Μετάλλαξη «Όμικρον»: Ανησυχία στην αγορά της Κρήτης – Τα σενάρια για τα Χριστούγεννα

Κρήτη
Μετάλλαξη «Όμικρον»: Ανησυχία στην αγορά της Κρήτης – Τα σενάρια για τα Χριστούγεννα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία και φόβο έχει προκαλέσει στην τοπική οικονομία η νέα μετάλλαξη «Όμικρον», εξαιτίας της αβεβαιότητας που πλανάται γύρω από αυτήν

Ανησυχία και φόβο έχει προκαλέσει στην τοπική οικονομία η νέα μετάλλαξη «Όμικρον», εξαιτίας της αβεβαιότητας που πλανάται γύρω από αυτήν. Η «Όμικρον» έχει φέρει ήδη αναστάτωση στην τοπική οικονομία της Κρήτης, και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία λίγο πριν τα Χριστούγεννα, που για τους επιχειρηματίες του νησιού είναι μια περίοδος όπου το 1/3 του ετήσιου τζίρου προκαλείται από τις αγορές και τις εμπορικές κινήσεις των καταναλωτών. Οι επιχειρηματίες του νησιού, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την αβέβαιη αυτή κατάσταση, καταφεύγουν στη ρευστοποίηση μικρού μέρους του κεφαλαίου, με άμεσο σκοπό την αντιμετώπιση των δυσκολιών που ενδεχομένως παρουσιαστούν την εορταστική περίοδο.

Πριν από ένα σχεδόν χρόνο, η κυβέρνηση είχε επιβάλει κλείσιμο στα μαγαζιά με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Ήταν το δεύτερο λοκντάουν που ξεκίνησε στα τέλη φθινοπώρου με αρχές Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση επέβαλε λοκντάουν με σκοπό τη μείωση των κοινωνικών επαφών, ώστε να περιοριστεί η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου ιού.

Το καλοκαίρι έφερε ευχάριστες ειδήσεις. Ο κόσμος διακινείτο κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που βοήθησε στη ριζική αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όλα αυτά βέβαια μέχρι τον Αύγουστο, οπότε ξέσπασε η μετάλλαξη “Δέλτα”. Η “Δέλτα” κυριάρχησε έναντι της “Άλφα” και η ιατρική και επιστημονική κοινότητα έκανε λόγο για χαμηλότερη αποτελεσματικότητα των γνωστών εμβολίων. Όλα αυτά, όμως, φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν, καθώς μια νέα μετάλλαξη, που προέρχεται από την Μποτσουάνα, έκανε γνωστή την εμφάνισή της στην υφήλιο.

Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Οι εφιαλτικές εξάρσεις της πανδημίας στην Κρήτη - Οι εκτιμήσεις για το νησί

Η νέα μετάλλαξη, γνωστή ως μετάλλαξη “Όμικρον”, έφερε νέα δεδομένα. Η επιστημονική και ιατρική κοινότητα θορυβήθηκε, καθώς η επικινδυνότητα και η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης είναι αβέβαιη. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής βιβλιογραφία μέχρι και τη συγκεκριμένη στιγμή για τη νέα μετάλλαξη έχει δημιουργήσει νέα ερωτηματικά, μεταξύ άλλων, και για την επιχειρηματικότητα.

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλη Αλιφιεράκη, ο οποίος υποστήριξε πως μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες αναταράξεις οι οποίες είναι ορατές στην τοπική οικονομία, αλλά σε εύλογο χρονικό διάστημα και υπό το φως των νέων επιστημονικών δεδομένων θα εξεταστούν οι κραδασμοί και “μετασεισμοί” που θα υπάρξουν στην τοπική και εθνική οικονομία.

«Η μετάλλαξη “Όμικρον” έχει επιφέρει αναταράξεις στο οικονομικό περιβάλλον, που γίνονται ήδη ορατές. Οι αγορές κινούνται πτωτικά, πράγμα που επηρεάζει τον μέσο όρο των επιχειρήσεων. Σίγουρα, βέβαια, δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερα τρομακτικό σε σχέση με την κατάσταση που ζήσαμε τον προηγούμενο χρόνο. Η μετάλλαξη “Όμικρον” έχει “πέσει στο τραπέζι” και δημιουργεί ανασφάλειες οι οποίες θα εξαρτηθούν από την επικινδυνότητά της. Μέχρι στιγμής, τίποτε δεν έχει καθοριστεί», υποστήριξε ο κ. Αλιφιεράκης.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΗ υποστήριξε πως υπάρχουν δύο σενάρια, ένα θετικό και ένα αρνητικό. Το θετικό σενάριο κάνει λόγο για μια παροδική κρίση με όχι τόσο μεγάλες συνέπειες στην τοπική και εθνική οικονομία, ενώ το αρνητικό σενάριο θα αποφέρει ένα τρίτο λοκντάουν, με τις επιπτώσεις, βέβαια, να είναι ηχηρές. Έτσι και αλλιώς, ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος του πρώτου και του δεύτερου λοκντάουν αποτυπώνονται στην εθνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο επηρεάζει τα παιδιά - Τι λένε οι ειδικοί (βίντεο)

«Καταστροφικό ένα νέα λοκντάουν» - Φόβος για την επόμενη ημέρα

«Εάν συμβεί το θετικό σενάριο, οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες και θα επανέλθουμε σε ένα κανονικό κλίμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν δεν πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο, τότε θα επιστρέψουμε σε μια πρότερη κατάσταση και αρκετά διαφορετική. Επικρατεί ένας φόβος για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Ο καθένας προσπαθεί από επιχειρηματικής πλευράς να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (καταβολή δώρων, ασφαλιστικές εισφορές) και να εξασφαλίσει κάποια κεφάλαια. Δε θα επενδύσει. Θα ρευστοποιήσει εκείνο το κεφάλαιο που μπορεί να ρευστοποιήσει για να μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια δυσκολία που θα παρουσιαστεί βραχυπρόθεσμα. Αυτή είναι η αναστάτωση που δημιουργεί η μετάλλαξη “Όμικρον” από επιχειρηματικής πλευράς... Και έπειτα υπάρχουν και οι παρενέργειες της πανδημίας οι οποίες μπορεί να μας περιορίσουν σε ένα καθολικό κλείσιμο μαγαζιών (λοκντάουν) ή σε αυστηρότερα μέτρα σε σχέση με τα σημερινά. Και δυστυχώς έχουμε δει το λοκντάουν πόσο επηρεάζει την εθνική και τοπική οικονομία», υποστήριξε.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News