Οικονομία

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ξεκινά, ποιες συσκευές αφορά – Αναλυτικά οι δικαιούχοι

Τι ανέφερε για την επιδότηση ρεύματος ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας - Στα πρότυπα του Εξοικονομώ το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών

Μια πρώτη εικόνα για το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών έδωσε ο Κώστας Σκρέκας την Κυριακή 9 Ιανουαρίου, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η πλατφόρμα να λειτουργήσει εντός του α' εξαμήνου του 2022. Το πρόγραμμα θα αφορά όλα τα νοικοκυριά με κριτήρια προτεραιοποίησης.

«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των παλιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών οι οποίες και καταναλώνουν ρεύμα και δεν αποδίδουν αυτό που θα έπρεπε να αποδίδουν. Άρα δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε το κόστος του λογαριασμού, θα προστατεύσουμε το περιβάλλον αλλά βέβαια και να έχει μία καλύτερη οικοσυσκευή. Το επόμενο διάστημα θα εξειδικευτεί το πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Το πρόγραμμα θα αφορά τα ενεργοβόρα κλιματιστικά, καθώς πολλές είναι οι πολυκατοικίες και τα σπίτια που έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους εδώ και πολλά χρόνια. «Θα πρέπει αυτό που αντικαθιστούμε να είναι χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης από το νέο το οποίο αγοράζουμε», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Εκτός από τα κλιματιστικά και τα ψυγεία είναι συσκευές οι οποίες αναμένονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα. «Ένα παλιό ψυγείο μπορεί να καταναλώνει πολύ ενέργεια και πάλι να μην παρέχει την ψύξη που χρειάζονται τα προϊόντα», επεσήμανε ο ίδιος.

Αποκάλυψε επίσης πως «αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται ο οδηγός του προγράμματος. Θα μπούνε κουζίνες, πλυντήρια και άλλες οικοσυσκευές που φαίνεται ότι είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται πολύ και καταναλώνουν ενέργεια».

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ως δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όλα τα νοικοκυριά με κριτήρια τα οποία αναμένονται να συγκεκριμενοποιηθούν το ερχόμενο διάστημα.

«Δικαιούχοι θα είναι όλα τα νοικοκυριά. Θα υπάρχουν βέβαια κριτήρια προτεραιοποίησης και ιεράρχησης ώστε να υπάρχει μία σειρά», ανέφερε.

«Ένα ευάλωτο νοικοκυριό θα χρειαστεί μία μεγαλύτερη επιδότηση, να παίρνει περισσότερα μόρια. Αυτό είναι κάτι που θα εξειδικευτεί, θέλουμε το πρόγραμμα να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο με το άνοιγμα της πλατφόρμας», τόνισε, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα στα πρότυπα του εξοικονομώ.

Επιδότηση ρεύματος

Σε σχέση με την επιδότηση ρεύματος ο κ. Σκρέκας τόνισε πως «Η έκπτωση θα αναγράφεται στην 1η σελίδα των λογαριασμών. Ακόμη δεν φαίνονται σε όλους. Θα φανούν όμως στους εκκαθαριστικούς». Τόνισε πως η επιδότηση «για τις επιχειρήσεις θα εφαρμοστεί από 1/1».

Εξήγησε ακόμα: «Θα καλύπτουμε το 50% της αύξησης στις επιχειρήσεις. Ειδικά για τους φούρνους επιδοτούμε και με 30€ στο φυσικό αέριο. Είμαστε μπροστά σε τεράστιο κύμα αυξήσεων εισαγόμενο».

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια