ΕΝΦΙΑ: Τι ισχύει για δόσεις και εκπτώσεις

Οικονομία
ΕΝΦΙΑ: Τι ισχύει για δόσεις και εκπτώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγές θα γίνουν στο ΕΝΦΙΑ, αφού ενσωματώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες και θα αλλάξουν οι συντελεστές υπολογισμού

 

Με μειώσεις και με δόσεις «έρχεται» ο ΕΝΦΙΑ το 2022. Η πρώτη δόση θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο, η οποία θα αποπληρώνεται σε 10 -12 δόσεις συνολικά.

 Παράλληλα, αλλαγές θα γίνουν στο ΕΝΦΙΑ, αφού ενσωματώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες και θα αλλάξουν οι συντελεστές. Συγκεκριμένα, σε περιοχές που ήταν εκτός σχεδίου (π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη) θα παρατηρηθούν αυξήσεις 50 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσονται στις αντικειμενικές αξίες και αντίστοιχα θα υπάρξουν μειώσεις 50 εκατομμύρια ευρώ σε περιοχές που μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες.

 Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του OPEN, uα υπάρξει μείωση 60 εκατ. ευρώ, που έχει να κάνει και με την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου που υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητα και όχι συνολικά στην ακίνητη περιουσία. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα παραμείνουν ίδιες οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ κάτι που θα εξαρτηθεί από το εισόδημα που θα δηλωθεί για το 2021. Για να μπορέσουν να υπολογισθούν αυτές οι μειώσεις, θα πρέπει να υποβληθούν και νωρίτερα οι φορολογικές δηλώσεις.

 Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Για το 2021, όπως αναφέρεται στα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,2 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,01 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό φόρο. Κατά συνέπεια ο συνολικός φόρος για τα νομικά πρόσωπα εφέτος ανέρχεται σε 494,2 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά 7.180.009 φυσικά πρόσωπα καλούνται να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ ύψους 2,09 δισ. ευρώ εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ να φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News