Τουρισμός: Μειώνονται οι προκρατήσεις λόγω «Όμικρον» - Τι ισχύει για την Κρήτη

Κρήτη
Τουρισμός: Μειώνονται οι προκρατήσεις λόγω «Όμικρον» - Τι ισχύει για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουριστικοί παράγοντες του νησιού αναφέρουν ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» έφερε τις προκρατήσεις σε μηδενικό επίπεδο, ωστόσο φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες το κλίμα αντιστρέφεται

Σε πτωτικά επίπεδα κινούνται οι προκρατήσεις για τη φετινή τουριστική περίοδο ένεκα της μετάλλαξης «Όμικρον», η οποία έφερε «ανασχηματισμούς» στο τουριστικό προϊόν της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας. Είναι όμως σαφές πως το κλίμα στην τουριστική αγορά είναι πιο βελτιωμένο σε σχέση με πριν από έναν ή δύο μήνες. Όπως επισημαίνουν τουριστικοί παράγοντες, η μετάλλαξη «Όμικρον» έφερε τις προκρατήσεις σε μηδενικό επίπεδο, ωστόσο φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες το κλίμα αντιστρέφεται και ξεκινά και πάλι - έστω και δειλά - μια ροή κρατήσεων.

Ο βασικός λόγος, όπως υποστηρίζουν, είναι τα νέα επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, στη βάση των οποίων καταδεικνύεται πως η μετάλλαξη «Όμικρον» δεν είναι τόσο επικίνδυνη, πράγμα που σημαίνει ότι οι τουρίστες θα έχουν θετικότερη ψυχολογία για να κινηθούν.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα τουριστική περίοδος ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Η τουριστική περίοδος 2021 άφησε θετικό αποτύπωμα, καθώς σε πολλές περιοχές - με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κρήτη - η τουριστική κίνηση και οι αφίξεις σημείωσαν ποσοστό της τάξης του 70% σε σχέση με το 2019. Αυτό σήμαινε ουσιαστικά πως το καλοκαίρι του 2020 μας άφησε πίσω και μια νέα εποχή ανέτειλε, κατά την οποία ο τουρισμός στην Κρήτη θα αποτελέσει τη βαριά βιομηχανία του νησιού.

Το θετικό κλείσιμο της περυσινής τουριστικής περιόδου συνεχίστηκε με ένα θετικό άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου. Οι προκρατήσεις έκαναν σαφές πως το καλοκαίρι του 2022 θα ήταν αντίστοιχο με το καλοκαίρι του 2019. Η εμφάνιση, όμως, της μετάλλαξης “Όμικρον” άλλαξε τα δεδομένα. Η νέα μετάλλαξη που ήρθε από την Μποτσουάνα προκάλεσε τρόμο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, με αποτέλεσμα πολλοί δυνάμει επισκέπτες να αναθεωρήσουν τις αρχικές τους σκέψεις και να μην προβούν τελικά σε προκράτηση. Ο φόβος για μια πιο επικίνδυνη μετάλλαξη, σε συνδυασμό με την άγνωστη αποκωδικοποίησή της, μετέβαλε την τουριστική συμπεριφορά. Οι προκρατήσεις για τους μήνες του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη ήταν σχεδόν μηδενικές, πράγμα που σήμαινε πως το τουριστικό προϊόν της Κρήτης για το επόμενο έτος (2022) τίθετο σε απειλή.

Ποια είναι η κατεύθυνση των προκρατήσεων για το νέο έτος

Η επιστημονική γνώση μέχρι στιγμής έχει αποφανθεί πως η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι μεν πιο μεταδοτική, αλλά την ίδια στιγμή λιγότερο επικίνδυνη για τους ανθρώπους.

Τα ευρήματα αυτά δημιούργησαν ένα πιο βελτιωμένο κλίμα, όπως επισημαίνουν τουριστικοί παράγοντες. Ο ξενοδόχος-τουριστικός πράκτορας Μιχάλης Βαμιεδάκης υποστηρίζει πως υπάρχει θετική ατμόσφαιρα στην τουριστική αγορά αλλά μέχρι και τη δεδομένη στιγμή τα πράγματα είναι αναιμικά.

«Με το σταγονόμετρο βλέπουμε προκρατήσεις. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η κανονική ροή των κρατήσεων. Απλά, υπάρχει ένα βελτιωμένο κλίμα και μια συγκρατημένη αισιοδοξία, πως, μόλις τελειώσει το κύμα της μετάλλαξης “Όμικρον” που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου-μέσα Φεβρουαρίου, τότε αναμένεται να ξεκινήσει μια πιο δυνατή ροή κρατήσεων. Προς το παρόν, τα επίπεδα των κρατήσεων είναι αρκετά χαμηλά. Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι δύο μήνες που πήγαν αρκετά καλά σε επίπεδο προκρατήσεων. Τους επόμενους δύο μήνες, όμως (Νοέμβριος-Δεκέμβριος), ήταν μηδενικές οι προκρατήσεις και τώρα κάτι ξεκινάει να κινείται. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι πιο θετική σε σχέση με πριν από ένα μήνα. Όλοι πιστεύουν πως μόλις αποκλιμακωθεί η πίεση εξαιτίας της “Όμικρον” και πιο συγκεκριμένα την περίοδο μέσα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, τότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα», υποστήριξε ο κ. Βαμιεδάκης.

Στην ίδια γραμμή κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος υπογράμμισε: «Είναι αρκετά νωρίς να εκτιμήσουμε τις προκρατήσεις. Αυτή τη στιγμή, σαφώς το κλίμα είναι πιο βελτιωμένο σε σχέση με πριν από ένα ή δύο μήνες, αλλά σίγουρα είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Όσο περνάνε οι μέρες, θα έχουμε καλύτερα στοιχεία. Τέλη Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι προκρατήσεις» .

Αναμένεται παράταση - Δειλό αλλά αισιόδοξο το ξεκίνημα 

Ο πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, υποστήριξε πως οι ξενοδόχοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν παράταση για την περίοδο των προκρατήσεων. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως με το άκουσμα ευχάριστων ειδήσεων και εξελίξεων (πτώση κρουσμάτων, μειωμένοι θάνατοι σε σχέση με τη μετάλλαξη «Δέλτα», τέλος της πανδημίας «Όμικρον» από Μάρτιο), οι προκρατήσεις και οι τουριστικές αφίξεις θα είναι πιο δυναμικές.

«Δειλά-δειλά έχουν ξεκινήσει κάποιες κρατήσεις αυτόν τον μήνα (Ιανουάριο). Και ιδίως μετά την κοινοποίηση της είδησης πως οι ασθενείς με COVID δε νοσούν σοβαρά όσο εξαπλώνεται η μετάλλαξη “Όμικρον” και ότι θα μειωθούν αναπόφευκτα τα κρούσματα. Αρχίζουν και έρχονται κρατήσεις, όχι όμως σε μεγάλο όγκο. Θέλουμε δουλειά. Θέλουμε χρόνο, αλλά οι κρατήσεις δε θα χαθούν. Επειδή οι προκρατήσεις έχουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που πρέπει να γίνουν (τέλη Ιανουαρίου), οι περισσότεροι ξενοδόχοι θα δώσουν παράταση για ένα μήνα ακόμη. Σκοπός είναι να μη χαθούν οι προκρατήσεις και μόλις τα νέα γίνουν ευχάριστα θα υπάρξουν δυναμικές αφίξεις. Προς το παρόν, τα πράγματα είναι αναιμικά», αναφέρει ο κ. Βλατάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News