Επίδομα παιδιού: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή της έξτρα δόσης

Οικονομία
Επίδομα παιδιού: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή της έξτρα δόσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε 625.000 ανέρχονται οι δικαιούχοι, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά ενώ το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την καταβολή της έξτρα δόσης του επιδόματος παιδιού (Α21) στους δικαιούχους καθώς τα ποσά αναμένεται να πληρωθούν την Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου.

Μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης, Το εν λόγω επίδομα αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες όσοι υποβάλλουν αυτές τις ημέρες αίτηση Α21 και εγκριθεί, ακόμα και αν δεν προλάβουν να πάρουν την προσαύξηση μιάμισης δόσης την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με τους υπόλοιπους δικαιούχους, θα γίνει προσπάθεια να το πάρουν έως τις 21 Απριλίου, καταληκτική ημερομηνία που ορίζει η τροπολογία.

  • Το επίδομα παιδιού του άρθρου 214 του ν. 4512/2018 (Α' 5) χορηγείται στους δικαιούχους της πρώτης δόσης του έτους 2022, με προσαύξηση του μηνιαίως χορηγούμενου ποσού κατά το ήμισυ.
  • Η καταβολή της προσαύξησης αυτής πραγματοποιείται μέχρι την 21η.4.2022. Αντίστοιχη προσαύξηση χορηγείται στους λοιπούς δικαιούχους του επιδόματος του έτους 2022, μετά την έγκριση της αίτησης τους.
  • Η προσαύξηση θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους και καταβάλλεται άπαξ για κάθε εξαρτώμενο παιδί.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι εάν μετά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων του φορολογικού έτους 2021 μεταβληθεί η κατηγορία επιδότησης των δικαιούχων για το έτος 2022, τότε:

  • εφόσον μειωθεί εν όλω ή εν μέρει το επίδομα, ο γονέας θα πρέπει να επιστρέψει αναλόγως και την προσαύξηση που έλαβε
  • εφόσον όμως προκύψει αναδρομικά ότι δικαιούνται μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, η προσαύξηση που καταβλήθηκε αυξάνεται αναλόγως, ενώ το επιπλέον ποσό αυτό αποδίδεται στους δικαιούχους σε επόμενη καταβολή του επιδόματος.
  • Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021.
  • Σημειώνεται ότι κατά την διαδικασία της αίτησης για το επίδομα στην πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού, τα εισοδήματα φορολογουμένων από την προηγούμενη φορολογική εκκαθάριση, δηλαδή του έτους 2020, έως ότου υποβληθεί η νέα δήλωση.

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News