Κρήτη: Εκτός λίστας για τη συνδεδεμένη ενίσχυση η σταφίδα

Κρήτη
Κρήτη: Εκτός λίστας για τη συνδεδεμένη ενίσχυση η σταφίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξανά εκτός λίστας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις συνδεδεμένες η κρητική σταφίδα, ενώ απεντάσσεται και η κορινθιακή

Όχι μόνο δεν εντάσσεται η κρητική σουλτανίνα, αλλά ακόμα και η κορινθιακή φαίνεται πως απεντάσσεται από τη συνδεδεμένη ενίσχυσης με «πρόταση» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και οδηγείται, έτσι, στον δρόμο της εγκατάλειψης, κάτι που βιώνει ήδη η κρητική σταφίδα, ιδιαίτερα μετά την πλήρη αποδέσμευση της παραγωγής της από την επιδότηση.

Όσο για το ελαιόλαδο, καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει. Μόνο τα αιγοπρόβατα διατηρούν τη συνδεδεμένη τους ενίσχυση. Την ίδια ώρα, κατά τα λεγόμενα του προέδρου του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκου Στεφανάκη, για την απουσία της Κρήτης στις συζητήσεις της κυβέρνησης για τη νέα ΚΑΠ, «οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης απουσιάζουν... από τον γάμο τους!».

Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα μπορούσαν να κρατήσουν σε σημαντικό ποσοστό «ζωντανό» το παραγωγικό ενδιαφέρον, όπως γινόταν κάποτε με την κρητική σταφίδα, που για να επιδοτηθεί, οι παραγωγοί έπρεπε να παραδώσουν το λεγόμενο «πλαφόν». Η σταφίδα σχεδόν εξαφανίστηκε, αμέσως μετά την πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος της, καθώς για να επιδοτηθεί ο παραγωγός δεν είχε καμία υποχρέωση πλέον για τιμολόγια που θα επιβεβαίωναν την παραγωγή του κατώτατου ορίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νέα δεδομένα, φέτος η κυβέρνηση φαίνεται να αφήνει εκτός της νέας λίστας συνδεδεμένων μέχρι στιγμής τη βιομηχανική ντομάτα, το ρύζι, την κορινθιακή σταφίδα, τα μήλα, τα ζαχαρότευτλα, τους καρπούς με κέλυφος, τα πορτοκάλια και τα ροδάκινα χυμοποίησης, τα σπαράγγια και σηροτροφία και όσπρια ανθρώπινης κατανάλωσης, με τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου να εντείνονται και να κλιμακώνονται είτε με τη μορφή πιέσεων στη Βουλή, είτε με την προετοιμασία νέων κινητοποιήσεων.

Η νέα λίστα, λοιπόν, ρίχνει «λάδι στη φωτιά», που ήδη υπάρχει με την κρίση της κορινθιακής σταφίδας. Σημαντική κρίνεται και η εξαίρεση των οσπρίων ανθρώπινης κατανάλωσης από τη λίστα των νέων συνδεδεμένων. Ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο λόγος περιορισμού της λίστας είναι να περιοριστούν το δυνατόν περισσότερο τα κονδύλια που απαιτεί το ταμείο χρηματοδότησής τους. Ο προϋπολογισμός των συνδεδεμένων μειώνεται ώστε να πάνε περισσότερα χρήματα στη βασική ενίσχυση, με τις διαχειριστικές Αρχές να εξοικονομούν έτσι 117 εκατ. ευρώ, προβάλλοντας την ανάγκη να μη μειωθούν τα δικαιώματα στη νέα ΚΑΠ. Η βασική ενίσχυση θα είναι 1,0575 δισ. ευρώ, υποστήριξε, αντί για 840 εκατ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Βέβαια, η λίστα δεν έχει κλείσει ακόμα και έτσι δεν είναι γνωστό τι θα γίνει στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση με τη λίστα των συνδεδεμένων δεν έχει κλείσει, αφού ακόμα υπολείπονται οι τελικές αποφάσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη δεδομένη λίστα συνδεδεμένων να αποτελεί «πρόταση» και όχι τελική επιλογή. Ήδη πάντως, οι αντιδράσεις των Θεσσαλών για την κατάργηση συνδεδεμένων σε μήλα και βιομηχανική ντομάτα είναι έντονες.

Συνολικά 8 συνδεδεμένες ενισχύσεις, ύψους 142,5 εκατ. ευρώ, με νέες προσθήκες το κριθάρι και το μαλακό σιτάρι και διαχωρισμό ανάμεσα σε ελληνικές και εισαγόμενες εκτροφές βοοειδών, περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2023-2027.

Συγκεκριμένα, η λίστα, σύμφωνα με τον Δημήτριο Λιανό της ΛΚΝ «Ανάλυσις» (σύμβουλος για τη νέα ΚΑΠ), μαζί με την ενδεικτική τιμή ανά στρέμμα/κεφάλι και ο προϋπολογισμός έχουν ως εξής:

1) Σκληρό σιτάρι: 8 ευρώ το στρέμμα, 12,8 εκατ. ευρώ.

2) Μαλακό σιτάρι: 8 ευρώ το στρέμμα, 4,65 εκατ. ευρώ.

3) Κριθάρι: 8 ευρώ το στρέμμα, 6,6 εκατ. ευρώ.

4α) Βόειο γάλα (τύπος Α): 32 ευρώ το ζώο, 6,7 εκατ. ευρώ. Αφορά ζώα γαλακτοπαραγωγής.

4β) Βόειο κρέας (τύπος Β): 160 ευρώ το ζώο, 2,06 εκατ. ευρώ. Αφορά εισαγόμενα μοσχάρια, τα οποία είναι άνω των 6 μηνών.

4γ) Βόειο κρέας (τύπος Γ): 200 ευρώ το ζώο, 28,1 εκατ. ευρώ. Αφορά ζώα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και έχουν κλείσει τους 6 μήνες.

5) Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή: 15,4 ευρώ το στρέμμα, 11,5 εκατ. ευρώ.

6) Σπόροι σποράς: 53,7 ευρώ το στρέμμα, 5 εκατ. ευρώ.

7) Αιγοπρόβειο κρέας: 10 ευρώ το ζώο, 51,8 εκατ. ευρώ.

8) Σανοδοτικά ψυχανθή: 6,7 ευρώ το στρέμμα, 12 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις συνδεδεμένες θα είναι 142,5 εκατ. ευρώ (την τρέχουσα περίοδο είναι κοντά στα 180 εκατ. ευρώ).

Αλλαγές στη νέα ΚΑΠ

«Οι Κρητικοί αγροτοκτηνοτρόφοι απουσιάζουν... από τον γάμο τους»

Χαρακτηριστική είναι η φράση του Αλέκου Στεφανάκη, ότι «οι Κρητικοί αγροτοκτηνοτρόφοι απουσιάζουν... από τον γάμο τους», καλώντας τους να ασχοληθούν ακόμα πιο σοβαρά - εκτός από τις περικοπές των επιδοτήσεων - και με τις αλλαγές της ΚΑΠ για την επόμενη προγραμματική περίοδο, για να μην αδικηθεί για άλλη μια φορά η Κρήτη.

Όσο για τις συνδεδεμένες, ο πρόεδρος του Π.Κ. του ΓΕΩΤΕΕ τονίζει πως στον τομέα του ελαιολάδου είναι λεπτό το ζήτημα, αφού εμπλέκονται και οι άλλες χώρες και θα πρέπει να συναποφασίσουμε τι θέλουμε. Αλλά για τη σταφίδα δήλωσε κατηγορηματικά τα εξής: «Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις πρέπει να κατευθυνθούν στην ενίσχυση των προϊόντων που πραγματικά έχει αποφασίσει η κοινωνία και η τοπική οικονομία να προωθήσει και να αναπτύξει για να υπάρξει το κίνητρο. Και δεν πρέπει να μας αποσπάσει ο τρόπος με τον οποίο μοίρασαν την τωρινή επιδότηση, που έχει πολλά προβλήματα, αλλά να ασχοληθούμε με το μέλλον που αφορά μία πενταετία και δε θα πρέπει πάλι να είμαστε χαμένοι, όπως έγινε την περασμένη περίοδο, που καταβαραθρώθηκε η τιμή που δόθηκε στις δεντρώδεις καλλιέργειες, δηλαδή στα αμπέλια και τις ελιές. Η αμπελοκαλλιέργεια ήταν, είναι και θα είναι στην Κρήτη η κύρια δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές και κυρίως στον νομό Ηρακλείου. Κατά συνέπεια, από την ώρα που μας ενδιαφέρει αυτό το προϊόν και θα πρέπει να συνεχίσει να παράγεται, ναι θα πρέπει να υποστηριχτεί. Και θα πρέπει να ενταχθεί στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης».

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News