Νέα επικουρική σύνταξη - Τι αλλάζει και για ποιους από το 2022

Οικονομία
Νέα επικουρική σύνταξη - Τι αλλάζει και για ποιους από το 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τρία προφίλ τρόπου επένδυσης τα οποία θα επιλέγουν οι ασφαλιζόμενοι

Μεγάλες ενστάσεις εγείρει το νέο επικουρικό από 1.1.2022 ιδίως για τα ποσά που απαιτούνται προκειμένου να γίνει η μετάβαση.

Το νέο ασφαλιστικό βραχυπρόθεσμα αφορά τους νεοεισερχόμενους όμως στην συνέχεια θα αφορά στο σύνολο της την κοινωνία, καθώς επηρεάζονται τα κεφάλαια από το προηγούμενο ασφαλιστικό σύστημα.

Σε αυτό το νέο σύστημα εντάσσονται υποχρεωτικά όσοι εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1.1.2022, ενώ προαιρετικά μπαίνουν όσοι είναι κάτω των 35 ετών, για τους γεννηθέντες δηλαδή μετά την 1.1.1987.

Η μεγάλη διαφορά με πριν είναι ότι πλέον υπάρχει το σύστημα του ατομικού κουμπαρά, δηλαδή θα πληρώνει ο νεοεισερχόμενος για τον εαυτό του, δεν υπάρχει διανεμητικό σύστημα όπου οι εισφορές πάνε στις τρέχουσες συντάξεις.

Οι ασφαλιζόμενοι θα επιλέγουν ουσιαστικά από τρία προφίλ, συντηρητικού, ισορροπημένου ή επιθετικού τρόπου επένδυσης. Ο νόμος ορίζει εγγύηση τουλάχιστον για τις εισφορές σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν θετικά, ενώ καλυμμένοι δεν είναι όσοι ήταν στο προηγούμενο σύστημα ασφάλισης.

Το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα, εκτείνεται σε έναν χρονικό ορίζοντα 40 ετών με ζημία 75 δις. ευρώ σύμφωνα με τον νέο νόμο, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τις συντάξεις του τρέχοντος συστήματος, καθώς οι εισφορές θα μειώνονται όσο γίνεται η μετάβαση στο νέο σύστημα. Ο νόμος αναφέρει πως η ζημία θα καλυφθεί από την ανάπτυξη.

Αναφορικά με τις εισφορές, θα ισχύει ότι συμβαίνει και σήμερα, δηλαδή υποχρεωτική θα είναι η συμπλήρωση 15ετιας κάτι που αν δεν συμβεί, θα επιστρέφονται τα χρήματα πίσω. Ιδιαίτερα υψηλό χαρακτηρίζεται το κόστος μετάβασης από το παλιό στο νέο σύστημα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News