζωηρό ενδιαφέρον για τουρισμό.

Ο φετινός Απρίλιος είναι θετικός, με τον πρόεδρο των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, κ. Μιχάλη Βλατάκη, να κάνει σαφές πως σε επίπεδο Κρήτης θα κλείσει στους 200.000 τουρίστες, πιάνοντας τον στόχο που είχε θέσει ο τουριστικός κόσμος, ώστε η φετινή χρονιά να είναι χρονιά επιστροφής στην τουριστική κανονικότητα. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο στόχος να αγγίξουμε το 80% του 2019 είναι χειροπιαστός.

«Ο Απρίλιος θα κλείσει στους 200.000 τουρίστες σε επίπεδο Κρήτης από το εξωτερικό. Αυτό είχαμε προβλέψει. Για τον Μάιο δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις. Θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα, όταν θα δούμε ποιες πτήσεις έχουν ακυρωθεί», ανέφερε ο κ. Βλατάκης, ενώ σημείωσε: «Πιστεύω πως, εάν δεν υπάρξει νέα μετάλλαξη ή εάν δεν ξεφύγει ο πόλεμος πέρα από τα εδαφικά όρια της Ουκρανίας, σε επίπεδο αριθμών θα αγγίξουμε λίγο παραπάνω από το 80% του 2019. Σε επίπεδο όμως κερδών, είμαι πολύ επιφυλακτικός. Τα κέρδη θα είναι αρκετά μειωμένα όταν θα κάνουμε ταμείο».

Τις θετικές ειδήσεις που προσέφερε ο Απρίλιος έσπευσε να επιβεβαιώσει και ο τουριστικός πράκτορας-ξενοδόχος Μιχάλης Βαμιεδάκης.

Ο κ. Βαμιεδάκης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν δύο σημαντικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να απασχολούν τον κόσμο εργασίας του τουρισμού. Το ένα πρόβλημα σχετίζεται με το υψηλό κόστος ενέργειας και το δεύτερο σχετίζεται με την έλλειψη προσωπικού μέχρι τη δεδομένη στιγμή, που είναι τα δύο μεγάλα “αγκάθια”.

«Είναι θετικό το γεγονός πως η τουριστική περίοδος ξεκίνησε τον Απρίλιο και δεν είχαμε καθυστέρηση της σεζόν. Ο Απρίλιος θα κλείσει θετικά και πιο συγκεκριμένα στα επίπεδα του 2019. Και ο Μάιος κινείται σε θετικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όλες οι αγορές πάνε καλά. Από την Αγγλία και τη Γερμανία θα έχουμε επισκέπτες φέτος. Σε γενικές γραμμές κινούμαστε καλά. Υπάρχουν όμως δύο προβληματισμοί. Ο ένας προβληματισμός σχετίζεται με το αυξημένο κόστος που έχουν οι τουριστικές επιχειρήσεις λόγω ενέργειας και πρώτων υλών, και ο δεύτερος σχετίζεται με την έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται στην αγορά. Αυτά είναι τα δύο προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου», ανέφερε ο κ. Βαμιεδάκης.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, ανέφερε: «Η φετινή τουριστική χρονιά φαίνεται πως θα κυλήσει ομαλά. Ξεκινήσαμε τέλη Μαρτίου, όπου καθημερινά είχαμε 2.000-3.000 τουρίστες και τα σαββατοκύριακα είχαμε 15.000 τουρίστες. Ο Απρίλιος του 2022 ήταν παρόμοιος μ’ εκείνο του 2019».

Ο κ. Χαλκιαδάκης υποστήριξε πως φέτος υπήρχε ένας γενικότερος στόχος, να ξεπεραστεί ο αριθμός των τουριστικών αφίξεων του 2019. Η απώλεια όμως Ρώσων, Λευκορώσων και Ουκρανών προσεγγίζει το 10%. Ωστόσο, ο μίνιμουμ στόχος να φτάσουμε στο 80-85% του 2019 είναι εύκολα κατακτήσιμος.

«Είναι εφικτός ο στόχος να πιάσουμε το 80-85% του 2019. Πριν την έναρξη του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, είχαμε στο μυαλό μας ότι θα ξεπεράσουμε το 2019. Η απώλεια είναι 10% από τη μη έλευση Ουκρανών, Ρώσων και Λευκορώσων», κατέληξε.

Νέες αγορές

Στο ερώτημα εάν υπάρξουν νέες αγορές και εάν η Κρήτη πρέπει να ελπίζει σε μελλοντικά κέρδη, ο κ. Βαμιεδάκης υποστήριξε πως υπάρχει προγραμματισμός από το Άμπου Ντάμπι, που είναι η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναμένουμε πολλά και μεγάλα κέρδη.

«Δε θα έχουμε αγορές καινούργιες που θα κάνουν την τεράστια διαφορά. Υπάρχουν κάποιοι προγραμματισμοί, όπως πτήσεις από το Άμπου Ντάμπι. Έχει προγραμματιστεί, χωρίς να γνωρίζω εάν θα υπάρχει κόσμος. Σίγουρα, όλο το “άρμα” του τουρισμού θα το “τραβήξουν” οι παραδοσιακές αγορές και πιο συγκεκριμένα η Αγγλία, η Γερμανία κ.λπ.», υποστήριξε.

Προβληματισμός - Ανησυχία από τη Σαγκάη

Ο κ. Βαμιεδάκης έσπευσε να υποστηρίξει πως υπάρχει ανησυχία στους τουριστικούς παράγοντες για τα γεγονότα που συμβαίνουν στη Σαγκάη. Όπως έχει διαμηνύσει ο διεθνής Τύπος, η πόλη της Κίνας αντιμετωπίζει προβλήματα με τον κορωνοϊό εξαιτίας μιας νέας μετάλλαξης. Μάλιστα, έχει επιβληθεί σκληρό λοκντάουν και καθημερινά υπάρχουν νεκροί. Είναι ένα γεγονός που έχει γίνει αντιληπτό. Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, ο κ. Βαμιεδάκης ανέφερε πως θα υπάρξει ανησυχία στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο και ίσως επηρεαστεί το καλοκαίρι του 2023.

«Θα πρέπει να μας προβληματίζουν και αυτά που συμβαίνουν στην Κίνα όσον αφορά στη νέα μετάλλαξη. Υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με το πώς θα μας επηρεάσει ο χειμώνας. Θεωρώ πως θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι. Ο όποιος προβληματισμός αφορά την περίοδο του χειμώνα και πώς θα μας επηρεάσει το καλοκαίρι του 2023», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάσχα: «Βούλιαξαν» τα Χανιά από επισκέπτες

Τις ημέρες του Πάσχα, τα Χανιά πλημμύρισαν από επισκέπτες, επιβεβαιώνοντας ότι και φέτος αποτέλεσαν αγαπημένο εορταστικό προορισμό.

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι τουριστικοί επιχειρηματίες ενώ πολλοί εκτιμούν πως η κίνηση των ημερών του Πάσχα αποτελεί προάγγελο μιας ανέλπιστα καλής τουριστικής σεζόν. Tόσο τα επίπεδα των κρατήσεων όσο και η εμφανής τόνωση της κίνησης των καταστημάτων εστίασης, επιβεβαιώνουν ότι τα Χανιά εξακολουθούν να είναι από τους αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων για το Πάσχα.

Την τιμητική τους είχαν όπως κάθε χρόνο και τα χωριά που ζωντάνεψαν χάρη στην παρουσία των ανθρώπων που επιλέγουν να κρατούν επαφή με τις ρίζες τους. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά τους περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας με τα μέτρα πλέον να έχουν χαλαρώσει, η εικόνα στην πόλη είναι αυτή που δείχνει αναστροφή του κλίματος.

Το Ενετικό λιμάνι και τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης παραπέμπουν σε εποχές πριν από την πανδημία. Την οδό Χάληδων και την Πλατεία της Μητρόπολης – σημεία ενδεικτικά – κατακλύζουν Έλληνες και ξένοι τουρίστες, όλες τις ώρες της ημέρας αλλά και τη νύχτα.

(Φωτογραφία Αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News