ΟΑΕΔ: Φτηνά σπίτια για νέα ζευγάρια - Πώς θα επιχορηγηθεί η πρώτη κατοικία

Οικονομία
ΟΑΕΔ: Φτηνά σπίτια για νέα ζευγάρια - Πώς θα επιχορηγηθεί η πρώτη κατοικία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΟΑΕΔ «ξεπαγώνει» σειρά διαφορετικών μέτρων, όπως μεθόδους «rent to own» και ΣΔΙΤ για ανέγερση κατοικιών, ανακαινίσεις υπαρχόντων κτιρίων για νέα ζευγάρια χαμηλόμισθων εργαζομένων, για την αντιμετώπιση στης στεγαστικής κρίσης σε νέους εργαζόμενους και ανέργους

Σε εφαρμογή τίθενται νέα μέτρα που αφορούν την στέγαση χαμηλόμισθων και ανέργων, όπως προανήγγειλε από το Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ΟΑΕΔ «ξεπαγώνει» σειρά διαφορετικών μέτρων, όπως μεθόδους «rent to own» και ΣΔΙΤ για ανέγερση κατοικιών, ανακαινίσεις υπαρχόντων κτιρίων για νέα ζευγάρια χαμηλόμισθων εργαζομένων, για την αντιμετώπιση στης στεγαστικής κρίσης σε νέους εργαζόμενους και ανέργους.

Τα νέα προγράμματα, που θα σχεδιαστούν με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, χαρακτηρίζονται στοχευμένα, με σκοπό τη διευκόλυνση των νέων και των ζευγαριών.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει έμφαση στα προγράμματα απασχόλησης-κατάρτισης και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων εργαζόμενων και ανέργων κάνοντας χρήση κονδυλίων έως 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Κρίση στέγης στην Κρήτη: Απλησίαστα ενοίκια, «στροφή» στην βραχυχρόνια μίσθωση - Οι τιμές στις μεγάλες πόλεις

Εναλλακτικές πολιτικές

Πάντως το σχέδιο νόμου «Δουλειές Ξανά» παρέχει ευελιξία στον ΟΑΕΔ προκειμένου να υλοποιήσει εναλλακτικές πολιτικές για τη στέγαση. Συγκεκριμένα στον Οργανισμό δίνεται η δυνατότητα:

  • Να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα, συμπράττοντας με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων με σκοπό τη στεγαστική προστασία των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.
  • Να αξιοποιήσει οικόπεδα-φιλέτα που έχει στην κατοχή του, όπως στην Κηφισιά (11 στρέμματα), στο Μαρούσι (12 στρέμματα) και στο Ρίο (87 στρέμματα) προκειμένου με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να ανεγερθούν σύγχρονες κατοικίες που θα διατεθούν σε νέα ζευγάρια με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.
  • Να εκμισθώνει αδόμητα ακίνητα για περισσότερο από 20 έτη. Στην περίπτωση τέτοιας μίσθωσης, ο μισθωτής μετά από δημοπρασία αναλαμβάνει την οικοδόμηση. Για παράδειγμα, αν ανεγερθεί συγκρότημα 50 διαμερισμάτων και καταστημάτων, τα 35 θα διατεθούν σε δικαιούχους και τα 15 θα δοθούν προς εκμετάλλευση. Οι αιτούντες δικαιούχοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους θα πρέπει να στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ικανών να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους, ενώ λαμβάνονται υπόψη το ετήσιο εισόδημα και ο αριθμός των μελών της οικογένειας (πολύτεκνοι).
  • Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα μπορεί επίσης να εκμισθώνει ακίνητά της, τα οποία δεν προορίζονται για άμεση στεγαστική συνδρομή των δικαιούχων, προς οικονομικούς φορείς που έχουν εμπειρία διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων, με σκοπό τον προσπορισμό εσόδων που θα ενισχύσουν τις πολιτικές αρμοδιότητάς της με σκοπό την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού.

Υπενθυμίζεται ότι παρά την κατάργηση των στεγαστικών προγραμμάτων, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα εξακολούθησαν έως το 2020 να καταβάλλουν τις εισφορές υπέρ των φορέων.

Τα δύο τελευταία χρόνια η υποχρέωση καταβολής εισφοράς έχει ανασταλεί καθώς η σωρευτική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες προήλθε από τις κρατήσεις υπέρ της ανεργίας, του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ).

Ως αποτέλεσμα, στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει συσσωρευτεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο αποθεματικό ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ το οποίο «λιμνάζει» για πολλά χρόνια.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News