Ηράκλειο: Η ακρίβεια «λυγίζει» τους επαγγελματίες της πόλης

Κρήτη
Ηράκλειο: Η ακρίβεια «λυγίζει» τους επαγγελματίες της πόλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος, που έχει εκτιναχθεί στα ύψη, έχουν λυγίσει τις επιχειρήσεις του Ηρακλείου - Τι δηλώνουν

«Λυγίζουν» οι επαγγελματίες στον νομό Ηρακλείου από τη μεγάλη ακρίβεια που προκαλούν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπη Λεκάκη να καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην υλοποίηση σημαντικών δεσμεύσεων απέναντι στις επιχειρήσεις, με συνέπεια η νέα χρονιά να έχει μπει επιφέροντας ακόμα μεγαλύτερα χτυπήματα σε βάρος των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ αναφέρεται όμως και στις διεκδικήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, καλώντας την κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων για την τόνωση των επιχειρηματιών και γενικότερα της αγοράς.

«Σε ό,τι έχει να κάνει με το ενεργειακό κόστος, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι το κόστος το ενεργειακό αυτή τη στιγμή έχει αυξηθεί περίπου στο 300% από τον Αύγουστο και μετά. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει από τον Αύγουστο και μετά και με τις πρώτες ύλες. Δηλαδή έχουμε μια ανοδική πορεία σχεδόν κάθε εβδομάδα στις τιμές σχεδόν όλων των υλικών. Στην ξυλεία, σε σίδερα, στα αλουμίνια, στα πλαστικά. Παντού αυξήσεις... Και εκτός από τ’ ό,τι επιβαρύνονται από τα μεταφορικά, τα οποία έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα πάρα πολύ, αυξάνονται και λόγω του ενεργειακού κόστους που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη - δεν είναι μόνο στη χώρα μας - με αποτέλεσμα όλες οι πρώτες ύλες που εισάγονται αυτή τη στιγμή να είναι πολύ ακριβές και τα πράγματα που κατασκευάζονται εδώ στο νησί μας, αλλά και στη χώρα να έχουν ένα αρκετά αυξημένο κόστος», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης.

Διαβάστε ακόμη:

Ηράκλειο: Πόσες επιχειρήσεις άνοιξαν και πόσες έκλεισαν μέσα στην πανδημία

Για τη νέα χρονιά μάλιστα ο κ. Λεκάκης μίλησε για προσδοκίες των επαγγελματιών, που δυστυχώς φαίνεται να καταρρέουν και να διαψεύδονται. «Περιμέναμε να ξεκινήσει πολύ καλύτερα, λόγω και της καλής τουριστικής σεζόν την οποία περάσαμε το 2021. Ενώ στην αρχή του Δεκέμβρη βλέπαμε και μια ύφεση της πανδημίας και περιμέναμε ότι θα είχαμε μία καλή σεζόν σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό και με ανακαινίσεις σε κατασκευές σε ξενοδοχεία, για να ξεκινήσει γενικότερα όλη η αγορά και να κινηθούν οι επαγγελματοβιοτέχνες. Δυστυχώς, αυτό δεν επαληθεύεται αυτή τη στιγμή. Είμαστε σε αναμονή. Και οι τουριστικοί πράκτορες και οι ξενοδόχοι περίμεναν και αυτοί ότι θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, αλλά προς το παρόν υπάρχει μια στάση αναμονής για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπη Λεκάκη.

Οι ρυθμίσεις των χρεών

«Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας»

Στο μεταξύ, ούτε και με τις ισχύουσες ρυθμίσεις χρεών, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, μπορούν οι επαγγελματοβιοτέχνες να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες.

«Η προθεσμία για τις 72 δόσεις λήγει τέλος του μήνα ως προς τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας. Αυτό όμως δε φτάνει, διότι οι επαγγελματίες αυτή τη στιγμή έχουν μία πτωτική πορεία στα οικονομικά τους το τελευταίο διάστημα και νομίζω ότι θα χρειαστεί να δοθεί και νέα παράταση, την οποία έχουμε ζητήσει, για να μπορέσουν να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότεροι επαγγελματίες και να αποπληρώσουν τα χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας. Διότι, όπως καταλαβαίνετε, δε σημαίνει ότι έκανες μία ρύθμιση και τελείωσες. Πρέπει να καταβάλλεις και τις τρέχουσες εισφορές και τις ρυθμισμένες, προκειμένου να γίνουν όλα ομαλά».

Στο σημείο αυτό, ο Μπάμπης Λεκάκης σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή η κίνηση είναι πολύ πεσμένη, σχεδόν σε όλους τους τομείς, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, να μην μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και ούτε μπορούν να κάνουν και ρυθμίσεις που να μπορούν να τις τηρήσουν το επόμενο διάστημα».

Τέλος, άλλες προτάσεις που έχουν γίνει από την ΟΕΒΕΝΗ προς την κυβέρνηση είναι: «Λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα και να μειωθεί και ο υψηλός συντελεστής του ΦΠΑ, έτσι ώστε να μη φανούν στον τελικό καταναλωτή οι αυξήσεις στα προϊόντα. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν εισακούστηκε», σύμφωνα με τον Μπάμπη Λεκάκη.

«Υπήρχε μια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να μειωθεί ο ΦΠΑ. Αλλά λόγω του ότι είμαστε ακόμα σε επιτήρηση από τους δανειστές μας, δεν έγινε ακόμα δεκτή η πρόταση της κυβέρνησης».

Διαβάστε ακόμη:

Νέες αντικειμενικές αξίες: Πού «εκτοξεύθηκαν» στην Κρήτη - Οι δημοφιλείς περιοχές και οι ευκαιρίες

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News