Κρήτη: Ανακατατάξεις στο μέτωπο των υδρογονανθράκων – Σενάρια για νέο σχήμα στις έρευνες

Κρήτη
Κρήτη: Ανακατατάξεις στο μέτωπο των υδρογονανθράκων – Σενάρια για νέο σχήμα στις έρευνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντείνεται η σεναριολογία για πιθανή αποχώρηση της γαλλικής Total από την κοινοπραξία με τα EΛ.ΠΕ – Στο Ηράκλειο ο Μητσοτάκης

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιτάχυνση των σεισμικών ερευνών σε Κρήτη και Ιόνιο πέλαγος, αλλά και της καθόδου του εδώ στο Ηράκλειο για το σαββατιάτικο προσυνέδριο της Ν.Δ., εντείνεται η έντονη σεναριολογία των τελευταίων ημερών για πιθανή αποχώρηση της γαλλικής Total από την κοινοπραξία με τα EΛ.ΠΕ. και την αμερικανική ΕxxonMobil, που έχει πάρει τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης.

Εξελίξεις δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει και η σημερινή τριμερής σύνοδος των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στην Ιερουσαλήμ, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται και προς την Τουρκία, που διά στόματος του υπουργού Ενέργειας της γειτονικής χώρας έχει προαναγγείλει μια κίνηση- “βόμβα” στο ενεργειακό πεδίο της ΝΑ Μεσογείου εντός των ημερών.

Αναλυτικότερα, παράλληλα με την αναθέρμανση ενδιαφέροντος για το φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο πέλαγος που σήμαναν οι επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και οι αναφορές-προαναγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού για κινήσεις που θα δώσουν ώθηση στο “βαλτωμένο” μέχρι στιγμής εγχείρημα, δε λείπει και η έντονη κινητικότητα στα ίδια τα επενδυτικά σχήματα που έχουν πάρει με παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα στη χώρα μας.

Η κινητικότητα φαίνεται να φέρνει μάλιστα και ηχηρές κινήσεις με εκπλήξεις και ανατροπές, με επίκεντρο μάλιστα την Κρήτη, όπου με βάση τις πληροφορίες και το όλο κλίμα διαφαίνεται αλλαγή στο σχήμα με το οποίο θα προχωρήσει - αν προχωρήσει βεβαίως - το πρόγραμμα έρευνας-αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Δεν είναι μάλιστα λίγα τα σχετικά δημοσιεύματα σε κεντρικά Μέσα που ουσιαστικά σκιαγραφούν από πιθανή έως... δεδομένη την αλλαγή στο επενδυτικό σχήμα.

«Λίγες μέρες πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το χρονοδιάγραμμα των σεισμικών ερευνών στις δύο περιοχές της Κρήτης και στο Ιόνιο, που τοποθετούνται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για πιθανή αποχώρηση της γαλλικής Total από την κοινοπραξία με τα EΛ.ΠΕ. και την ΕxxonMobil. Επισημαίνουν τη στρατηγική αποεπένδυσης που ακολούθησε η γαλλική εταιρεία από τον κλάδο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων τα δύο προηγούμενα χρόνια, η οποία, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν, δεν έχει αναθεωρηθεί μετά την ενεργειακή κρίση και τις αποφάσεις της Ε.Ε. για ταχεία απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Οι εκτιμήσεις αυτές συνάδουν και με τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέα Σιάμισιη, στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων του φωτοβολταϊκού πάρκου της Κοζάνης. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις έρευνες στην Κρήτη, ο κ. Σιάμισιης άφησε εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής σύνθεσης της κοινοπραξίας, σημειώνοντας ότι τα ΕΛ.ΠΕ. είναι στην περιοχή και θα παραμείνουν είτε με τους ίδιους συνεταίρους είτε με άλλους. Αν και απέφυγε να σχολιάσει πιθανή αποχώρηση της Total, σημείωσε ότι για την περιοχή της Κρήτης δεν έχει σημασία τόσο το μέγεθος της εταιρείας, όσο η τεχνογνωσία, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει αποκαλύψει η «Καθημερινή», έχει βολιδοσκοπήσει εταιρείες για την υποκατάσταση της Total σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στο σχέδιο για έναρξη του ερευνητικού προγράμματος.

Νεότερες πληροφορίες φέρουν να είναι ισχυρό το ενδιαφέρον της αμερικανικής Chevron, που το 2020 εξαγόρασε την ισραηλινή Noble Energy, την εταιρεία που ανακάλυψε τα κοιτάσματα του Ισραήλ και το κοίτασμα “Αφροδίτη” στην Κύπρο», αναφέρει χαρακτηριστά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τις διαπραγματεύσεις με την Total, που έχει ρόλο operator στην κοινοπραξία, συνδέεται και ο ακριβής χρόνος των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, καθώς πηγές φέρουν το Μαξίμου να επιδιώκει πλήρη διευθέτηση του ζητήματος, αφού χωρίς επενδυτική διάθεση δεν πρόκειται να γίνουν έρευνες.

Τα ΕΛ.ΠΕ. είναι στην περιοχή της Κρήτης και θα παραμείνουν είτε με τους ίδιους συνεταίρους, είτε με άλλους.

Σύμφωνα, πάντως, με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛ.ΠΕ., “αγκάθι” για τις περιοχές της Κρήτης αποτελούν οι προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ κατά της απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η εκδίκαση της προσφυγής έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες αναβολές ορίστηκε για τις 5 Οκτωβρίου. Κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να βάλει λεφτά όσο εκκρεμεί η προσφυγή στο ΣτΕ,  όπως τόνισε ο κ. Σιάμισιης.

Στον ίδιο περίπου καμβά, τα “Νέα” επισημαίνουν πως οι ξένοι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί που βρίσκονται και στην Ελλάδα, TotalEnergies και ExxonMobil, βρίσκονται σε φάση επανεξέτασης των στρατηγικών τους σχεδίων διεθνώς για τις έρευνες και εξορύξεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ο γαλλικός όμιλος, αναφέρουν πηγές των “Νέων”, είναι σε στάδιο λήψης αποφάσεων που θα κρίνουν εν πολλοίς και το μέλλον του στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις “Δυτικά της Κρήτης” και “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”.

Η TotalEnergies, όπως συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, από την εποχή της πανδημίας και των λοκντάουν έχει αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της, στρέφοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα στις ΑΠΕ και τις νέες “πράσινες” μορφές ενέργειας. Οπότε, αναφέρουν οι πληροφορίες, ίσως από το φθινόπωρο να δούμε και κινήσεις αποεπένδυσης από περιοχές στον πλανήτη οι οποίες είναι σε πρώιμο ερευνητικό στάδιο, όπως αυτές της Κρήτης.

Η αμερικανική ExxonMobil βρίσκεται, επίσης, σε στάδιο αναθεώρησης του στρατηγικού της πλάνου, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει και αποχώρηση από τα ελληνικά κοιτάσματα.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, όπως και συνολικά η νοτιοανατολική Μεσόγειος μπαίνει στο “κάδρο” άλλων μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών που θέλουν να συμμετέχουν στο σχέδιο της Ε.Ε. για εξασφάλιση νέων ενεργειακών πηγών, με δεδομένη την απόφαση των “27” να περιορίσουν την εξάρτηση των χωρών τους από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πληροφορίες επισημαίνουν πως, αν η TotalEnergies αποχωρήσει από την Κρήτη, ίσως δούμε είσοδο νέου ή νέων “παικτών”.

Στο Ηράκλειο ο Πρωθυπουργός - Εν αναμονή των ανακοινώσεων Μητσοτάκη

Εντός της εβδομάδας αυτής, στο τέλος μάλιστα της οποίας σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί και εδώ στο Ηράκλειο, καθώς το Σάββατο θα γίνει το δεύτερο και τελευταίο προσυνέδριο της Ν.Δ., αναμένονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ανακοινώσεις που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός για την επανεκκίνηση των ερευνών υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο πέλαγος.

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις εξαγγελίες και πρωτίστως το τι θα ανακοινωθεί ως προς το ζήτημα της γραφειοκρατίας και των αργών διαδικασιών.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, για να πάμε από την έναρξη των ερευνών στην πρώτη γεώτρηση χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα μίας τουλάχιστον 7ετίας και μένει να δούμε αν μέσω θεσμικών παρεμβάσεων θα επιτευχθεί σύντμηση του χρόνου αυτού.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, επίσης, και η σημερινή τριμερής σύνοδος των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, που θα διεξαχθεί στην Ιερουσαλήμ.

Σημαντικές εξελίξεις

«Θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το φυσικό αέριο, όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο μέσα στις επόμενες ημέρες, πρώτα ο Θεός», προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τελετή αποχαιρετισμού του τουρκικού γεωτρύπανου “Γιαβούζ”, που θα μεταφέρει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας στην ξηρά.

«Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μας στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν, πετύχαμε καλά αποτελέσματα», είπε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, και μίλησε για ένα σημαντικό βήμα που θα αλλάξει το μέλλον της Τουρκίας, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

«Όταν στείλαμε το “Yavuz” πριν από 3 χρόνια, είπαμε ότι η Τουρκία είναι η χώρα- “κλειδί” για τα έργα στην περιοχή. Έχουμε δηλώσει ότι η Τουρκία είναι πάντα ανοιχτή στη συνεργασία και δε θα διστάσει ποτέ να αναλάβει την ευθύνη για την ευημερία και την ειρήνη της περιοχής. Πάντα δηλώναμε ότι είμαστε ανοικτοί σε συναντήσεις, διάλογο και συνομιλίες. Με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματά μας, μπορούμε να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο μια νέα οδό ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού», επισήμανε ο Φατίχ Ντονμέζ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News