ΤΑΙΠΕΔ: Έσοδα 2,2 δισ. ευρώ από διαγωνισμούς το 2022 – Ψηλά στην ατζέντα οι Γούρνες

Κρήτη
ΤΑΙΠΕΔ: Έσοδα 2,2 δισ. ευρώ από διαγωνισμούς το 2022 – Ψηλά στην ατζέντα οι Γούρνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τους πέντε τελευταίους μήνες έχει επιταχυνθεί και εντατικοποιηθεί το πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων, ανάμεσα τους το ακίνητο στις Γούρνες», αναφέρεται στην ανακοίνωση

Ανεβάζει «στροφές» το ΤΑΙΠΕΔ για τους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και παράλληλα αρχίζει νέους, με στόχο να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία το επόμενο έτος έσοδα 2,2 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει και ο προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Δημήτρη Πολίτη και τον εντεταλμένο σύμβουλο Παναγιώτη Σταμπουλίδη, «ποδαρικό» το 2022 θα γίνει με την Αττική Οδό, τα λιμάνια και τη ΛΑΡΚΟ. Ταυτόχρονα, υπήρξε εκτενής αναφορά της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ - σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους- για τους στόχους του νέου έτους, στο πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες για το πρόγραμμα και την πρόκληση της νέας δραστηριότητας ωρίμασης έργων στρατηγικής σημασίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολίτης, «αλλάζουμε φιλοσοφία στον τρόπο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Θέλουμε να δημιουργείται αξία για όλους. Το τίμημα είναι πολύ σημαντικό και θέλουμε μεγάλες επενδύσεις για τα έργα μας, ωστόσο την ίδια στιγμή είναι εξίσου σημαντικό να προχωρά η αξιοποίηση και να ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί. Έτσι απελευθερώνονται δυνάμεις, απελευθερώνονται κεφάλαια και υλοποιούνται οι επενδύσεις που αναβαθμίζουν και αναπτύσσουν τα περιουσιακά στοιχεία».

Σύμφωνα επίσης με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο δίνει την ίδια προσοχή και έμφαση τόσο στα μεγάλα έργα, όσο και σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν τοπικό ενδιαφέρον και μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρό «αποτύπωμα» στις περιοχές όπου βρίσκονται, ανοίγοντας τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους άλλους εμπλεκόμενους. Παράλληλα, αναπτύσσεται και η νέα δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ για την ωρίμαση συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, με το Ταμείο να λειτουργεί ως επιταχυντής των έργων που του έχουν ανατεθεί και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έτσι, τους πέντε τελευταίους μήνες έχει επιταχυνθεί και εντατικοποιηθεί το πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων και έχουν καταγραφεί αξιόλογες επιτυχίες με την ολοκλήρωση έργων, όπως το Ελληνικό, η Εγνατία Οδός και το ακίνητο στις Γούρνες, ενώ έχουν εκκινήσει διαγωνισμοί για τη μαρίνα της Πύλου και το ακίνητο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο.

Την Πέμπτη θα γίνει το οικονομικό κλείσιμο του ακινήτου στο Βόρειο Αφάντου στη Ρόδο με την καταβολή εφάπαξ του τιμήματος των 26,9 εκατ. ευρώ πλέον τόκων και την Παρασκευή το πρωί θα υπογραφεί η συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών με τα ΕΛΠΕ και την Italgas. Για τις 21 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί ηλεκτρονική δημοπρασία (e-Auction) για την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου ακινήτου στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας για το οποίο υπάρχουν εννέα ενδιαφερόμενοι.

Όπως ανέφερε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, το πρόγραμμα αξιοποίησης εστιάζει για το α' τρίμηνο του 2022 στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, στην έναρξη του διαγωνισμού για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού (ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο) και στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη ΛΑΡΚΟ. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του έτους θα δοθεί προτεραιότητα στην αξιοποίηση ακινήτων και ιαματικών πηγών ανά την Ελλάδα και στην ανάδειξη του δικτύου μαρίνων του Ταμείου (έχει 20 μαρίνες υπό τη διαχείρισή του) αρχής γενομένης με τη δημιουργία μαρίνας mega-yacht στην Κέρκυρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF), που έχει αναπτυχθεί στο Ταμείο για να επιταχύνει έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ΣΔΙΤ κ.ά., επισημαίνοντας ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να μην χάνονται ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Στα 19 έργα που ήδη έχουν ανατεθεί στη Μονάδα από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, περιλαμβάνονται νοσοκομεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και δρυμοί, «που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής των πολιτών» όπως ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι θα προχωρήσει ο καθαρισμός 35 μεγάλων εθνικών δρυμών και η συντήρηση του ΟΑΚΑ, ενώ ένα ακόμη έργο είναι η μεγάλη ωρίμαση για τον ποδηλατοδρόμο- πεζόδρομο της Αθηναϊκής Ριβιέρας και η κατασκευή του νέου Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας. Σχετικά με την Υγεία, το PPF αναμένεται να επιταχύνει τα έργα αναβάθμισης και ανακαίνισης οκτώ νοσοκομείων, ενώ έπονται έργα σε 72 Κέντρα Υγείας, με το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία να προβλέπει την αναβάθμιση 150 Κέντρων Υγείας συνολικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News