Οικονομία

Ακρίβεια: «Φωτιά» οι τιμές στα ράφια - Πόσο ανέβηκε το κόστος στην ενέργεια

Στο 4.8% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Σημαντική αύξηση στα επίπεδα του πληθωρισμού καταγράφονται στην Ελλάδα, καθώς τον Νοέμβριο εκτοξεύτηκε στο 4.8%, σε σχέση με το 3,4% που είχε διαμορφωθεί τον Οκτώβριο.

Η ενέργεια, με το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης, το ηλεκτρικό ρεύμα καθώς και οι ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων θέτουν σε κίνδυνο τον οικονομικό σχεδιασμό των νοικοκυριών.

Ειδικότερα καταγράφεται αύξηση 21,3% στην τιμή του αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος, 18,5% στο ελαιόλαδο, 16,7% στα υπόλοιπα βρώσιμα έλαια, 11,9% στην τιμή της πατάτας, 9,8% στα νωπά ψάρια, 6,1% στα παρασκευάσματα με βάση το κρέας,  5,6% στα πουλερικά, 4,3 % στις τιμές του ψωμιού, 3,9% στην τιμή του καφέ, 3,8% στην τιμή της σοκολάτας και των προϊόντων σοκολάτας 3,9% στα ζυμαρικά, 3,5% στα τυριά, 1,5% στο μοσχάρι, 2,4% στα λοιπά προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, 2,5% στα νωπά λαχανικά και 0,4% στα νωπά φρούτα. Τα μόνα είδη διατροφής που είχαν μείωση στην τιμή τους κατά 1,8% ήταν τα κρασιά.

Ανατιμήσεις καταγράφονται και σε μια σειρά υπηρεσιών που επηρεάζονται από τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και του ρεύματος. Συγκεκριμένα η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση 12,1% στις μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο, 6,3% στα αυτοκίνητα, 12,8% στα ξενοδοχεία - μοτέλ - πανδοχεία και 1,1% σε εστιατόρια, καφέ και τα ζαχαροπλαστεία.

Συντάξεις – Σημαντική αύξηση νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου αποτυπώνουν την εκρηκτική αύξηση των τιμών σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε 180,09% έναντι του Νοεμβρίου του 2020, στο πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφεται αύξηση 45,2%, ενώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε 37,8% μέσα σε έναν χρόνο. Αυξημένες κατά 21,3% είναι οι τιμές σε αρνί και κατσίκι, 18,5% στο ελαιόλαδο και 11% στις πατάτες. Καύσιμα και λιπαντικά αυξήθηκαν κατά 24,9%, οι τιμές στα ξενοδοχεία κατά 12,8% και οι αεροπορικές μεταφορές κατά 12,8%.

Τα πλήγματα της ακρίβειας είναι ισχυρότερα στα χαμηλά εισοδήματα.

Σύγκριση Νοεμβρίου 2021 με Νοέμβριο 2020

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 4,8% τον μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Αυξήσεις:

 • 3,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, πουλερικά, αρνί και κατσίκι, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, καφέ.
 • 3,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 17,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
 • 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
 • 9,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
 • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • 1,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Μειώσεις:

 • 0,1% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
 • 0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.
 • 2,7% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικές υπηρεσίες, τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων.
 • 0,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
 • 0,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Σύγκριση Νοεμβρίου 2021 με Οκτώβριο 2021

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 4,8% τον μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Αυξήσεις δεικτών:

 • 0,8% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής , μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά.
 • 5,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο.
 • 0,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών λόγω του χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων.
 • 0,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια