Επίδομα ακρίβειας - Συντάξεις: Ξεκινούν σήμερα οι καταβολές σε πάνω από 4 εκατ. δικαιούχους

Κρήτη
Επίδομα ακρίβειας - Συντάξεις: Ξεκινούν σήμερα οι καταβολές σε πάνω από 4 εκατ. δικαιούχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπαράζ» πληρωμών σε σειρά μισθωτών και συνταξιούχων έως τη Μεγάλη Πέμπτη

Ξεκινά σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, με χρονικό ορίζοντα έως τη Μεγάλη Πέμπτη, το «μπαράζ» πληρωμών σε σειρά μισθωτών και συνταξιούχων.

Ειδικότερα, σήμερα το απόγευμα αρχίζει η πίστωση για το επίδομα ακρίβειας στους λογαριασμούς 1,7 εκατ. δικαιούχων, χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων, δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων ΟΠΕΚΑ, δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχων επιδόματος παιδιού και αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Πέμπτη.

Οι δικαιούχοι

Αναλυτικά, σήμερα ξεκινά η πίστωση του επιδόματος των 200 ευρώ, σε συνολικά  634.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι με ανώτατο ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Το έκτακτο δώρο Πάσχα θα καταβληθεί σε όσους κατά τον μήνα Μάρτιο 2022 ελάμβαναν:

  • οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
  • προσυνταξιοδοτική παροχή,
  • αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ηλεκτρονικό εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),
  • συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

Οι πλέον κερδισμένοι είναι τα ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και λαμβάνουν ο καθένας εισόδημα από συντάξεις (κύρια και επικουρική) έως 600 ευρώ τον μήνα, με την προϋπόθεση να μην έχουν άλλα εισοδήματα. Σε αυτή την περίπτωση η έκτακτη ενίσχυση των 200 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους. Απαραίτητη προϋπόθεση να μην ξεπερνούν τα 14.400 ευρώ ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα.

Οι συνταξιούχοι (δικαιούχοι και μη) της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα έχουν τη δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην επιλογή: «ηλεκτρονικές υπηρεσίες» για «συνταξιούχους», κατά την ημέρα της πληρωμής. Ο τίτλος της υπηρεσίας είναι: Έλεγχος δικαιώματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης Πάσχα 2022.

Οι χρήστες θα εισέρχονται στο σύστημα με χρήση κωδικών Τaxis και θα μπορούν να βλέπουν στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο τον λόγο απόρριψης (μετά από έλεγχο που έχει πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ).

Δικαιούχοι ΟΠΕΚΑ

Τα έκτακτα «δώρα Πάσχα» θα καταβληθούν σε 971.938 δικαιούχους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες τη Μεγάλη Πέμπτη (21/4), όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΑ. Το σύνολο των καταβολών ανέρχεται σε 169.980.130 ευρώ.

  • 138.515 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ
  • 32.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
  • 223.529 δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλή δόση του επιδόματος. Η επιπλέον δόση θα καταβληθεί τη Μ. Πέμπτη άπαξ, ενώ η τακτική δόση θα καταβληθεί στις 30 Απριλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ. Με την καταβολή του Απριλίου θα λάβουν 400 ευρώ.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.

  • 580.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα λάβουν προσαυξημένο το μηνιαίως χορηγούμενο ποσό κατά το ήμισυ.

Σε ποιους καταβάλλεται η έξτρα δόση του επιδόματος παιδιού

Ο ΟΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι ειδικότερα ως προς το επίδομα παιδιού, η εξαγγελθείσα προσαύξηση καταβάλλεται σε όσους δικαιούχους έχει καταβληθεί η πρώτη δόση του επιδόματος για το έτος 2022, δηλαδή στις 31 Μαρτίου 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες όσοι υποβάλλουν αυτές τις ημέρες αίτηση Α21 και εγκριθεί, ακόμα και αν δεν προλάβουν να πάρουν την προσαύξηση μιάμισης δόσης την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με τους υπόλοιπους δικαιούχους, θα γίνει προσπάθεια να το πάρουν έως τις 21 Απριλίου, καταληκτική ημερομηνία που ορίζει η τροπολογία.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Δηλαδή η οικογένεια με ένα παιδί που δικαιούται επίδομα 70 ευρώ το μήνα, θα λάβει έκτακτη ενίσχυση 105 ευρώ (70+35). Επιπλέον, στο τέλος Μαΐου θα λάβει το επίδομα παιδιού για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου ύψους 140 ευρώ.

Το επίδομα παιδιού του άρθρου 214 του ν. 4512/2018 (Α' 5) χορηγείται στους δικαιούχους της πρώτης δόσης του έτους 2022, με προσαύξηση του μηνιαίως χορηγούμενου ποσού κατά το ήμισυ.

Η καταβολή της προσαύξησης αυτής πραγματοποιείται μέχρι την 21η.4.2022. Αντίστοιχη προσαύξηση χορηγείται στους λοιπούς δικαιούχους του επιδόματος του έτους 2022, μετά την έγκριση της αίτησης τους.

Η προσαύξηση θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους και καταβάλλεται άπαξ για κάθε εξαρτώμενο παιδί.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι εάν μετά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων του φορολογικού έτους 2021 μεταβληθεί η κατηγορία επιδότησης των δικαιούχων για το έτος 2022, τότε:

  • εφόσον μειωθεί εν όλω ή εν μέρει το επίδομα, ο γονέας θα πρέπει να επιστρέψει αναλόγως και την προσαύξηση που έλαβε
  • εφόσον όμως προκύψει αναδρομικά ότι δικαιούνται μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, η προσαύξηση που καταβλήθηκε αυξάνεται αναλόγως, ενώ το επιπλέον ποσό αυτό αποδίδεται στους δικαιούχους σε επόμενη καταβολή του επιδόματος.
  • Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021.
  • Σημειώνεται ότι κατά την διαδικασία της αίτησης για το επίδομα στην πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού, τα εισοδήματα φορολογουμένων από την προηγούμενη φορολογική εκκαθάριση, δηλαδή του έτους 2020, έως ότου υποβληθεί η νέα δήλωση.

Πληρωμή συντάξεων Μαΐου

Το απόγευμα της Πέμπτης 14 Απριλίου ξεκίνησαν να πιστώνονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαΐου των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τα τ.ΟΑΕΕ, τ.ΟΓΑ, τ.ΕΤΑΑ, τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ).

Στις 20 Απριλίου 2022, ημέρα Μεγάλη Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Στις 21 Απριλίου 2022, ημέρα Μεγάλη Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές  συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Επίδομα καυσίμων: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις - Αναλυτικά η διαδικασία

Την Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι για το επίδομα βενζίνης.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, οι πολίτες θα μπορούν με τους κωδικούς Taxisnet και μέσω του gov.gr να λάβουν την επιδότηση, ενώ σχετικά με το πετρέλαιο κίνησης, η έκπτωση έχει περάσει στον καταναλωτή μέσω των πρατηρίων.

Ειδικότερα, ώστε να λάβουν την επιδότηση οι πολίτες θα πρέπει να εισέρχονται μόνο με τους κωδικούς τους. Ως προς εκείνους που δεν διαθέτουν smartphones και αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν την άυλη κάρτα μπορούν να λάβουν το ποσόν της επιδότησης στον τραπεζικό λογαριασμό που θα έχουν υποδείξει.

Η οικονομική ενίσχυση για τα καύσιμα ορίζεται στα:

  • 30 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • 35 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • 40 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • 50 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα 40 ευρώ της κάρτας μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν από τον εκάστοτε δικαιούχο. Δηλαδή, είτε να χρησιμοποιήσει ολόκληρο το ποσό σε ένα γέμισμα, είτε να το αξιοποιεί τμηματικά σε παραπάνω από μια συναλλαγή σε πρατήριο, πάντα εντός του τριμήνου από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Η επιδότηση καλύπτει το σύνολο των καυσίμων που προμηθεύεται κανείς από τα βενζινάδικα, δηλαδή τη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο, έως την ποσότητα των 180 λίτρων.

Αναλυτικά η διαδικασία

Βήμα 1ο: Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει με τους κωδικούς του στο Taxisnet στην πλατφόρμα gov.gr και χωρίς να έχει την υποχρέωση να υποβάλει δικαιολογητικά ή αποδείξεις, δηλώνει το όχημα για το οποίο αιτείται επιδότηση, τον αριθμό του κινητού του, τη διεύθυνση e-mail του και το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού κατά το πρότυπο που είχε εφαρμοστεί στη χορήγηση του freedom pass.

Βήμα 2ο: Διενεργείται η διασταύρωση των στοιχείων και οι αιτούντες λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Βήμα 3ο: Η άυλη κάρτα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού (smartphone) και χρησιμοποιείται για ηλεκτρονικές συναλλαγές και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS. Δεδομένου ότι είναι προπληρωμένη και όχι πιστωτική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρατήρια με το σήμα της MasterCard.

Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός του τριμήνου από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο και η χρήση της μπορεί να γίνει και εφάπαξ, δηλαδή για ένα μόνο γέμισμα, εάν το επιθυμεί ο χρήστης.

Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, δικαιούχοι της κάρτας καυσίμων είναι φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης στο όχημα που θα δηλώνει στην σχετική πλατφόρμα στο gov.gr.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους. Το Δώρο Πάσχα υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Σημειώνεται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που προαναφέρθηκε, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ής Απριλίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά, ως προς την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα "τριήμερα ασθενείας", δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του, λόγω ασθένειας, 60 ημέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Πώς θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα έτους 2022, λόγω της πανδημίας Covid-19

Ειδικά για τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή ή υπήχθησαν στο πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" οποτεδήποτε κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2022 έως 30/04/2022, ισχύουν τα εξής ως προς τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής του Δώρου Πάσχα (ΚΥΑ 35129/12.04.2022 - ΦΕΚ Β' 1819/13.4.2022):

Εργαζόμενοι σε αναστολή: Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή από 1/01/2022 έως 31/01/2022, θα λάβουν το Δώρο Πάσχα από δύο διαφορετικές πηγές:

Α) οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν ολόκληρο το Δώρο Πάσχα, πλην των διαστημάτων που οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή, το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (20/04/2022), βάσει των πραγματικά καταβαλλόμενων αποδοχών τους,

Β) για τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία οι συμβάσεις εργασίας των μισθωτών τέθηκαν σε αναστολή, η αναλογία του Δώρου Πάσχα θα καταβληθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων και θα υπολογιστεί επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Η καταβολή της εν λόγω αναλογίας θα πραγματοποιηθεί έως τη Μεγάλη Τετάρτη (20/04/2022).

Πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ": Στην περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στον Μηχανισμό Ενίσχυσης της Απασχόλησης "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί ως εξής:

Α) οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν την αναλογία του Δώρου Πάσχα, βάσει των πραγματικών αποδοχών που έλαβαν κατά το διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω Μηχανισμό, το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (20/04/2022).

Β) από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων-εργαζομένων η αναλογία του Δώρου Πάσχα, βάσει του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης που έλαβαν για το χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στον Μηχανισμό. Η καταβολή θα γίνει σε δύο φάσεις: α. για το έως την 31η/03/2022 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως τη Μεγάλη Τετάρτη (20/04/2022) και β. για το διάστημα υπαγωγής από 1/04/2022 έως 30/04/2022, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η/5/2022.

Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταβληθούν και οι αναλογούσες στο Δώρο Πάσχα ασφαλιστικές εισφορές των παραπάνω χρονικών διαστημάτων (αναστολών και υπαγωγής στο πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ"), υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού των δικαιούχων-εργαζομένων.

Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα δώρα εορτών (υπουργική απόφαση 19040/1981 - ΦΕΚ Β' 742).

Ειδικότερα για τις αποδοχές του Δώρου Πάσχα

Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται, βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων, η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας, κ.λπ., όταν χορηγούνται κατ' επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα, κ.λπ.. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς, ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας, ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.

Παράδειγμα: εργαζόμενος με Δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News