Κρήτη: Η στοχευμένη πρόγνωση του καιρού φέρνει έσοδα στους αγρότες

Κρήτη
Κρήτη: Η στοχευμένη πρόγνωση του καιρού φέρνει έσοδα στους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Μετεωρολογία βοηθά πάρα πολύ τον αγροτικό κόσμο, προκειμένου να κάνει ή να προγραμματίσει μια σειρά από εργασίες», υποστηρίζει ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας

Πόσο σπουδαία είναι η συμβολή της στοχευμένης πρόγνωσης καιρού στην άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας σήμερα; Τόσο σπουδαία που μπορεί, μεταξύ των άλλων, να αυξήσει τα έσοδα μιας καλλιέργειας ανά στρέμμα έως και 15%, μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής έως και 9%. Και αυτά αναφέρονται ξεκάθαρα, μέσα από μια αναλυτική παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος SmartAgriHub, για τον τρόπο με τον οποίο η στοχευμένη πρόγνωση καιρού ανάλογα με την περιοχή ωφελεί τόσο τους αγρότες όσο και το περιβάλλον!

Όπως δημοσιεύτηκε στο ypaithros.gr, το πρόγραμμα τονίζει ότι η γεωργία είναι ένας βασικός οικονομικός τομέας στην Ε.Ε., αποτελώντας περίπου το 4% του συνολικού ΑΕΠ όλων των κρατών-μελών και παρέχοντας απασχόληση σε 22,2 εκατομμύρια άτομα.

Επιπλέον, η γεωργία διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού, ο οποίος αναμένεται να φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια άτομα έως το 2050. Για να συμβαδίσει με τον αυξανόμενο πληθυσμό, η παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα πρέπει να αυξηθεί κατά 70%. Αυτή η αύξηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ανάπτυξη ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού αγροδιατροφικού τομέα, βασισμένου σε καινοτόμες τεχνολογίες και υπηρεσίες υποστήριξης και λήψης αποφάσεων. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχουν ακριβή και βελτιστοποιημένη διαχείριση όλων των εισροών στον αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από την IBM, το 90% όλων των απωλειών των καλλιεργειών οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και περίπου το 25% των ζημιών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες μπορούν να μειωθούν, εάν οι αγρότες έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες κλιματικές υπηρεσίες που καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι ο κύριος παράγοντας από τον οποίο εξαρτώνται οι αγρότες:

- Σε καθημερινές δραστηριότητες πεδίου, για τον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους.

- Στον ετήσιο προγραμματισμό, για όλα τα έσοδα και τα έξοδα στο αγρόκτημα.

Η ανακριβής πρόγνωση του καιρού και η έλλειψή της εις βάθος ανάλυσης των επιπτώσεων των καιρικών συνθηκών και της κλιματικής αλλαγής συμβάλλουν στην αύξηση του κόστους, σύμφωνα με την έρευνα του SmartAgriHub (έως 10%-12% για τα καύσιμα, έως και 5% για τα λιπάσματα και έως 5% για μισθούς).

Αντίθετα, μέσω της χρήσης στοχευμένης πρόγνωσης καιρού, οι αγρότες μπορούν να επιτύχουν μείωση του κόστους των καυσίμων έως και 5% και μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής έως και 9%.

Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να αυξήσει τα έσοδα ανά στρέμμα έως και 15%, χάρη στη μεγαλύτερη ακρίβεια και το μικρότερο κόστος που επενδύεται σε δραστηριότητες αγρού.

«Από αρχαιοτάτων χρόνων»

Η σπουδαιότητα αυτή, της Μετεωρολογίας, αναδεικνύεται - όπως δήλωσε στη «ΝΚ» την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, ο γνωστός μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας - από αρχαιοτάτων χρόνων. «Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι Έλληνες μέσα από τη σοφία την οποία ανέπτυξαν ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τη Μετεωρολογία και όχι τυχαία. Ακόμα και το πολίτευμα της Δημοκρατίας στηρίζεται πάνω στο κομμάτι της πρόγνωσης του καιρού. Κι αυτό γιατί οι λαϊκές συνελεύσεις γίνονταν στην ύπαιθρο και έπρεπε να υπάρχουν καλές καιρικές συνθήκες και ως εκ τούτου και αυτές ακόμα οι λαϊκές συνελεύσεις στηρίζονταν καιρικά. Πέραν αυτού, η Μετεωρολογία βοηθούσε πάρα πολύ τον αγροτικό κόσμο, προκειμένου να κάνει ή να προγραμματίσει μια σειρά από εργασίες. Και φυσικά και σε άλλους τομείς έχουμε την ανάπτυξη της Μετεωρολογίας, όπως είναι οι μεταφορές».

Αγρότες και μετεωρολογία - Ο ρόλος της στην προστασία της καλλιέργειας

Ο Μανόλης Λέκκας συνεχίζει λέγοντας πως «η Μετεωρολογία διαδραμάτιζε ακόμα και στους πολέμους ρόλο, αφού έδινε πλεονέκτημα σε έναν εκ των δύο διεκδικητών. Μην ξεχνάμε ότι ο Χίτλερ έχασε τον πόλεμο εξαιτίας του καιρού».

Και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον αγρότη, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα σε κάποιες περιπτώσεις. Και αυτό μπορεί να γίνει είτε χρησιμοποιώντας τα λιπάσματά του στην κατάλληλη περίοδο που θα βρέξει και έτσι δε θα τα χάσει, είτε εξοικονομώντας νερό στην περίοδο που δε θα βρέχει και αυτό θα του αποφέρει οφέλη. Και σε πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα στην προστασία απέναντι σε ακρότητες καιρικών φαινομένων, δηλαδή να προστατεύσει την παραγωγή του με τον τρόπο που μπορεί, ή το ζωικό του κεφάλαιο. Και να σας πω ότι, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, έχουμε πολλούς κτηνοτρόφους που στα βουνά διατηρούν ακόμα τα κοπάδια τους και αυτό είναι κάτι που τους συμφέρει, γιατί τα ταΐζουν με φυσική τροφή, ενώ αν τα κατεβάσουν χαμηλά θα έχουν μεγάλο κόστος από τη χρησιμοποίηση των ζωοτροφών. Αυτό όμως απαιτεί να είναι και γνώστες του καιρού, για να προλάβουν να τα κατεβάσουν όταν πρέπει, ώστε να μην τα αποκλείσει ένα χιόνι ή ένα τσουχτερό κρύο, γιατί αυτό σημαίνει πως θα υποστούν μια καταστροφή».

Και, καταλήγοντας, ο Μανόλης Λέκκας λέει επίσης πως ακόμα και στην τρέχουσα περίοδο που είναι σε εξέλιξη το λιομάζωμα, χάρη στη Μετεωρολογία, οι παραγωγοί μπορούν να προβλέψουν τον καιρό για να προγραμματίσουν τις δουλειές τους και φυσικά να πάρουν τους εργάτες τους. Εξάλλου, σημαντικός είναι ο παράγοντας του καιρού στον τρυγητό των αμπελιών κατά τη θερινή περίοδο, αφού μια βροχή μπορεί να καταστρέψει τα σταφύλια, αν δεν προβλεφθεί σωστά. Ή αν έχει απλωθεί η σταφίδα και δεν προβλεφθεί η βροχή, τότε η καταστροφή θα είναι αναπόφευκτη και συχνά ανυπολόγιστη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News