Ενιαία Ενίσχυση: Σήμερα θα λάβουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι τη δεύτερη δόση

Κρήτη
Ενιαία Ενίσχυση: Σήμερα θα λάβουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι τη δεύτερη δόση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης πιστώνεται σήμερα Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, στα βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας χωρίς το «βαλέρ» του τραπεζικού συστήματος

Ένα συνολικό ποσό άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ θα «ζεστάνει» σήμερα Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, τα «παγωμένα» αγροτικά νοικοκυριά της χώρας, με τις πληρωμές να ξεκινούν το απόγευμα της σημερινής ημέρας, ημερομηνία, δηλαδή, ως την πιθανότερη της καταβολής της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης. Για πρώτη φορά, ωστόσο, με κυβερνητική εντολή, έχει αποφασιστεί να μην ισχύσει το «βαλέρ» του τραπεζικού συστήματος και, άρα, οι δικαιούχοι θα «δουν» τα χρήματά τους όλοι, ανεξαρτήτως από το αν διατηρούν λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς (οι οποίοι βέβαια θα πληρωθούν πρώτοι απόψε) ή αν έχουν λογαριασμούς στις άλλες τράπεζες, που μέχρι αύριο Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, το πρωί θα έχουν και εκείνοι πληρωθεί τα ποσά που τους αναλογούν.

Συγκεκριμένα το ποια ποσά αναλογούν στον κάθε παραγωγό είναι κάτι το οποίο θα φανεί κατά την ώρα της κρίσης. Ο λόγος για το νοικοκύρεμα των επιδοτήσεων και την πληρωμή των παραγωγών εκείνων που είναι πραγματικοί δικαιούχοι, χωρίς περικοπές από τη μια, αλλά και με την επιστροφή των κομμένων επιδοτήσεών τους από την άλλη, σύμφωνα με όσα διαβεβαίωναν τους αγροτοσυνδικαλιστές της Κρήτης οι Σπήλιος Λιβανός ως υπουργός, Σίμος Κεδίκογλου ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δημήτρης Μελάς ως πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μήπως θα υπάρξει και τρίτη δόση ενισχύσεων, με ένα μεγάλο μέρος αγροτοκτηνοτρόφων να καλούνται να περιμένουν σε μια μεταγενέστερη πληρωμή την εξόφλησή τους;

Και βέβαια, υπάρχει και το ερώτημα αν οι πραγματικοί δικαιούχοι που στην πρώτη δόση της 26ης Οκτωβρίου είδαν πετσοκομμένα τα ποσά τους, λόγω δασικών χαρτών και ΚΥΑ βοσκοτόπων, θα πληρωθούν σήμερα Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, τα αντίστοιχα ποσά που τότε δεν τους τα είχαν υπολογίσει οι αρμόδιοι του κράτους.

Πάντως, έχουν διαρρεύσει πληροφορίες που θέλουν να υπάρχει ένα ποσοστό 10% ως και 15% των παραγωγών της χώρας που ούτε σήμερα θα δουν χρήματα στα βιβλιάριά τους. Και οι εν λόγω αγρότες είτε έχουν σφάλματα στις δηλώσεις τους, είτε όμως μπορεί να ανήκουν και στην κατηγορία εκείνων που δήλωσαν ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια και το σύστημα τούς εντόπισε και τους εξαίρεσε από τις πληρωμές, κατά τον διασταυρωτικό έλεγχο με την ΑΑΔΕ. Αυτή θα είναι, το πιο πιθανό, η μεγαλύτερη μερίδα των δυσαρεστημένων αγροτοκτηνοτρόφων, κάτι που έχει ήδη αναφερθεί, αποκαλύπτοντας την πληροφορία πως η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτη Πεβερέτου. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, που έγινε στη συνάντηση της αντιπροσωπίας της Κρήτης με τον Σίμο Κεδίκογλου στο γραφείο του υφυπουργού μετά την απόβαση που είχε γίνει στις 5 Νοεμβρίου, με το πάτημα ενός κουμπιού, μέσω του ΑΦΜ του κτηνοτρόφου, γίνεται η διασταύρωση ανάμεσα στα βοσκοτόπια που δηλώθηκαν στο Ε9 και τα βοσκοτόπια που είχαν δηλωθεί στο Ε2 της φορολογικής του δήλωσης. Με αυτή την κίνηση, θα «απελευθερωθούν» εγκλωβισμένα βοσκοτόπια και θα πληρωθούν οι πραγματικοί τους δικαιούχοι. Η λύση αυτή είχε συζητηθεί, συγκεκριμένα, στη σύσκεψη με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου και όχι στα γραφεία της Βουλής, όπως εκ παραδρομής είχαμε γράψει πρόσφατα. Να υπενθυμίσουμε πως, στη δεύτερη δόση, εξοφλείται το υπόλοιπο ποσοστό της βασικής ενίσχυσης μετά την πληρωμή του 70% που είχε γίνει στην πρώτη δόση, ενώ θα πληρωθεί το “πρασίνισμα” και το πριμ για τους νέους αγρότες.

Έρχεται και «πακέτο» ΕΛΓΑ

Στο μεταξύ, για αύριο Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, προγραμματίζεται και η πληρωμή 50 εκατομμύριων ευρώ από τον ΕΛΓΑ. Δικαιούχοι είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό πληγέντες παραγωγοί από τους ανοιξιάτικους παγετούς του Φλεβάρη και του Μάρτη, κυρίως σε Μακεδονία-Θεσσαλία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Θα είναι μέσα και η Κρήτη; Μένει να το δούμε. Σε αυτή τη φάση, πρόκειται πάντως μόνο για τους δικαιούχους τα πορίσματα και οι ενστάσεις των οποίων έχουν ολοκληρωθεί.

Για την εξισωτική αποζημίωση

Όσον αφορά στην εξισωτική αποζημίωση, οι τελευταίες πληροφορίες τοποθετούν την εν λόγω πληρωμή τις πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή είτε την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, είτε την Τετάρτη 29 του μήνα.

Ήδη την έγκριση διάθεσης πίστωσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ποσό των 265 εκατ. ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για την πληρωμή εξισωτικής έτους 2021, αναφέρει απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Σύμφωνα με την απόφαση, που υπογράφηκε χθες Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, το ανωτέρω ποσό αφορά το Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» και ειδικότερα τα Υπομέτρα 13.1, 13.2 και 13.3 με την αντίστοιχη κατανομή των χρηματικών ποσών:

α) Υπομέτρο 13.1 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές», ποσό 191.000.000 ευρώ,

β) Υπομέτρο 13.2 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών», ποσό 64.000.000 ευρώ και

γ) Υπομέτρο 13.3 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα», ποσό 10.000.000 ευρώ.

«Πιστώσεις που δε θα απορροφηθούν από ένα Υπομέτρο μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο Υπομέτρο», αναφέρει η σχετική απόφαση.

Μέσω μεταβιβάσεων - «Καταχρηστική εκμετάλλευση δικαιωμάτων»

Στο μεταξύ, απαντώντας στον βουλευτή Σερρών Κώστα Μπούμπα στη Βουλή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου αναφέρθηκε σε περιπτώσεις καταχρηστικής εκμετάλλευσης δικαιωμάτων μέσω μεταβιβάσεων, ως εξής:

«Σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος, να σας γνωρίσουμε ότι, σύμφωνα με τα άρθρα 58, 60 και 63 του Κανονισμού 1306 και το άρθρο 4 του Κανονισμού 2988 σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αλλά και κατά πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκοπός της δημιουργίας του Εθνικού Αποθέματος και της χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης είναι η ενίσχυση της άσκησης γεωργικής δραστηριότητας, ενώ δεν μπορεί να γίνεται επίκληση των κανόνων της Ένωσης δολίως ή καταχρηστικώς.

Τα κράτη-μέλη έχουν, συνεπώς, την υποχρέωση να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή λειτουργία του Εθνικού Αποθέματος και ιδίως υποχρεούνται να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να βεβαιώνονται για το υποστατό και νομότυπο των χορηγήσεων δικαιωμάτων, των μεταβιβάσεων και των πληρωμών, καθώς και προς αποτροπή και δίωξη των παρατυπιών και καταχρηστικών πρακτικών.

Κατά συνέπεια, η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα μπορεί να ανακληθεί, και τα ποσά ενίσχυσης που έχουν καταβληθεί και αντιστοίχως τα δικαιώματα αυτά μπορούν να αναζητηθούν σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι οι δικαιούχοι δημιούργησαν τεχνητά τις προϋποθέσεις για την απόκτηση των δικαιωμάτων ή χρησιμοποίησαν πρακτική που συνιστά καταχρηστική εκμετάλλευση των δικαιωμάτων.

Τα ανωτέρω προκύπτουν από την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας που είναι υπερκείμενη της εθνικής. Βάσει αυτών, η μεταβίβαση το 2021 σε τρίτους δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος του έτους 2020 αποτελεί πρακτική που συνιστά καταχρηστική εκμετάλλευση των δικαιωμάτων που χορηγήθηκαν στους μεταβιβαστές και συνεπώς τεχνητή συνθήκη.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η ορθή εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εισροή των ενωσιακών γεωργικών ενισχύσεων στη χώρα μας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας».

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News