Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πλησιάζει ο λογαριασμός για 700.000 επιχειρήσεις - «Κούρεμα» έως και 75%

Οικονομία
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πλησιάζει ο λογαριασμός για 700.000 επιχειρήσεις - «Κούρεμα» έως και 75%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τελική ευθεία μετά το Πάσχα μπαίνουν οι διαδικασίες για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που συνδέονται με τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Στην τελική ευθεία μετά το Πάσχα μπαίνουν οι διαδικασίες για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που συνδέονται με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, οι οποίες θα αρχίσουν να αποπληρώνονται σε 96 δόσεις ή 8 χρόνια από τα τέλη Ιουνίου.

Οι περίπου 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν... κρατικό δάνειο κατά τους 7 γύρους της επιστρεπτέας αναμένουν τις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν και θα αποσαφηνίζουν τη διαδικασία αποπληρωμής, καθώς και την ανάρτηση στους λογαριασμούς τους στο TAXISnet των ποσών που θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη ακόμα καταθέτουν δικαιολογητικά. Ειδικά πολλές περιπτώσεις καλούνται να υποβάλουν το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας.

Το πιστοποιητικό προβλέπεται να αναζητείται αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις των Πρωτοδικείων που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, ήτοι των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας. Στην περίπτωση που η έδρα της επιχείρησης δε βρίσκεται στις ανωτέρω περιοχές, το πιστοποιητικό εκδίδεται από το Πρωτοδικείο της έδρας της επιχείρησης και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

Επιστρέφονται 2,3 δισ.

Απ’ όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν χορηγηθεί συνολικά 8,3 δισ. ευρώ, ενώ μετά τα “κουρέματα” το ποσό που καλούνται να επιστρέψουν οι δικαιούχοι ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ, από τα οποία το Δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει 2,3 δισ. ευρώ, καθώς αναμένει κάποιοι να καταβάλουν λιγότερα κάνοντας χρήση της έκπτωσης του 15% για εφάπαξ εξόφληση και κάποιοι άλλοι να αφήσουν απλήρωτη την οφειλή.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει ατύπως παράταση για την εφάπαξ εξόφληση των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής με έκπτωση 15%. Η προθεσμία έληγε στο τέλος Μαρτίου και έχει παραταθεί έως το τέλος Μαΐου 2022. Έτσι, οι επαγγελματίες θα έχουν μέχρι τότε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να αποφασίσουν εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ την επιστρεπτέα προκαταβολή ή θα την αποπληρώσουν σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Η αύξηση του αριθμού των δόσεων δίνει σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που έλαβε επιστρεπτέα προκαταβολή 100.000 ευρώ και θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό των 50.000, θα πληρώνει κάθε μήνα για 8 χρόνια 520 ευρώ, ενώ με τις 60 δόσεις θα έπρεπε να καταβάλλει 834 ευρώ. Συνεπώς, θα έχει μηνιαία ρευστότητα ύψους 314 ευρώ.

«Κούρεμα» έως και 75% - Τα ποσά που θα επιστραφούν

Με τα σημερινά δεδομένα ισχύουν τα εξής:

Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας, επιστρέφουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 50% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News