Τουρισμός: Στην κορυφαία πεντάδα των προτιμήσεων στην Ευρώπη η Ελλάδα

Κρήτη
Τουρισμός: Στην κορυφαία πεντάδα των προτιμήσεων στην Ευρώπη η Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις το 25% των Ευρωπαίων που θα ταξιδέψουν έχουν κάνει πλήρη κράτηση διακοπών

Η πανδημία αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να επηρεάζουν τους ευρωπαίους στον προγραμματισμό των φετινών καλοκαιρινών τους διακοπών.

Σύμφωνα με όσα απεικονίζονται στα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, οι ευρωπαίοι για τις θερινές διακοπές τους το 2022, φαίνεται να επιστρέφουν στα ταξίδια εκτός της χώρας τους σε ποσοστό 77%.

Ο οργανισμός που συνενώνει τουριστικές υπηρεσίες και πληροφορίες από 33 χώρες, δείχνει την Ελλάδα να είναι 4η στις προτιμήσεις των ευρωπαίων για ταξίδι στο εξωτερικό μεταξύ Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2022.

Πρώτη είναι η Ισπανία και ακολουθούν η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της έρευνας που αφορά κατά πολύ και τη χώρα μας, είναι πως μόλις το 25% των Ευρωπαίων που θα ταξιδέψουν έχουν κάνει πλήρη κράτηση διακοπών (πακέτα all inclusive), που σημαίνει ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο προκρατήσεων, άρα και δέσμευσης.

//--> //-->

Σε πολύ υψηλά επίπεδα οι κρατήσεις στον τομέα του Τουρισμού

Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού - Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, υπάρχει επιφυλακτικότητα και αβεβαιότητα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας της γεωπολιτικής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και της ενεργειακής που προϋπήρχε, όμως διατηρείται η αισιοδοξία για την χώρα μας. Τα μηνύματα από τον Τουρισμό, είναι αισιόδοξα. Οι κρατήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση που έχει από επικοινωνία με τουριστικούς πράκτορες, είναι μεγάλες και μπορεί να ξεπερνούν και τον αριθμό ρεκόρ του 2019, ενώ δεν υπάρχουν ακυρώσεις.

Ο κ. Σπυρτούνιας επισημαίνει ότι θετικά συμβάλει και το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό υπάρχουν εννέα απευθείας αεροπορικές συνδέσεις της χώρα μας με τις ΗΠΑ, ακόμη και με πόλεις όπως η Βοστόνη που δεν είχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που δείχνει το σημαντικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχίζεται και εάν ταυτόχρονα αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορούμε να κρατηθούμε ως χώρα, αναφέρει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι πρέπει να δοθεί προσοχή από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην εποχή των νέων προκλήσεων, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις γενικότερα έχουν περισσότερες εναλλακτικές να αντιμετωπίσουν προβλήματα που προκύπτουν όπως η αύξηση κόστους του χρήματος και του ενεργειακού κόστους.

Ο κ.Σπυρτούνιας επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι οι Ελληνοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης του εμπορικού ισοζυγίου των δύο χωρών. Δίνει έμφαση στη σημασία της διαρκούς στρατηγικής ενημέρωσης της προόδου που δίνεται στην χώρα μας σε επιμέρους τομείς καθώς και της παρουσίασης νέων επενδυτικών ευκαιριών που προκύπτουν. Δεν πρέπει να παρουσιάζουμε την Ελλάδα ως μια αγορά 10 εκατομμύριων ανθρώπων αλλά ως το επίκεντρο, τον κόμβο για δραστηριοποίηση σε μια ευρύτερη περιοχή που πληθυσμιακά φθάνει ακόμη και τα 80 εκατ. ανθρώπους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News