Οικονομία

Επίδομα βενζίνης: Άρχισαν οι αιτήσεις μέσω gov.gr βάσει ΑΦΜ

Ανοιχτή από χθες Τρίτη 26 Απριλίου η πλατφόρμα για τους ενδιαφερόμενους

Στα 3 εκατομμύρια υπολογίζονται οι δικαιούχοι του επιδόματος βενζίνης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενώ με βάσει το ΑΦΜ του δικαιούχου θα γίνεται η καταβολή του επιδόματος τις πρώτες μέρες. Σχετικά με την πρόσβαση των εδνιαφερόμενων στην πλατφόρμα, αυτή θα γίνεται με την χρήση των κωδικών TaxisNet.

 Μετά από την υποβολή αιτήσεων θα αντλούνται αυτόματα στοιχεία για το όχημα (ασφάλεια ιχ, τέλη κυκλοφορίας) και τον οδηγό (εισόδημα κλπ).

Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή θα γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής:

  • 26.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1 και 2
  • 27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3,
  • 28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5,
  • 29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7,
  • 30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.

Από την 1η.5.2022 και εξής, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δύο τρόπους προκειμένου να λάβουν την επιδότηση. Ο ένας είναι μέσω της έκδοσης ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων ώστε να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που έχει πιστωθεί στα πρατήρια καυσίμων. Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν να πιστωθεί το ποσό στο κινητό τους θα κερδίσουν ακόμα 5 ευρώ, στο ποσό της επιδότησης τους. Εναλλακτικά οι δικαιούχοι μπορούν να αιτηθούν το ποσό που τους αναλογεί να κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό

Τα ποσά τα οποία θα πιστωθούν στους δικαιούχους ανέρχονται σε :

  • 30-35 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην ηπειρωτική χώρα και
  • 35-40 ευρώ για τους κατόχους μοτοσυκλετών στα νησιά
  • 40-45 ευρώ για τα αυτοκίνητα στην ηπειρωτική Ελλάδα και
  • 50-55 ευρώ για τα αυτοκίνητα στα νησιά.

Το επίδομα καυσίμων το δικαιούται κάθε φυσικό πρόσωπο και ελεύθερος επαγγελματίας που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση αφορά την κάλυψη του κόστους για κατανάλωση καυσίμων για το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου. Το επίδομα πρέπει να αξιοποιηθεί μέχρι 31 Ιουλίου 2022.

Αλλιώς το δικαίωμα ή τυχόν υπόλοιπο στην κάρτα, χάνεται. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη «ενίσχυση» είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής αντλεί πληροφορίες για το όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο και τον ιδιοκτήτη του με την χρήση των εξής διαδικτυακών υπηρεσιών:

α) Στοιχεία οχήματος και προφίλ κατόχου από την ΑΑΔΕ,

β) Στοιχεία Τελών Κυκλοφορίας από την ΑΑΔ.,

γ) Εύρεση ασφάλισης οχημάτων (Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης),

δ) Στοιχεία εισοδήματος και κατοικίας για την επιδότηση καυσίμων από την ΑΑΔΕ, για τον έλεγχο ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος, μοτοσικλέτας-μοτοποδηλάτου, ασφάλισης, πληρωμής τελών κυκλοφορίας και τον έλεγχο του δηλωθέντος οικογενειακού εισοδήματος.

(φωτογραφία Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια