Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιες μειώνουν τον φόρο – Τι αλλάζει φέτος

Οικονομία
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιες μειώνουν τον φόρο – Τι αλλάζει φέτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες αποδείξεις από επαγγέλματα θα δίνουν έκπτωση φόρου - Αναλυτικά παραδείγματα

Σε περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών δίνοντας σειρά κινήτρων προσανατολίζεται φέτος το υπουργείο Οικονομικών, προσφέροντας ακόμη και έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ, χρηματικά έπαθλα έως 100.000 ευρώ, επιχειρώντας να περιορίσει το κενό ΦΠΑ που φτάνει τα 5,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περιγράφονται οι αλλαγές που εφαρμόζονται για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 με στόχο την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου στους φορολογουμένους, θα περιλαμβάνονται: δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Με βάση το συγκεκριμένο μέτρο οι φορολογούμενοι που θα ζητούν και θα παίρνουν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.

Αποδείξεις τριών «ταχυτήτων»

Με τις νέες ρυθμίσεις στο καθεστώς των e-αποδείξεων το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:

  • e-αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος

Στην συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές πληρωμές (κάρτα, e-banking κλπ) που θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου, με ανώτατο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που δεν θα πιάσουν το στόχο απειλούνται με έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που θα λείπουν.

Έτσι, αν ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών συνολικού ύψους 5.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 25% του ετησίου εισοδήματός του, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 5% του ετησίου εισοδήματός του, δηλαδή 220 ευρώ.

Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται τα περισσότερα έξοδα των νοικοκυριών όπως τρόφιμα, ποτά, καπνός, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, οικιακές συσκευές, βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης, λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και κοινοχρήστων, ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία, κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα κ.α.

  • e-αποδείξεις που δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου

Η ρύθμιση εφαρμόζεται για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 και προβλέπει ότι από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το ποσό εισοδήματος που αφαιρείται δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.

Η λίστα με τα επαγγέλματα: δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

  • e-αποδείξεις που μετρούν διπλά

Τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Για παράδειγμα μια αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News