Τουρισμός: Βαρύ αποτύπωμα στα ξενοδοχεία της Κρήτης – Τι σημειώνουν οι ξενοδόχοι για το 2022

Κρήτη
Τουρισμός: Βαρύ αποτύπωμα στα ξενοδοχεία της Κρήτης – Τι σημειώνουν οι ξενοδόχοι για το 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς κινήθηκε ο χειμερινός τουρισμός για τα ορεινά και αστικά ξενοδοχεία

Μείωση του τζίρου τους κατά 35% σημειώθηκε για το 2021 σε σύγκριση με το 2019, που ήταν και η τελευταία τουριστική σεζόν πριν από την έναρξη της πανδημίας, ενώ λιγότερες κατά 79% ήταν οι προκαταβολές που εισέπραξαν κατά μέσο όρο τα ξενοδοχεία. Τα πορίσματα αυτά αποτυπώνονται σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για το 2021, σε σχέση με το προ πανδημίας 2019.

Όπως επισημαίνουν ξενοδόχοι και εκπρόσωποι των Συνδέσμων των ξενοδόχων στους νομούς Ρεθύμνου και Ηρακλείου, παρά τη μείωση του τζίρου, κινήθηκε αρκετά καλά η τουριστική κίνηση, εάν λάβουμε σοβαρά υπόψη τόσο την καταστροφική σεζόν 2020 με τον τζίρο να είναι αρκετά πεσμένος, όσο και την υγειονομική κρίση που μέχρι και σήμερα δοκιμάζει τις αντοχές των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιπτώσεις της πανδημίας στα βασικά οικονομικά μεγέθη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, όπως τις καταγράφει η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, με τίτλο “Οι επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων το 2021”, είναι σε ένα βαθμό ανησυχητικές. Με βάση την έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος μεταξύ 22 Νοεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου 2021, η οποία παρουσιάστηκε χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου και είχε ως δείγμα 1.122 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, το 2021 λειτούργησε το 96% των ελληνικών ξενοδοχείων, με μέση πληρότητα 68% και μέση τιμή του δίκλινου δωματίου τα 68 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα τρία στα τέσσερα ξενοδοχεία άνοιξαν μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, ενώ ο συνολικός τζίρος τους ανήλθε σε 5,48 δισ. ευρώ, δηλαδή 35% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο τζίρο του 2019.

Αξίζει εν προκειμένω να σημειωθεί ότι τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας παρουσιάζουν μεσοσταθμική μείωση του τζίρου κατά 57% σε σχέση με το ίδιο έτος αναφοράς, σκιαγραφώντας το έντονο πρόβλημα που αντιμετώπισαν.

Από την ίδια έρευνα τεκμαίρεται ακόμη πως το 2021 τα ξενοδοχεία εισέπραξαν κατά μέσο όρο 79% λιγότερες προκαταβολές σε σχέση με το 2019, γεγονός που οδήγησε σε σχηματισμό ελλείμματος ανερχόμενου στα 590 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα πως υπολείπονται προς επιστροφή από τα voucher 50 εκατ. ευρώ, το έλλειμμα στα ταμειακά διαθέσιμα των ξενοδοχείων διαμορφώνεται στα 640 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα αυτό αφορά σε μεγάλο ποσοστό στα ξενοδοχεία τύπου “resort”.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, το 36% των ξενοδόχων έχει υπογράψει συμβόλαια για το 2022. Εξ αυτών, το 70% με τιμές ίδιες με αυτές του 2021, το 25% με τιμές αυξημένες κατά μέσο όρο 7,1% και το 6% με τιμές μειωμένες κατά μέσο όρο 17,8%. Εντύπωση εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι μόλις το 9,2% (924 επιχειρήσεις) των ξενοδοχείων έχει υπογράψει συμβόλαια τύπου commitment (δεσμευτικά) για το 2022, υπογραμμίζοντας την αστάθεια που παρατηρείται στις τάσεις των κρατήσεων.

«Το 2022 θα είναι καλύτερο»

Την εκτίμησή του πως το 2021 ήταν ένα παραγωγικό τουριστικό έτος έκανε σαφή ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης. Ο κ. Χαλκιαδάκης επισήμανε πως ο μειωμένος τζίρος είναι ασφαλώς ένα πρόβλημα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το κύμα της υγειονομικής λαίλαπας τότε η μείωση κατά 35% του τζίρου δικαιολογείται.

«Τα πράγματα ήταν αρκετά καλά και σίγουρα καλύτερα σε σχέση με όσα αναμέναμε. Το 2021, όπως συνέβη και το 2020, είχαμε μια υγειονομική κρίση και είχαμε ένα 2021 που κινήθηκε κοντά στο 35% κάτω από το 2019. Ήταν ένα αρκετά καλό στοιχείο αυτό τηρουμένων των αναλογιών», ανέφερε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαλκιαδάκης υπογράμμισε: «Εάν όλα πάνε καλά, θεωρώ πως είναι εφικτό το 2022 να είναι ένα τουριστικό έτος σαφώς καλύτερο από το 2019. Αυτό θα εξαρτηθεί από την υγειονομική κρίση και τα πρωτόκολλα που θα εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις. Οι προκρατήσεις πήγαιναν αρκετά μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε η μετάλλαξη “Όμικρον”, κι έπειτα σταμάτησαν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Τώρα έχουν ξεκινήσει εκ νέου, όχι με τον ίδιο ρυθμό όμως».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε πως τα προβλήματα των ξενοδόχων είναι αρκετά. Όπως είπε, η αύξηση της ενέργειας έχει συμπαρασύρει και τις πρώτες ύλες των ξενοδοχείων, ενώ η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση των μισθών που θα υποχρεωθούν να κάνουν οι ξενοδόχοι, αλλά και οι σχεδόν μηδενικές προκρατήσεις έχουν ως άμεση συνέπεια τη δημιουργία δύσκολων καταστάσεων στα ταμεία τους για τη νέα τουριστική περίοδο.

«Υπάρχει τεράστιο ενεργειακό κόστος. Είναι υπερδιπλάσιο το κόστος. Κι όπως ξέρουμε η ενέργεια συμπαρασύρει τα πάντα προς τα πάνω. Ετοιμαζόμαστε μάλιστα να δώσουμε αυξήσεις στο προσωπικό. Και από την άλλη οι τουριστικοί πράκτορες δε δίνουν ούτε ένα ευρώ στους ξενοδόχους. Αυτή είναι μια εξίσωση για δυνατούς λύτες. Προκαταβολές δεν έχουμε πάρει. Από πού θα βρούμε χρήματα για να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία;», ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης, ενώ συνέχισε: «Το 2020 ουσιαστικά δε δουλέψαμε καθόλου. Εμείς έχουμε πει ξεκάθαρα για το 2022 πως θα είναι ένα αρκετά καλό έτος για τον τουρισμό. Οι αριθμοί όμως δε λένε ψέματα. Υπολογίζουμε στο 2022 πανελλαδικά να πιάσουμε το 75% σε αριθμό αφίξεων και τζίρο. Η Κρήτη πάντοτε έχει 5-6% πιο πάνω από την υπόλοιπη Ελλάδα και θεωρούμε πως θα αγγίξουμε το 80-82% του 2019 σε επίπεδο πελατών. Δε θα χρειαστεί να κάνουμε τρελές προσφορές, οπότε θα πάμε αρκετά καλά. Τα έξοδα, ωστόσο, είναι πάρα πολλά», υποστήριξε ο κ. Τσακαλάκης.

Ορεινά και αστικά ξενοδοχεία - Πώς κινήθηκε ο χειμερινός τουρισμός

Είναι άξιο αναφοράς πως, με βάση την εβδομαδιαία έρευνα του Χειμερινού Ξενοδοχειακού Παρατηρητηρίου του ΙΤΕΠ για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων, για τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας κατά την περίοδο από 29/11/2021 έως 9/1/2022, τα ορεινά ξενοδοχεία άνοιξαν σε ποσοστό 97% την περίοδο των εορτών, ενώ κατά την ίδια περίοδο τα αστικά ξενοδοχεία ήταν ανοιχτά σε ποσοστό 77% (1 στα 4 ήταν κλειστά). Επιπλέον, τις εβδομάδες των εορτών, τα ορεινά ξενοδοχεία εμφάνισαν πληρότητες που άγγιξαν το 60%.

Αντίστοιχα, τα ξενοδοχεία πόλης λειτούργησαν με εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες, μόλις στο 33% τον Νοέμβριο, και συνεχή πτώση, φτάνοντας στο 20% τον Ιανουάριο του 2022.

Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία (ορεινά-αστικά) είναι και αυτά τα οποία καλούνται να λειτουργήσουν εν μέσω του τρέχοντος πανδημικού κύματος, αντιμετωπίζοντας παράλληλα αυξημένα κόστη λειτουργίας, με το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών να έχουν πολλαπλασιαστεί, σε συνδυασμό με πολύ χαμηλές τιμές πώλησης δωματίων (62 ευρώ κατά μέσο όρο τις εβδομάδες των εορτών).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα των μελετών του ΙΤΕΠ, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, δήλωσε ότι «τα ελληνικά ξενοδοχεία, παρά το βαρύ αποτύπωμα της πανδημίας, συνεχίζουν την προσφορά τους στην απασχόληση, στις επενδύσεις, στα δημόσια έσοδα και την περιφερειακή ανάπτυξη. Τα βασικά οικονομικά μεγέθη που αποτυπώνονται στην έρευνα καταδεικνύουν την ανάγκη για συνέχιση της κρατικής στήριξης, με στοχευμένα πλέον μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητας και τη στήριξη της απασχόλησης».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News