Οικονομία

Η αξία των βιολογικών προϊόντων – Τι αναφέρουν οι φορείς της Κρήτης

Την επιθυμία να βλέπει περισσότερα βιολογικά τρόφιμα στα ράφια της λιανικής και λιγότερο έτοιμο φαγητό εξέφρασε ο νέος υπουργός Γερμανίας - Ποια είναι η άποψη των τοπικών φορέων

Υψηλότερες τιμές στο «ράφι» αντί για... «τιμές ευκαιρίας» θα προτιμούσε να βλέπει στο εξής ο νέος υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Τζεμ Οζντεμίρ. Την επιθυμία του αυτή την εξέφρασε μιλώντας στην εφημερίδα “Bild am Sonntag”. Ο προερχόμενος από το Κόμμα των Πρασίνων πολιτικός δήλωσε, επίσης, ότι προσδοκά να δει περισσότερα βιολογικά τρόφιμα και λιγότερο έτοιμο φαγητό στα ράφια της λιανικής.

«Δεν περίμενα να μάθω κάτι τέτοιο. Πραγματικά με εκπλήσσει. Εννοείται ότι συμφωνώ και επαυξάνω», ήταν η αντίδραση του προέδρου του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρου Αλέκου Στεφανάκη, που τόνισε ότι τα φυτικά και ζωικά τρόφιμα που παράγονται σήμερα από τους αγροτοκτηνοτρόφους της Ευρώπης, και κυρίως βέβαια της Ελλάδας, «διακινούνται στους καταναλωτές σε τιμές καταστροφικές για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων!».

Αναλυτικότερα και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της “Bild am Sonntag”, ο κ. Οζντεμίρ ζήτησε υψηλότερες τιμές για τα τρόφιμα και τα γεωργικά αγαθά, εξηγώντας ότι «οι χαμηλές τιμές οδηγούν τις εκμεταλλεύσεις στην καταστροφή, εμποδίζουν τη βελτίωση της ευζωίας των ζώων, προωθούν την εξαφάνιση ειδών και ρυπαίνουν το κλίμα».

Όπως ξεκαθάρισε, ο ίδιος σκοπεύει να αλλάξει αυτή την εικόνα. «Η τιμή των τροφίμων πρέπει να αντικατοπτρίζει την οικολογική αλήθεια», συμπλήρωσε.

Η αύξηση του ποσοστού των εδαφών της Γερμανίας, που αφιερώνονται στη «βιολογική καλλιέργεια», από το σημερινό 10% σε 30% έως το 2030, είναι ένας από τους διακηρυγμένους στόχους του νέου κυβερνητικού συνασπισμού που ηγείται της Γερμανίας, όπως αυτός διατυπώθηκε στην πρόσφατα υπογεγραμμένη - και από τους Πρασίνους – προγραμματική συμφωνία.

Παρότι οι νέες τοποθετήσεις του Οζντεμίρ είναι σύμφωνες με την ατζέντα των Πρασίνων, έρχονται σε μια εποχή που ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό τριών δεκαετιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2020, οι Γερμανοί καταναλωτές πληρώνουν ήδη περισσότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, μια αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση ενδέχεται να επιβαρύνει δυσανάλογα τις πιο φτωχές ομάδες της κοινωνίας.

Η Paritatische Gesamtverband, μια ομοσπονδία που συνενώνει χιλιάδες γερμανικές οργανώσεις κοινωνικής πρόνοιας, ζητά τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα να λαμβάνουν αποζημίωση για τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ypaithros.gr αναφορικά με τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Γεωργίας.

Η κατανάλωση του κρέατος στον κόσμο

Την ίδια ώρα, λεπτομερή δεδομένα από το 2000 έως το 2019, με σκοπό να καταγράψει ποιες χώρες αυξάνουν και ποιες μειώνουν την κατανάλωση κρέατος, αξιοποίησε πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Animals”.

Τα αποτελέσματά της αποκαλύπτουν ότι πολλές χώρες ίσως έχουν ήδη φτάσει στη μέγιστη δυνατή κατανάλωση κρέατος και, άρα, δεν υπάρχουν περιθώρια αύξησης. Ωστόσο, υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις συνεχιζόμενης ανοδικής τάσης σε πολλά από τα οικονομικά αναπτυσσόμενα κράτη.

Συγκεντρώνοντας στοιχεία από 35 χώρες, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν το παραπάνω συμπέρασμα όταν αποπειράθηκαν να συσχετίσουν το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) με την κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος.

Εκεί εντόπισαν μια άμεση σχέση μεταξύ της αυξανόμενης κατανάλωσης και του αυξανόμενου πλούτου στις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά καμία συσχέτιση στις χώρες με υψηλότερο εισόδημα.

Μεταξύ 2000 και 2019, η μελέτη διαπιστώνει ότι συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές τάσεις κρέατος. Ενδεικτικά, μέσα σε αυτό το διάστημα το μερίδιο του βοδινού στην παγκόσμια κατανάλωση κρέατος συρρικνώθηκε κατά 3,9%, πέφτοντας από το 22,8% στο 18,9%.

Το 2019, τα πουλερικά παρείχαν το πιο δημοφιλές κρέας στον κόσμο (περίπου 43% επί της συνολικής κατανάλωσης), ακολουθούμενα από το χοιρινό (33%), το προαναφερθέν βοδινό και, τέλος, το αιγοπρόβειο κρέας (5%).

«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν τη φυσιολογική ανάγκη του ανθρώπου, εκεί που του δίνεται η οικονομική δυνατότητα, να ξεπεινάσει και να χορτάσει με τα τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας. Και αναφέρομαι στα τρόφιμα που έχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά και αμινοξέα, που αυτά είναι τα ζωικά. Άρα, οι άνθρωποι προσπαθούν να ισορροπήσουν τη διατροφή, βάζοντας στο τραπέζι τους το κρέας, και δε μιλάμε σε καμία περίπτωση για κατάχρηση. Και μιλάμε πάντα για καθαρό κρέας», αναφέρει ο Αλέκος Στεφανάκης.

Καταλήγοντας, αναφερόμενος στην τελευταία θέση που έχει η κατανάλωση του αιγοπρόβειου κρέατος, ο Αλέκος Στεφανάκης λέει: «Τα πουλερικά τώρα θα απογειωθούν και ακολουθούν τα χοιρινά. Και ασφαλώς λόγω του γάλακτος τα βοδινά πάντα θα υπάρχουν. Κύρια δύναμη δεν είναι οι αίγες και τα πρόβατα. Αυτά είναι στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις ορεινές χώρες όπου δεν μπορεί να υπάρξει αγελαδοτροφία, όπως είναι η Κρήτη. Άρα, δεν είναι στην κουλτούρα των άλλων Ευρωπαίων. Δεν πειράζει. Ας μας αφήσουν εμάς ήσυχους να μπορούμε το κρέας από τα αμνοερίφια να το καταναλώνουμε. Να μην το πετάμε».

Αλέκος Στεφανάκης: «Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο»

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, δηλώνει ότι τον εξέπληξε ευχάριστα ο νέος υπουργός της Γερμανίας, ενώ οι δηλώσεις του κ. Οζντεμίρ στην πραγματικότητα ωφελούν περισσότερο τις χώρες του Νότου που παράγουν τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα για τα οποία γίνεται η αναφορά και λιγότερο τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Δύσης και του Βορρά, που δραστηριοποιούνται περισσότερο στη βιομηχανία και λιγότερο στον πρωτογενή τομέα.

«Μιλάμε για τα ωφέλιμα τρόφιμα για τον άνθρωπο, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και το κρέας, αλλά, δυστυχώς, οι τιμές τους είναι εξευτελιστικές και όντως έχει απόλυτο δίκιο ο Γερμανός υπουργός ότι αυτή η τακτική, οι μεταποιητικές δηλαδή βιομηχανίες να πληρώνονται σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, είναι απαράδεκτη. Διότι ένα τρόφιμο υγιεινό, ασφαλές, χωρίς κινδύνους, που έχει παραχθεί με διαδικασίες που προστατεύουν το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, έχει ένα κόστος το οποίο δεν καλύπτεται ούτε για αστείο. Δηλαδή, η προσφορά 2 ευρώ το κιλό του κρέατος του κοτόπουλου είναι αστεία. Δε μιλάμε για ακρίβεια. Μιλάμε για καταστροφή του πρωτογενούς τομέα».

Και συνεχίζοντας, ο Αλέκος Στεφανάκης λέει τονίζει πως «δε γίνεται να συζητούμε ότι η τιμή των 70-80 λεπτών ή 1 ευρώ το κιλό του πρόβειου γάλακτος, που με τέσσερα κιλά φτιάχνουμε ένα κιλό φέτα, είναι μια τιμή ακριβή. Το πραγματικό κόστος για την παραγωγή του γάλακτος είναι 1,50 ευρώ».

Στο σημείο αυτό, σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Γεωργίας για τα βιολογικά προϊόντα, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης απαντά: «Δεν είναι ακριβά τα βιολογικά προϊόντα. Και σήμερα, αυτό που ξεχνάει ο καταναλωτής είναι ότι δεν έχει κάτσει να σκεφτεί τι καθορίζει την υγεία του. Σήμερα πληρώνει πανάκριβα διάφορα σύνθετα τρόφιμα και σε εξευτελιστικές τιμές αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα με τεράστια διατροφική αξία. Και όταν μιλάμε για βιολογικά προϊόντα, αναφερόμαστε σε τρόφιμα που δεν έχουν χημικούς κινδύνους. Άρα, συμφωνώ απόλυτα με αυτά που δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας και ως προς τα βιολογικά προϊόντα».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια