Επίδομα 250 ευρώ: Πάνω από 160.000 συνταξιούχοι δεν το έλαβαν - Γιατί κόπηκαν

Οικονομία
Επίδομα 250 ευρώ: Πάνω από 160.000 συνταξιούχοι δεν το έλαβαν - Γιατί κόπηκαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για εμπαιγμό καταγγέλλει την κυβέρνηση το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

Πάνω από 165 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έλαβαν το επίδομα των 250 ευρώ που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στις 22 Νοεμβρίου του 2021.

Σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις που ήθελε να προσεγγίζουν τις 830.000 όσοι συνταξιούχοι θα λάμβαναν το σχετικό επίδομα, τελικά οι ωφελούμενοι ήταν περίπου 634.027, δηλαδή σχεδόν 200.000 λιγότεροι.

Όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΥΣΙ), η κυβέρνηση γνώριζε πως οι δικαιούχοι θα ήταν πολύ λιγότεροι και ζητά την επαναφορά της διάταξης του Μαΐου του 2019 για χορήγηση 13ης σύνταξης κάθε Μάιο σε όλους τους συνταξιούχους, που είχε ψηφίσει τότε η Νέα Δημοκρατία αλλά το κατήργησε όταν έγινε κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Δίκτυο, έτσι «εκλάπη» 1,1 δισ. που προοριζόταν για αυτό τον σκοπό, «προκειμένου να πουλήσουν επί της ουσίας την επικουρική σύνταξή μας για τη δημιουργία του νέου ταμείου».

Αιτία του περιορισμένου αριθμού των δικαιούχων, όπως εν τέλει αποδεικνύεται είναι τα κριτήρια που τέθηκαν για την επιλογή τους.

Σύμφωνα με αυτά,

  • ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα των 7.200 ευρώ 
  • 14.400 ευρώ το οικογενειακό
  • το όριο της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ,
  • κύρια σύνταξη έως τα 600 ευρώ, σε συνδυασμό με επικουρική 450 ευρώ

«άφησαν εκτός» επιδόματος 165.000 χιλιάδες συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Δικτύου γίνεται λόγος για «εμπαιγμό δίχως τελειωμό που βιώνουν από τον κ. Μητσοτάκη οι δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν μέχρι και το “επίδομα πείνας” των 250 ευρώ!». Όπως αναφέρεται, ο ΕΦΚΑ τούς προτείνει να υποβάλουν ένσταση μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, μπας και δικαιωθούν, έστω και ετεροχρονισμένα. Τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο ΕΝΔΥΣΙ τη χαρακτηρίζει μια «αδιανόητη ταλαιπωρία για ανθρώπους που λαμβάνουν συντάξεις στα επίπεδα των 170-500 ευρώ και δεν έχουν ούτε να πληρώσουν τα φάρμακά τους, αλλά και ούτε τις απανωτές ανατιμήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, που εκφράζουν «την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό» τους γι’ αυτή «τη μόνιμη (πια) κοροϊδία» σε βάρος τους, είναι δεκάδες. Επιπλέον, η συγκεκριμένη εξέλιξη λογίζεται στην ανακοίνωση ως «ντροπή», καθώς εν μέσω βαρυχειμωνιάς, πανδημίας και ακρίβειας οι χαμηλοσυνταξιούχοι στερούνται ακόμα και ένα ελάχιστο ποσό στήριξης που τους είναι απαραίτητο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι «ανασφάλιστος υπερήλικας με σύνταξη του ΟΠΕΚΑ 170 ευρώ τον μήνα δεν πήρε το επίδομα των 250 ευρώ!».

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απαριθμεί, στη συνέχεια, τις εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, με σκοπό να συγκεκριμενοποιήσει τους - όπως τους χαρακτηρίζει – «μεγάλους χαμένους» του επιδόματος- “φάντασμα”:

«Στις 22 Νοεμβρίου 2021, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους. Το επίδομα ήταν 250 ευρώ και θα υπήρχε προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε μέλος οικογένειας. Με δική του δήλωση αναφέρθηκε σε “800.000 συμπολίτες μας που θα δουν μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξη”. Πρόσθεσε, δε, ότι το ίδιο επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 άτομα με αναπηρία. Η εκτίμηση για το συνολικό ποσό του βοηθήματος ήταν αρχικά 210 εκατ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό όμως εγγράφηκαν 203 εκατ. ευρώ.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2021 το υπουργείο Εργασίας, με επίσημο δελτίο Τύπου, ενημερώνει για τις εβδομαδιαίες καταβολές. Εκεί αναφέρει ότι την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου θα καταβαλλόταν η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε 634.027 δικαιούχους. Το συνολικό ποσό προσεγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ».

«Απόλυτη κοροϊδία»

«Κύριε Μητσοτάκη, από την αρχή γνωρίζατε ότι, βάζοντας το τεκμαρτό εισόδημα ως κριτήριο, οι 800.000 που ανακοινώσατε ήταν καθαρά για δημιουργία εντυπώσεων και ότι το ποσό καθώς και οι δικαιούχοι θα ήταν πολύ λιγότεροι!», αναφέρει με καυστικό τρόπο η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Όπως γίνεται αντιληπτό, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ο πρωθυπουργός “έπεσε έξω” περίπου 165.973 άτομα! Ουσιαστικά, έμεινε εκτός επιδόματος πάνω από το 20% των χαμηλοσυνταξιούχων. Όσων η ίδια η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει! Μιλάμε για απόλυτη κοροϊδία», προσθέτει η ανακοίνωση, ενώ απευθύνει κάλεσμα στο υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ να σταματήσουν «εδώ και τώρα» τον εμπαιγμό με την υποβολή ενστάσεων, καθώς «δεν είναι δυνατόν να βάζουν τους χαμηλοσυνταξιούχους να υποβάλλουν ενστάσεις για να βρείτε εσείς το δήθεν λάθος σας». Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να επαναφέρει τη διάταξη που είχε ψηφιστεί τον Μάιο του 2019 με τον Νόμο 4611 αρθ. 120, που έδινε 13η σύνταξη κάθε Μάιο σε όλους τους συνταξιούχους, και τον οποίο κατάργησε επί υπουργίας Βρούτση η κυβέρνηση, παρότι η ίδια τον είχε τότε ψηφίσει!

Έπειτα υπογραμμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει και είχε δώσει 1,1 δισ. για τη 13η σύνταξη του Μαΐου και υποστηρίζεται ότι τα συγκεκριμένα χρήματα «τα έκλεψαν από τους συνταξιούχους καταργώντας τη συγκεκριμένη διάταξη, προκειμένου να πουλήσουν επί της ουσίας την επικουρική σύνταξή μας, για τη δημιουργία του νέου ταμείου (οι συνταξιούχοι έχασαν για το 2020 και το 2021... 2,2 δισ.)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News