Κρήτη: Σχεδόν σε τιμές κόστους τα αμνοερίφια – Καταγγελίες για αισχροκέρδεια τα Χριστούγεννα

Κρήτη
Κρήτη: Σχεδόν σε τιμές κόστους τα αμνοερίφια – Καταγγελίες για αισχροκέρδεια τα Χριστούγεννα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εισαγωγές και ελληνοποιήσεις μείωσαν σημαντικά τις τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους - Καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας στην Κρήτη την περίοδο των Χριστουγέννων

Ένα «μαγικό ραβδάκι» έριξε τις τιμές παραγωγού των αμνοεριφίων στην Κρήτη. Εισαγωγές και ελληνοποιήσεις ξένων αρνιών κρύβονται πίσω από αυτό το «ραβδάκι». Την καταγγελία αυτή έκανε, χθες Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της 20μελούς ομάδας κτηνοτρόφων για την ανασύσταση του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης. Μάλιστα, έκανε λόγο για φαινόμενα αισχροκέρδειας στην Κρήτη μέσα στα Χριστούγεννα, από κρεοπωλεία που, ενώ η τιμή παραγωγού έφτανε τα 6,5 ευρώ το κιλό στο αρνάκι γάλακτος, στα τσιγκέλια τους ο καταναλωτής δεν το έβρισκε κάτω από 12 με 13 ευρώ το κιλό.

«Δεν πιστεύω ότι λειτούργησε σωστά η αγορά. Θεωρώ ότι αυτό που έγινε στη συνέχεια, να πέσουν τόσο γρήγορα οι τιμές που απολαμβάναμε στα αιγοπρόβατά μας, ήταν αποτέλεσμα εισαγωγών και ελληνοποιήσεων στη χώρα μας», κατήγγειλε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τζουλιαδάκης, μιλώντας χθες Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, στη «ΝΚ». Όσο για το σενάριο Πεβερέτου, σύμφωνα με το οποίο η ζημιά έγινε όταν γύρισαν από την Ιταλία, επειδή ναυάγησε η εμπορική συμφωνία, 12 νταλίκες με 3.000 αμνοερίφια, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης δεν αρνείται ότι μπορεί πράγματι αυτή η περίπτωση να έχει σημειωθεί, ακριβώς όπως μας την περιέγραφε σε πρόσφατο δημοσίευμά μας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Όμως, τονίζει κατηγορηματικά ότι αυτή η ποσότητα δεν ήταν αρκετή για να ρίξει τόσο γρήγορα και απότομα τις τιμές, από τα 6,5 ευρώ το κιλό στα 5 ευρώ το κιλό.

«Για μας αυτή η τιμή που ισχύει σήμερα ισοδυναμεί με “θάνατο”», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Αν ήθελαν, μπορούσαν»

Όσο για την επιδότηση στις ζωοτροφές, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης ανέφερε πως «αν ήθελαν, μπορούσαν. Εμείς είχαμε προτείνει να ληφθούν υπόψη τα τιμολόγια αγοράς των ζωοτροφών για το έτος 2020. Και ανάλογα με τη διαφορά της τιμής που υπάρχει από τότε μέχρι σήμερα, να έπαιρνε ο κάθε κτηνοτρόφος το 30% αυτής. Είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος. Αλλά προφανώς δεν υπάρχει η πολιτική βούληση», καταλήγει ο πρόεδρος της ομάδας για την ανασυγκρότηση του ΣΕΚΝΗ Γιώργος Τζουλιαδάκης.

«Άφαντη η οικονομική στήριξη»

Παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις ζωοτροφές

Στο μεταξύ, «φρούδες οι υποσχέσεις ενίσχυσης των κτηνοτρόφων λόγω της εκρηκτικής αύξησης των τιμών των ζωοτροφών» είναι ο τίτλος της ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή η αν. τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ολυμπία Τελιγιορίδου, και ο τομεάρχης, Σταύρος Αραχωβίτης, με τη συνυπογραφή 30 ακόμη βουλευτών, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το κείμενο συνυπογράφουν από την Κρήτη οι βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, Χάρης Μαμουλάκης και Νίκος Ηγουμενίδης και από τον νομό Λασιθίου ο Μανόλης Θραψανιώτης.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «άφαντη παραμένει η οικονομική στήριξη για την αγορά ζωοτροφών, για την οποία εδώ και μήνες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. προς τους Έλληνες κτηνοτρόφους, που αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές, στην ενέργεια αλλά και στις υπόλοιπες πρώτες ύλες, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουν κομμένες και τις επιδοτήσεις τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Οι ελληνικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αποτελούν ένα σημαντικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, παράγοντας προϊόντα διεθνώς αναγνωρισμένα για την ποιότητά τους και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, που αντιμετωπίζουν ίσως την πιο δύσκολη παραγωγική χρονιά, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, καθώς το “ράλι” στις τιμές των ζωοτροφών απειλεί την επιβίωση του κλάδου, οδηγώντας τους σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η δραματική αύξηση των τιμών των ζωοτροφών (σόγια, καλαμπόκι, σιτηρά κ.λπ.), οι στρεβλώσεις στην αγορά, η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η κλιματική αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι φυσικές καταστροφές και η συνθήκη της πανδημίας κάνουν δύσκολη τη ζωή των κτηνοτρόφων, οι οποίοι βλέπουν το κόστος παραγωγής τους να αυξάνεται, χωρίς όμως η αύξηση αυτή να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στις τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους.

Εδώ και μήνες η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν δεσμευτεί για οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, αλλά για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι αδυνατούν να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους. Τα μικρά κονδύλια που αρχικά ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ έφεραν αντιδράσεις απ’ όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας.

Ο εμπαιγμός του ΥπΑΑΤ, η αδιαφορία, η αδυναμία και η ανικανότητα για την εξεύρεση πόρων, που θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς, τους οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό και αφανισμό και δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να ασκούν τη δραστηριότητά τους.

Επειδή η ανάγκη σίτισης των εκτρεφόμενων ζώων είναι άμεση,

Επειδή οι συνθήκες λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογία για τη μη λήψη μέτρων προστασίας των παραγωγών,

Επειδή το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα κυρίως από την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών,

Επειδή οι κτηνοτρόφοι βάλλονται πολυμερώς από ποικίλους παράγοντες, όπως κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές, αύξηση ενεργειακού κόστους, πανδημία, κ.λπ.,

Επειδή, εάν δε ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, ο κλάδος θα καταρρεύσει και θα μειωθεί δραματικά η παραγωγή ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων,

Επειδή οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν ανέχονται άλλο την κοροϊδία και απαιτούν την έμπρακτη στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση,

Ερωτάται ο υπουργός:

Με ποιο τρόπο και πότε προτίθεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την επιδότησή τους στο κόστος αγοράς των ζωοτροφών;».

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News