Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται και πως υπολογίζεται

Οικονομία
Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται και πως υπολογίζεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δώρο των Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί έως την 21 Δεκεμβρίου.

Ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί στους εργαζόμενους μέχρι 21 Δεκεμβρίου στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, ο εργοδότης θα καταβάλλει μόνο για το διάστημα το οποίο δούλεψε στην επιχείρησή του, από 1/5/2021 μέχρι και τον Δεκέμβριο, διότι κάποιοι εργαζόμενοι πριν ήταν σε αναστολή.

 Το κομμάτι της αναστολής θα καλυφθεί από το Κράτος.

 Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του OPEN ένας εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ καθαρά θα λάβει 830 ευρώ δώρο από τον εργοδότη του. Αν είχε τεθεί σε αναστολή για ένα μήνα θα πάρει από το κράτος 50 ευρώ και ο  εργοδότης θα του καταβάλλει τα υπόλοιπα 750.

 Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του δώρου

H μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Το δώρο των Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί έως την 21 Δεκεμβρίου. Γνωστό και ως «13 μισθός», το δώρο δεν καταβάλλεται πια στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και στους συνταξιούχους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Στην περίπτωση που δεν γίνει έγκυρη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι πρέπει να προχωρήσουν σε μηνυτήρια αναφορά, η σύνταξη της οποίας θα γίνεται μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News