Οικονομία

Τα έξι λάθη που κάνουν οι 30αρηδες με τα λεφτά τους

Τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι 30αρηδες κατά το πρώην στέλεχος της JP Morgan, Anne Lester

Η δεκαετία των 30 αποτελεί για τους περισσότερους μια από τις πιο καθοριστικές περιόδους στην επαγγελματική τους ζωή και εν ταυτώ την οικονομική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με την Anne Lester, πρώην στέλεχος της JP Morgan Asset Management, με ειδίκευση στις λύσεις συνταξιοδότησης, οι άνθρωποι που διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με την διαχείριση του κεφαλαίου τους και να κάνουν σοφή χρήση των εισοδημάτων τους.

Ειδικότερα, η κ. Lester στέκεται στα έξι λάθη τα οποία συχνά κάνουν οι 30αρηδες εφιστώντας τους την προσοχή στα κάτωθι:

Απουσία λογαριασμού για «έκτακτες ανάγκες»

Η ύπαρξη ενός λογαριασμού έκτακτης ανάγκης αποτελεί το «κλειδί» ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον δυσάρεστες οικονομικές καταστάσεις. Ως αναφέρει η κ. Lester, σχετικά με το μέγεθος του εν λόγω «κουμπαρά», το ποσό θα πρέπει ιδανικά να καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης του ατόμου για 3 έως 6 μήνες, σε περίπτωση που παρουσιαστεί η όποια δυσκολία, όπως η απώλεια εργασίας ή η καταβολή έκτακτων ιατρικών εξόδων. Είναι φρόνιμο τα χρήματα αυτά να έχουν τοποθετηθεί σε κάποιο αποταμιευτικό και όχι επενδυτικό λογαριασμό, σχολιάζει το πρώην στέλεχος της JP Morgan, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα, χωρίς να επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις της αγοράς.

Απουσία ασφάλισης

Είναι σύνηθες πολλοί να αποφεύγουν την ασφάλιση σε αυτές τις ηλικίες, μιας και φαίνεται να μην τους αρέσει η ιδέα να πληρώνουν για κάτι που ελπίζουν να μην χρησιμοποιήσουν ποτέ. Όμως, μία ιατρική ανάγκη ή ένα ατύχημα μπορεί να αλλάξουν εντελώς την οικονομική τροχιά και κατάσταση κάποιου.

Η ελάχιστη καταβολή σε χρέη υψηλών επιτοκίων

Προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί κατά την Anne Lester, η αποπληρώσει χρεών με υψηλό επιτόκιο, όπως καταναλωτικά- φοιτητικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, με την ίδια να συστήνει να περιμένουν τα χρέη με χαμηλότερα επιτόκια, όπως επί παραδείγματι, τα  στεγαστικά δάνεια ή τα δάνεια  αυτοκινήτου.

Σπίτια δυσανάλογα ακριβά των εσόδων

Δεδομένων των εξαιρετικά υψηλών τιμών στην αγορά ακινήτων ανά την υφήλιο, πολλοί καταλήγουν να παίρνουν μεγαλύτερα στεγαστικά δάνεια από ό,τι αρχικά υπολόγιζαν. Όμως, κανείς πρέπει να συνυπολογίζει και τα έξοδα που θα προκύψουν όταν έχει το δικό του σπίτι, όπως τις έκτακτες επισκευές κτλ.

Απουσία «κουμπαρά» για την συνταξιοδότηση

«Όταν κάποιος βρίσκεται στα τριάντα του, η συνταξιοδότηση φαίνεται μια υπόθεση μάλλον μακρινή» εξηγεί η κ. Lester, παρόλα αυτά όμως  κάθε επένδυση που κάνει κάποιος σε αυτή την ηλικία, έχει 10 ή 20 επιπλέον χρόνια για να αποδώσει, σε σχέση με εκείνες που θα γίνουν στα 40 ή στα 50, όταν οι περισσότεροι αρχίζουν να σκέφτονται τη συνταξιοδότησή τους.

Μην «φροντίσετε» για τα παιδιά σας πριν «φροντίσετε» για εσάς

Είναι γεγονός πως μετά που κάποιος αποκτά την ιδιότητα του γονέα, βάζει τις ανάγκες του πίσω από εκείνες των παιδιών του. Από την άλλη, το να διασφαλίζει κάποιος το κόστος των σπουδών των παιδιών του, παραδείγματος χάριν, πριν την συνταξιοδότηση του, αποτελεί ένα «τεράστιο λάθος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Anne Lester.

Με την ίδια να σημειώνει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι κάποιος να πληρώσει για το Πανεπιστήμιο, όπως η λήψη υποτροφιών ή η επιλογή λιγότερο κοστοβόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσει μια «ασφαλή» συνταξιοδότηση, πέραν του να κάνει οικονομία.

Με πληροφορίες από CNBC

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια