Μεγάλη εβδομάδα: Μπαράζ πληρωμών - Αναλυτικά οι δικαιούχοι

Οικονομία
Μεγάλη εβδομάδα: Μπαράζ πληρωμών - Αναλυτικά οι δικαιούχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε καταβάλλονται το δώρο Πάσχα, οι συντάξεις, η έκτακτη επιταγή ακρίβειας και το επίδομα παιδιού - Ανοίγει και η πλατφόρμα για την κάρτα καυσίμων

Πληρωμές για εκατομμύρια πολίτες ξεκινούν από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022.

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα οφείλουν να καταβάλουν το δώρο Πάσχα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τρεις κατηγορίες εργαζομένων που θα λάβουν το Δώρο: οι κανονικά απασχολούμενοι, αυτοί που χρειάστηκαν να βγουν σε αναστολή, αλλά και όσοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (όσοι είχαν μια επιδότηση από το κράτος). Ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώσει όλο το κομμάτι σε όσους έχουν δουλέψει δίχως διακοπή από την 1η Ιανουαρίου.  Για παράδειγμα, μισθωτός χωρίς αναστολή με μισθό 900 ευρώ θα λάβει ένα πλήρες δώρο που αντιστοιχεί σε 470 ευρώ.

Αν κάποιος εργαζόμενος είχε βγει σε αναστολή, (με μισθό πάλι 900 ευρώ)  για παράδειγμα τον Ιανουάριο, παίρνει 400 αντί για 470 ευρώ, χάνει δηλαδή 70 ευρώ.

Φέτος η Μεγάλη Τετάρτη πέφτει στις 20 Απριλίου, ενώ η Κυριακή του Πάσχα, ημέρα επίσημης αργίας, στις 24 Απριλίου. Σημειώνεται ότι το Δώρο Πάσχα στους εργαζομένους καταβάλλεται σε χρήματα και σε καμία περίπτωση σε είδος. Σημειώνεται ότι για το Δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Νωρίτερα θα δοθούν φέτος οι συντάξεις του Μαΐου, αλλά και οι μισθοί των εργαζομένων στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας.

Σύμφωνα με το πλάνο πληρωμών που έχει ανακοινώσει ο ΕΦΚΑ οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Μαΐου έχουν ως εξής:

  • Στις 19 Απριλίου 2022, ημέρα Μεγάλη Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τα τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕ.
  • Στις 20 Απριλίου 2022, ημέρα Μεγάλη Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Στις 21 Απριλίου 2022, ημέρα Μεγάλη Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο, που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Τη Μ. Τετάρτη και τη Μ. Πέμπτη θα πληρωθούν οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται ως ανάχωμα στην ακρίβεια.

Ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων: Μεθαύριο, Μεγάλη Τετάρτη, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα που ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων με ανώτατο ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Συγκεκριμένα θα καταβληθεί σε όσους κατά τον μήνα Μάρτιο του 2022 λαμβάνουν: οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, προσυνταξιοδοτική παροχή, αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ηλεκτρονικό εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του Ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Με στόχο τη στήριξη των ωφελουμένων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα χορηγηθεί τη Μεγάλη Πέμπτη διπλή δόση στους περίπου 240.000 δικαιούχους του. Η επιπλέον δόση θα καταβληθεί άπαξ και θα προηγηθεί της τακτικής που θα καταβληθεί στις 30 Απριλίου. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 50,9 εκατ. ευρώ.

Επίδομα παιδιού: Η έξτρα δόση του επιδόματος παιδιού, Α21, θα πληρωθεί τη Μ. Πέμπτη. Αφορά έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά, και το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

Αναπηρικά επιδόματα: Οσον αφορά τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους περίπου 167.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 200 ευρώ. Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ τη Μεγάλη Τετάρτη. Θα προηγηθεί δηλαδή της τακτικής καταβολής της μηνιαίας προνοιακής παροχής που θα λάβει χώρα στις 30 Απριλίου. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 33,4 εκατ. ευρώ.

Ανασφάλιστοι υπερήλικοι. Προβλέπεται ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 200 ευρώ στους περίπου 35.000 δικαιούχους. Και σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ, τη Μεγάλη Τετάρτη.

Καύσιμα: Ανοίγει η πλατφόρμα – Η διαδικασία για την επιδότηση σε τρία βήματα

Την τρέχουσα εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα, στην οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν υποβάλλουν αίτηση επιδότησης καυσίμων, μέσω της ειδικής εφαρμογής στο gov.gr.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αφορά φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες οχημάτων συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ. Η ενίσχυση φτάνει τα 22 λεπτά το λίτρο και ανέρχεται συνολικά στα 40 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα και 50 ευρώ για τα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο.

Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα έχει διάρκεια μέχρι τέλος Απριλίου -υπάρχει, ωστόσο, πρόβλεψη για παράταση αν χρειαστεί, και δεν έχει όρια ποσοτικά, σε αντίθεση με το σύστημα που θα ισχύσει για τη βενζίνη. Για τους οδηγούς ταξί τον Απρίλιο θα δοθεί μια έξτρα ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Για τις μοτοσικλέτες, η επιδότηση με την κάρτα καυσίμου θα είναι 30 και 35 ευρώ, αντιστοίχως. Το μέτρο επιδότησης καυσίμου θα ισχύσει για τρεις μήνες και για τα πρώτα 60 λίτρα καυσίμου (180 λίτρα για το τρίμηνο).

Το ποσό της επιδότησης θα κατατίθεται:

  • Σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα
  • Σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του δικαιούχου

H διαδικασία

Βήμα 1ο: Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει με τους κωδικούς του στο Taxisnet στην πλατφόρμα gov.gr και χωρίς να έχει την υποχρέωση να υποβάλει δικαιολογητικά ή αποδείξεις, δηλώνει το όχημα για το οποίο αιτείται επιδότηση, τον αριθμό του κινητού του, τη διεύθυνση e-mail του και το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού κατά το πρότυπο που είχε εφαρμοστεί στη χορήγηση του freedom pass.

Βήμα 2ο: Διενεργείται η διασταύρωση των στοιχείων και οι αιτούντες λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Βήμα 3ο: Η άυλη κάρτα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού (smartphone) και χρησιμοποιείται για ηλεκτρονικές συναλλαγές και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS. Δεδομένου ότι είναι προπληρωμένη και όχι πιστωτική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρατήρια με το σήμα της MasterCard.

Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός του τριμήνου από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο και η χρήση της μπορεί να γίνει και εφάπαξ, δηλαδή για ένα μόνο γέμισμα, εάν το επιθυμεί ο χρήστης.

Το bonus των 5 ευρώ για καύσιμα

Όσοι επιλέξουν να πάρουν το επίδομα για καύσιμα μέσω ψηφιακής κάρτας που μπορούν να αποθηκεύσουν στο smartphone τους, θα έχουν μεν έξτρα 5 ευρώ, ωστόσο, θα έχουν και ημερομηνία λήξης χρήσης του κουπονιού μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News