Οικονομία

Χρέη πανδημίας: Εκπνέει ο χρόνος για τη ρύθμιση οφειλών

Λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν για τις επιχειρήσεις από την εποχή της πανδημίας ώστε να μεταφέρουν τις ρυθμισμένες οφειλές τους σε 36 ή 72 δόσεις

Στις 26 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των «κορωνοχρεών» (των χρεών δηλαδή που δημιουργήθηκαν για τις επιχειρήσεις από την εποχή της πανδημίας), ώστε να μεταφέρουν τις ρυθμισμένες οφειλές τους από την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Παρ’ όλα αυτά, η συμμετοχή παραμένει χαμηλή, καθώς, από τους περίπου 820.000 οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες έχουν υποβάλει αίτηση, και συγκεκριμένα λιγότεροι από 40.000.

Οι «χαμηλές ταχύτητες» που καταγράφονται στη ρύθμιση αλλά και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στην αγορά και ειδικά στον κλάδο της εστίασης βάζουν στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου το θέμα της επιμήκυνσης του χρονικού περιθωρίου ένταξης στη ρύθμιση των «κορωνοχρεών» τουλάχιστον μέχρι να λήξουν τα περιοριστικά μέτρα και επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά.

Με βάση την ισχύουσα προθεσμία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν έως την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου να υποβάλουν αίτηση στην εφορία εντάσσοντας τα ποσά που χρωστούν στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 έντοκων δόσεων με χαμηλό επιτόκιο (2,5%). Τα λεγόμενα «κορωνοχρέη» υπολογίζονται σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ και δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 για πάνω από 800.000 φορολογούμενους.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

  • 785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • 195 φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι κυρίως μισθωτοί που τέθηκαν σε αναστολή και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια.
  • 455 νομικά πρόσωπα.

Ειδικότερα, στη ρύθμιση 36-72 δόσεων υπάγονται οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ/Ελεγκτικά Κέντρα από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021. Πιο συγκεκριμένα αφορά:

- Φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες πληγέντες λόγω COVID,

- Νομικά πρόσωπα/οντότητες πληγέντες/πληγείσες λόγω COVID,

- Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες με αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021 λόγω COVID,

- Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021 λόγω COVID,

- Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης “ΣΥΝ-Εργασία” για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021,

- Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων COVID-19 και

- Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1/3/2020 έως 31/7/2021.

Όπως προαναφέρθηκε, οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους - συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων - έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους - συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων - άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Οι οφειλές που ρυθμίζονται

Χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού

Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα, κ.τ.λ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

  • Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που έχουν καταστεί ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα εντός του Ιουλίου.
  • Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές.
  • Ο φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι.
  • Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Εξαιρούνται οι οφειλές από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή εκείνες που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών, καθώς και οι δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

(φωτογραφία pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια